Bespaar geld op de was. Gebruik minder energie

Veel mensen kunnen elke maand veel geld besparen als het gaat om de was. De wasmachine is de belangrijkste verbruiker van energie. Als u verstandig met uw wasmachine omgaat, kunt u veel geld besparen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om vaker een korter wasprogramma te gebruiken. En ken je de term Hot Fill al? Dit is een nieuwe technologie die veel energie kan besparen.

Een wasmachine kopen

Bij het kopen van een nieuwe wasmachine zijn er een aantal factoren waar u op kunt letten die op de lange termijn tot aanzienlijke besparingen kunnen leiden. Ook op dit gebied staat de techniek niet stil. De wasmachine wordt steeds vaker uitgerust met intelligente software die een optimaal (zuinig) gebruik kan bevorderen.

Gewicht

Zo zijn er tegenwoordig wasmachines die het gewicht van het wasgoed in de machine meten. Ze kunnen dan zelf de hoeveelheid water aanpassen die ze nodig hebben. Hierdoor verbruiken deze wasmachines beduidend minder water. Dit levert een goede besparing op. Als je erg vuile was hebt, kun je aangeven dat er meer water nodig is.

Warme vulling

Er zijn ook wasmachines die zijn uitgerust met een watertoevoer die bestand is tegen warm water. Dit betekent dat er warm water aan de wasmachine kan worden geleverd. Deze optie wordt heet vullen genoemd. Meestal wordt het water alleen in de wasmachine zelf verwarmd, dit proces kost veel energie. Je kunt je voorstellen dat wasmachines die zijn uitgerust met een warme lading veel kunnen besparen op de energiekosten.

Energie-etikettering

Elke wasmachine heeft tegenwoordig een energielabel. Dit geeft aan hoe zuinig de machine is. De labels die aan wasmachines worden gegeven zijn A++, A+, A en B. A++ is het zuinigst en B het minst efficiënt.

Tijdstip

Een wasmachine verbruikt veel energie. Het is dus zinvol om het te gebruiken, vooral tijdens de daluren. Dit geldt alleen voor dubbelmeterwoningen,

Bij voorkeur ’s avonds en ik in het weekend. Dit kan al tientallen euro’s per jaar schelen, aangezien de wasmachine de grootste energieverbruiker is. Sommige wasmachines hebben een timer. Zo kun je het programma gemakkelijk ’s nachts laten draaien. Dan kun je ’s ochtends meteen je was buiten zetten.

De temperatuur daalt

Velen konden al besparen door op een lagere temperatuur te wassen. Wassen op 60 graden kost bijna twee keer zoveel als wassen op 40 graden. Wassen op 90 graden kost zelfs drie keer. Voor bijna elke wasbeurt is een wasbeurt op 40 graden voldoende. Tegenwoordig zijn alle wasmiddelen voor dit doel ontworpen. Met moderne wasmiddelen moet alles perfect schoon zijn op 40 graden.

Een programma van 15 of 20 graden kan stof en geurtjes verwijderen. De meeste vlekken zijn te verwijderen vanaf 30 of 40 graden (met of zonder vlekkenverwijderaar). De 60-opleiding is eigenlijk alleen nodig als het gaat om producten die uit hygiënisch oogpunt echt grondig gereinigd moeten worden. Hierbij kunt u denken aan: vaatdoeken, babyproducten met bijvoorbeeld krukjes.

Om de wasmachine zelf te conserveren is het echter aan te raden om af en toe een warm programma te draaien zonder wasgoed. Op deze manier wordt het van binnenuit goed schoongemaakt.

Eco-programma

Veel moderne wasmachines hebben een eco-programma. Naast het gebruik van lage temperaturen, verbruikt dit programma vaak minder water. U moet echter wat meer geduld hebben. Een eco-programma duurt vaak 2 tot 4 uur.

volle trommel

Zorg er altijd voor dat de trommel van de wasmachine helemaal vol is als je gaat wassen. Semi-wassen is erg duur! Het is dus veel verstandiger om eerst wat wasgoed te sparen voordat u de machine aanzet. Als je 2 keer per week een volle cilinder draait in plaats van 4 keer per week een halve tank, scheelt dat tot wel 30 euro per jaar.

U moet er echter voor zorgen dat de tank niet te vol is. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je wasgoed.

Maak je eigen wasmiddel

Veel mensen kopen wasmiddel pas als het in de aanbieding is. Slim! Het zijn tenslotte dure dingen. Maar wist je dat je ook je eigen wasmiddel kunt maken?

Dit kan door een stuk zeep te raspen. Gebruik hiervoor ongeveer 50 gram zeep. Voeg het dan toe aan 2,5 liter gekookt water. Als je het laat afkoelen, wordt het stijf. Dan kun je er makkelijk iets van maken. 70 tot 100 ml (afhankelijk van hoeveel/hoe vuil de was is) is vaak prima. Dit wasmiddel is geschikt
gekleurde was
.

Heb jij
Wit linnen
? Voeg vervolgens, naast zeep en kokend water, ongeveer 40 gram frisdrank toe. Het resultaat is sprankelend wit linnen voor een ongelooflijk lage prijs.

Droog

Het gebruik van een wasdroger is erg duur. Daarom is het raadzaam om de was aan een waslijn te drogen. Het kost natuurlijk niets. Als u een droger gebruikt, kunt u het beste meerdere ladingen achter elkaar drogen. De droger is al verwarmd en heeft daardoor minder energie nodig. Ook is het goed om de wasdroger in een warme ruimte te plaatsen. Hierdoor verbruikt hij ook minder energie.

om glad te strijken

Strijken kost ook onnodig veel energie. Kijk daarom goed of er echt iets gestreken moet worden. Wanneer je de was aan een waslijn te drogen hangt, kan deze vaak goed strak aangetrokken worden. Strijken is dan vaak niet nodig. Als je de stukken wilt strijken, kun je het strijkijzer vlak voordat je klaar bent uitzetten. Het apparaat blijft warm genoeg om de rest te strijken.

Lees verder