Bespaar geld met je huis

Huiseigenaren kunnen veel geld besparen door heel slim om te gaan met geldzaken in hun huis. U kunt honderden euro’s per maand besparen op hypotheeklasten. Daarnaast kan een huis ook een mooie aanvulling zijn op het pensioen.

De huizenprijzen fluctueren door de jaren heen, maar gemiddeld blijven de prijzen stijgen. Er is een tekort aan woonruimte in Nederland, waardoor de prijzen hoog zijn. Huizenprijzen kunnen dalen als gevolg van economische omstandigheden, maar zolang er een tekort is, blijft het kopen van een huis waarschijnlijk een slimme investering voor de toekomst. Een alternatief is om een ​​huis te huren, maar de huur stijgt elk jaar en u kunt niet profiteren van de stijgende vastgoedprijzen. Slim omgaan met je huis kan je in veel gevallen ook extra geld besparen.

Investeringen zijn bedoeld voor de lange termijn

Wanneer u een huis koopt, krijgt u niet alleen de kosten van het huis zelf, maar de extra kosten dragen aanzienlijk bij aan de totale kosten. Bij het kopen van een bestaande woning moet u rekening houden met ongeveer tien procent van de meerkosten. De belangrijkste drijfveer van deze kosten is de overdrachtsbelasting van zes procent van de verkoopwaarde. Ook de kosten van de notaris stijgen met een paar duizend euro. Een huis kopen en na een paar jaar weer verkopen is vaak een nadeel. In het geval dat de verkoopwaarde met een paar procent per jaar is gestegen, kunt u over enkele jaren nog steeds de kosten van de verkoop dekken. Eigenlijk zou u het huis langer dan tien jaar in eigendom moeten hebben.

Besparen op hypotheekrente

De maandlasten worden grotendeels bepaald door de hypotheekrente. In periodes met een zeer lage rente adviseren banken om de rente voor een langere periode vast te stellen. Een verschil van enkele tienden van procenten heeft een grote impact op de maandelijkse hypotheeklasten. Bij een hypotheek van 200.000 euro zorgt een renteverschil van 0,5 procent voor een maandelijks kostenverschil van 83,33 euro bruto. Hypotheekrente is aftrekbaar, dus het netto verschil zal minder zijn. Het kopen van een hypotheek kan je tot dertig jaar lang veel geld besparen. U moet echter niet altijd voor de laagste rente kiezen. In alle gevallen dient u zich goed te laten informeren door minimaal drie verschillende adviseurs. Zo voorkom je dat je de komende jaren teveel geld uitgeeft.

Tegen de WOZ-waarde in

De gemeente taxeert uw woning jaarlijks om de WOZ-waarde te bepalen. Een lagere taxatie kan u jaarlijks veel geld besparen. Als de aanslag van de gemeente te hoog is, heeft u de mogelijkheid bezwaar te maken. U kunt binnen zes weken schriftelijk aangeven dat u het niet eens bent met de beoordeling.

Extra terugbetalingen

Betaalde hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. In sommige gevallen is het echter mogelijk om een ​​extra terugbetaling te doen. In hoeverre dit mogelijk is, hangt af van de rente van de hypotheek. Als je veel rente moet betalen en je krijgt een lage rente op je spaargeld, dan is het mogelijk om het geld te gebruiken voor extra aflossingen. Aan de andere kant moet je zo’n beslissing niet nemen op basis van een klein percentage verschil. Zodra de spaarrente weer begint te stijgen, kan het verstandiger zijn om te sparen in plaats van de hypotheek te betalen.€