Bespaar geld: leer goedkoop eten koken

Gelukkig heb je een baan, maar aan het einde van de maand houd je nog te weinig over om flink te sparen. Eet je veel buiten de deur? Denk ook aan luxe lunchbroodjes. Dan kun je veel geld besparen door anders te leren koken. Goedkoop en gezond eten kan zeker lekker zijn. Je kunt zeker slim bezuinigen op ingrediënten, waardoor je ook kunt bezuinigen op de boodschappen. Goedkoop eten maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn veel goedkope recepten.

Bespaar geld: leer goedkoop koken met goedkope recepten

Je hebt alles al geprobeerd. Grote pannen pasta, regelmatig een grote bestelling van de Chinezen. Thuis eten vind je echter te eentonig. Hierdoor kom je weer in de verleiding om vaker uit eten te gaan. Het kost bijna altijd meer dan zelf goedkoop eten maken. Als je medelijden met jezelf hebt, kun je nooit geld besparen. Denk aan een Hollandse pot. Het is meestal een goedkoop en gezond gerecht dat makkelijk te bereiden is. Deze goedkope gerechten zijn een goed startpunt om te leren koken. Denk aan goedkoop voedsel zoals koolstoofpot.

Weekschema: Besparing op boodschappen

Als je nog niet zo goed kunt koken, maak het jezelf dan niet moeilijk. Begin gewoon met een weekschema. Het is het beste om de ingrediënten te variëren. Meer informatie over de schijf van vijf vind je op de website van het Voedingscentrum. Eet dus niet elke dag pasta. Dus op maandag kook je iets met rijst. Dinsdag iets met aardappels of aardappelpuree. Op woensdag koken ze iets met couscous (klaar!). Pizza mag op donderdag. Pannenkoeken op vrijdag. Vergeet ook niet om veel verse groenten en fruit te eten. In het weekend kun je meer eten of vrienden bezoeken. Dit weekschema klinkt heel eenvoudig, en dat is het ook. Omdat je een schema hebt, kun je misschien besparen op boodschappen. Je komt minder snel in de verleiding om dingen te kopen die niet op je lijstje staan. Als u grotere porties bereidt, kunt u sommige gerechten invriezen. Dit scheelt direct tijd, kosten en energie. Pannen hoeven maar één keer gewassen te worden.

Twee weken schema

Als je wat beter kunt koken, kun je een beetje variëren met de gerechten. Maak een lijstje van tien verschillende gerechten die je snel in elkaar kunt zetten. In het weekend kunt u dineren met vrienden of experimenteren met complexere gerechten of nieuwe maaltijden proberen. Als je eenmaal genoeg verschillende voedingsmiddelen onder de knie hebt, kun je overstappen op een maandelijks schema.

Verbeter bereide gerechten

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor klaar op maandag. Je koopt een basispizza met kaas en tomaat. Ze zijn al te koop voor een paar euro. Voeg nog wat groenten of salami toe. Gehalveerde groene olijven of wat ansjovis geven de pizza pit. Bewaar altijd een zakje geraspte kaas in de koelkast. Eet je er ook nog een blaadje sla bij, dan heb je al een lekkere volle maaltijd.

Ga naar Chinees

Bij de Chinezen kun je ook een enorm rijstgerecht kopen. Je verdeelt het meteen in meerdere porties. Extra dingen zoals kroepoek kun je niet zo lang bewaren. Koop gewoon goedkope garnalencrackers. Als je een grote pot atjar tjampoer en een loempia of wat satéstokjes uit de supermarkt koopt, kun je de rijstschotel lang opeten.

Maak je eigen pastasaus

Als je van pasta houdt, kun je je eigen pastasaus maken. Als je wat uien, knoflook, rundergehakt, gezeefde tomaten en een paar kleine blikjes geconcentreerde puree bij elkaar gooit, kun je een basissaus maken waar je dol op bent. Als je tijdens het koken een beetje rode wijn toevoegt, heb je de eerste variatie al. Als je wat extra groenten met mais en bonen toevoegt, kun je deze saus al gebruiken voor een taco-ovenschotel. Verdeel over dit mengsel geraspte kaas.

Vermindering van lunches

Koop baguettes, pistolen of zwaardere luxe broodjes in de supermarkt. Bak ze en beleg ze met fancy vlees of speciale kaas. Neem gehakte ijsbergsla in een aparte container. Als het middag is, maak je een broodje voor jezelf. Als je wilt, kun je een mooie saus toevoegen. Dit is een geweldige manier om te besparen! Dit scheelt je waarschijnlijk enkele euro’s per maand. Reken maar uit: als je twintig keer per maand luncht en vijf euro bespaart door mee te lunchen, scheelt dat al honderd euro per maand. Dit kan tijdens je loopbaan enkele tienduizenden euro’s besparen. Als je ervan uitgaat dat je duizend euro per jaar bespaart, kun je over veertig jaar veertigduizend euro sparen.€