Bespaar geld en de planeet: CO2-tips

Wist je dat 40% van alle CO2-uitstoot afkomstig is van particuliere consumptie? En dat een kwart van de persoonlijke CO2-voetafdruk kan worden verminderd zonder grote investeringen? Simpele tips met een directe positieve impact op het klimaat en je portemonnee.

Gebruik een waterkoker in plaats van een fornuis

Het is vastgesteld dat het opwarmen van een liter water tot 100 °C met een waterkoker niet alleen qua tijd, maar ook energiebesparing efficiënter is dan met een elektrisch fornuis, keramische kookplaat of magnetron. Hoewel moderne inductiekookplaten water bijna net zo snel opwarmen als een waterkoker, is de waterkoker tot 1,5 liter nog steeds de meest efficiënte methode.

Gebruik het water uit de waterkoker om groenten, aardappelen, pasta, enz. Het versnelt het kookproces, verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit.

Jaarlijkse besparing: € 48,00

CO2-besparing per jaar: 155,00 kg

Gebruik de restwarmte van de kachel

Veel voedsel kan nog volledig gaar zijn nadat de kookplaat is uitgeschakeld vanwege de restwarmte. Als je je daaraan houdt, bespaar je veel energie.

Hoe doe je dat? Zet de kachel ongeveer drie tot vijf minuten eerder uit, omdat de meeste voedingsmiddelen voldoende restwarmte hebben om te koken tot ze gaar zijn.

Geldbesparing per jaar: €10,00

CO2-besparing per jaar: 45,00 kg

Zet het koffiezetapparaat uit

Schakel de koffiemachine direct na het zetten uit. Als je de hele dag koffie wilt drinken, gebruik dan een thermoskan om hem warm te houden.

Jaarlijkse besparing: €26,60

CO2-besparing per jaar: 80,50 kg

Laat het vuur in de oven

De oven heeft veel energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Zorg ervoor dat deze warmte niet verloren gaat zodat er geen onnodige energie wordt verbruikt.

Zorg ervoor dat de ovendeur tijdens het bakken gesloten blijft, want elke keer dat je de deur opent en in de oven kijkt, koelt hij 5 tot 10 graden af ​​en verbruikt hij onnodig veel energie om weer op de gewenste temperatuur te komen. Zorg er ook voor dat de ovendeur goed gesloten is om te voorkomen dat er warmte ontsnapt

Geldbesparing per jaar: € 5,00

CO2-besparing per jaar: 15,00 kg

Energiezuinig wassen

Het is waar dat een vaatwasser de minst energiezuinige methode is om af te wassen, maar als je geen vaatwasser hebt, is zeepsop een redder in nood. Hoe heb je het goed gedaan?

Jaarlijkse besparing: € 32,50

CO2-besparing per jaar: 77,50 kg

Kook eieren met een elektrische eierkoker

Een elektrische eierkoker verbruikt minder energie dan koken in een pan op het fornuis. Als je vaak eieren kookt, is het de moeite waard om een ​​eierkoker te kopen. Hoe werkt het?

Je verlaagt je energiekosten en CO2-uitstoot, maar kunt toch genieten van een eitje als ontbijt. Bovendien worden de eieren nooit te hard of te zacht, omdat de tijd zeer nauwkeurig kan worden ingesteld.

Geldbesparing per jaar: € 3,00

CO2-besparing per jaar: 8,00 kg

Ruim je koelkast op

Uw koelkast gebruikt veel energie om voedsel te koelen. Laat warme restjes in de keuken afkoelen voordat u ze in de koelkast legt.

Nog een tip: als het buiten koud is, kun je overgebleven verpakte etenswaren op het balkon of in de tuin zetten om de koelkast lichter te maken.

Jaarlijkse besparing: € 2,50

CO2-besparing per jaar: 9,00 kg

Efficiënt gebruik van de oven

Wist je dat het ongeveer twee keer zoveel energie kost om een ​​maaltijd in de oven te bereiden dan op het fornuis? Waar moet je op letten?

Jaarlijkse besparing: €5,00

CO2-besparing per jaar: 16,00 kg€