Bespaar geld en bescherm het milieu

Deskundigen zijn het erover eens: de natuurlijke reserves van onze planeet zijn beperkt. Een duurzaam huishouden en energiebesparing zijn onvermijdelijk. En door op de juiste plaatsen geld te besparen, doen we niet alleen iets voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu. Milieubescherming is niet duur! Integendeel, je kunt er zelfs geld mee verdienen! Tien simpele tips om de wereld te redden en geld te besparen.

Energierekeningen zullen in de toekomst aanzienlijk duurder worden

Consumenten zullen in de toekomst fors meer moeten betalen voor hun energierekening. Met name Europese afspraken over groenere energieproductie zullen onze energierekening flink doen stijgen. Dit bleek in oktober 2011 uit een niet-gepubliceerd memorandum van de Europese Commissie. Deze notitie schetste vijf opties om onze energievoorziening in de toekomst minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Bottom line: hoe duurzamer we zijn in de energievoorziening, hoe hoger de prijs.

In de standby-modus

Veel kleine energieverbruikers die permanent zijn aangesloten, behoren tot de grootste energieverbruikers in een huishouden. Bijna onmerkbaar bevatten ze elektriciteit om een ​​beetje gemak te creëren. In een typisch vierpersoonshuishouden is het stand-by verbruik 50-100 watt per dag. Een stand-by tv kost je al gauw 100 tot 150 euro per jaar. Dit alleen al is goed voor bijna 10 procent van de elektriciteitsrekening. Tip: Schakel dergelijke apparaten in principe altijd uit met de netschakelaar of gebruik een netsnoer dat je zelf kunt uitschakelen.

Verlichting

Traditionele gloeilampen zetten slechts 5 procent van de energie om in licht, spaarlampen 25 procent en leds zelfs 40 procent. Ze gaan ook tien keer langer mee en zijn efficiënter! Het advies. Verlichting is goed voor 8 procent van uw elektriciteitskosten. Nu de bollen zijn uitgefaseerd, kunt u profiteren van deze mogelijkheid! U kunt tot 50 euro per jaar besparen.

Batterijen

Batterijen zijn de duurste energiebronnen die we kennen: ze hebben 40 tot 500 keer meer energie nodig om te produceren dan ze produceren in termen van energie. Toch kopen Nederlanders gemiddeld twaalf van deze giftige bommen (cadmium, lood en kwik) per jaar. Tip: Gebruik oplaadbare batterijen. Het is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook zuiniger. Met name nikkel-metaalhydride- en lithium-ionbatterijen worden aanbevolen.

Bespaar geld op waterverbruik

Nederlanders verbruiken in 2018 twee keer zoveel water als in 1950. En dat terwijl we het verbruik gemakkelijk kunnen terugdringen. Tip: gebruik regenwater om je tuin- en balkonplanten water te geven. In het toilet verbruiken spoelsystemen met een spaarknop ongeveer zes liter per toiletbezoek, en spaardouchekoppen zijn net zo efficiënt. Een gezin van vier kan 400 euro per jaar besparen op een douche en 100 euro op een toiletbezoek.

Koelkast

Wist je dat elke graad lager in de koelkast 6 procent van het energieverbruik uitmaakt? Aangezien koelkasten en vriezers ongeveer een derde van het totale energieverbruik verbruiken, valt hier veel te besparen. Tip: Houd de koelkast op een temperatuur van ongeveer 7 graden en minimaal 5 cm van de muur. Ontdooien is al nuttig vanaf 1 cm ijsdikte. Bij vorstvrije toestellen is dat niet nodig, maar verbruiken ze ook meer energie.

Je kunt ook het milieu sparen door te wassen

Wassen op 90 graden kan voor een onaangename verrassing op de elektriciteitsrekening zorgen. Want het verbruikt niet drie keer meer, maar zeven keer meer energie dan wassen op 30 graden. Tip: Schakel een niveau minder. Het wasmiddel vertoont een optimale werking bij 30 graden, alleen beddengoed en handdoeken dienen op 60 graden gewassen te worden. Consumentenorganisaties raden gebruik in poedervorm aan. Het gebruik van wasverzachters moet worden vermeden, omdat deze zeer schadelijk zijn voor het milieu en niet absoluut noodzakelijk zijn.

Gebruik het Eco-programma van de wasmachine en vul deze voldoende

Je bespaart ook geld en energie door het Eco-programma van de wasmachine te gebruiken (indien aanwezig). Daarnaast bespaar je door de wasmachine voldoende te vullen. Was kleding daarom alleen als ze echt vies zijn. Zo bespaar je ook nog eens op je kleding. Omdat het bij elke wasbeurt een beetje slijt. Als je van plan bent een nieuwe wasmachine aan te schaffen, kies je het beste voor een zuinig apparaat. Hoewel het duurder is om te kopen, vereist het minder energie, water en wasmiddel.

Droger

Droogtrommels zijn de ultieme energieverbruikers. Zij alleen zijn goed voor ongeveer 10 procent van de elektriciteitsrekening. En toch heeft elke vierde familie zo’n stroomslurper in huis. Maar het kan anders. Tip: Vergeet de droger en hang je was aan een waslijn. Het bespaart veel geld, ontziet het milieu, maakt geen lawaai en gaat een leven lang mee.

Verwarming

Tussen 1996 en 2008 stegen de stookkosten alleen al met 84 procent. Reden genoeg om die stookkosten te verlagen! Want zij zijn goed voor 75 procent van uw energiekosten! Het moet zo heet zijn:

En kort ventileren is aan te raden: na zo’n vijf minuten is de lucht in de 75 m² grote woning volledig ververst. Zo bespaart u tot 30 procent op de verwarmingskosten.

Grasmaaier

Een grasmaaier met een 2-taktmotor blaast in één uur evenveel vervuiling de lucht in als 200 auto’s met een katalysator. En een viertaktmotor voor zelfs 26 auto’s. Maar er is een goed alternatief, zonder benzine. Tip: Elektrische grasmaaiers: stiller en schoner. Ze zijn ook verkrijgbaar zonder vervelende kabels, met een batterij voor een uur gebruik (300 vierkante meter gazon).

Ga eerder naar bed

Als je vroeg naar bed gaat, ben je de volgende ochtend niet alleen fitter, maar bespaar je ook nog eens elektriciteit. En dat geld. Omdat de meeste elektrische apparaten ’s avonds worden gebruikt. ’s Avonds hangen we vaak onderuit voor de tv of gebruiken we de computer. En hoe langer we wakker zijn, hoe langer de lichten aan blijven, een nieuwe energie-afvoer.€