Bespaar geld door je uitgaven goed in de gaten te houden

Iedereen wil geld besparen, maar we weten vaak niet hoe, wat en wanneer. Ook valt op dat veel mensen vaak te lui zijn of simpelweg niet de moeite nemen om in het sparen te gaan. Kleinere stukjes kunnen hierbij helpen, al is het maar enkele tientallen per maand. Ook zijn veel mensen sceptisch over hoe ze geld kunnen besparen en twijfelen ze of het mogelijk is. Maar je kunt er zeker op besparen.

Krijg een idee van uw inkomsten en uitgaven

Een goed inzicht in uw inkomsten en uitgaven is de eerste stap om te begrijpen waar en hoe u geld kunt besparen. Dus eerst moet je deze dingen op een rijtje zetten en een overzicht creëren.

Overzicht

Houd een kasboek bij van inkomsten en uitgaven. Veel mensen komen in financiële problemen doordat ze simpelweg geen idee hebben van hun inkomsten en uitgaven en daardoor niet weten dat ze teveel geld uitgeven, laat staan ​​waar het voor dient. Door bij te houden wat u per dag/maand/jaar uitgeeft, krijgt u een beter overzicht van uw uitgaven en inkomsten en kunt u een balans opmaken en kijken waar u kunt besparen. Het kasboek is te koop bij allerlei kantoorboekhandels, maar kan ook van internet worden gedownload. Zoek op Google naar ‘kasboek’ of ‘huishoudboekje’.

Wat te doen?

Zodra u een kasboek of grootboek heeft, moet u een balans opmaken. De onderstaande stappen leggen uit hoe.

Maak een balans

Als je nu inventariseert en je maandlasten aftrekt van je inkomen, dan weet je hoeveel je elke maand aan andere kosten zoals boodschappen en andere ad hoc rekeningen moet uitgeven.

Weet wat je te besteden hebt

Nu je weet wat je variabel inkomen is of wat je te besteden hebt, is het belangrijk om je dagelijkse (kleine) uitgaven bij te houden. Schrijf elke dag (het makkelijkst te onthouden) in je kas/huishoudboekje op wat je uitgeeft aan allerlei binnenkomende rekeningen (die geen maandelijkse uitgaven zijn), wat je uitgeeft aan boodschappen of lunch/koffie/thee. op het werk enz.

Tel alles elke dag bij elkaar op en tot slot aan het einde van de maand. Zijn deze maandelijkse uitgaven meer of minder dan wat u elke maand moet uitgeven? Als het over is, is het goed. Als dit correct is, of als u meer uitgeeft dan u heeft, moet u uw uitgaven eens nader bekijken. Omdat u alles bijhoudt, kunt u uw uitgaven bekijken en zien waar u het meest hebt uitgegeven en weten waar u moet bezuinigen.

Gaten in uw uitgaven

Geld verdienen is best veel werk, maar geld uitgeven gaat ook heel natuurlijk en heel snel. Er zijn verschillende valkuilen die ervoor kunnen zorgen dat uw geld nog sneller verdwijnt.

Pinpas versus contante betaling

Nu er steeds meer met pin wordt betaald, heeft u minder inzicht in wat er dagelijks op uw bankrekening staat. Als je naar je bankrekening kijkt, blijkt ineens dat er minder is dan je dacht. Gebleken is dat mensen veel sneller geld uitgeven met pinpas dan met contant geld. Betalen met contant geld maakt je portemonnee leger en je weet wat je limiet is. Als je met een pinpas betaalt, zie je niet meteen wat er op je bankrekening gebeurt. Ben jij een van die mensen die altijd geschokt is als je naar je bankrekening kijkt en denkt “waar is mijn geld gebleven”? Dan kan het zinvol zijn om gewoon een paar maanden contant te betalen aan winkels en dan aan het eind van de maand te controleren of je meer of minder hebt uitgegeven.

“Kleine” uitgaven

Met kleine uitgaven bedoelen we uitgaven onder de 5 euro. Dit zijn vaak geen serieuze uitgaven, maar vormen samen een mooi bedrag. Deze bedragen moet u echt in uw uitgaven opnemen. Voorbeeld kleine uitgaven:

Kijk kritisch naar je uitgaven en bespaar geld

Als u elke maand te weinig geld overhoudt, is het de moeite waard om kritisch naar uw uitgaven te kijken en rekening te houden met het volgende: