Bespaar geld door je uitgaven goed in de gaten te houden
Iedereen wil geld besparen, maar we weten vaak niet hoe, wat en wanneer. Ook valt op dat veel mensen vaak te lui zijn of simpelweg niet de moeite nemen om in het sparen te gaan. Kleinere stukjes kunnen hierbij helpen, al is het maar enkele tientallen per maand. Ook zijn veel mensen sceptisch over hoe ze geld kunnen besparen en twijfelen ze of het mogelijk is. Maar je kunt er zeker op besparen.
Krijg een idee van uw inkomsten en uitgaven
Een goed inzicht in uw inkomsten en uitgaven is de eerste stap om te begrijpen waar en hoe u geld kunt besparen. Dus eerst moet je deze dingen op een rijtje zetten en een overzicht creëren.
Overzicht
Houd een kasboek bij van inkomsten en uitgaven. Veel mensen komen in financiële problemen doordat ze simpelweg geen idee hebben van hun inkomsten en uitgaven en daardoor niet weten dat ze teveel geld uitgeven, laat staan waar het voor dient. Door bij te houden wat u per dag/maand/jaar uitgeeft, krijgt u een beter overzicht van uw uitgaven en inkomsten en kunt u een balans opmaken en kijken waar u kunt besparen. Het kasboek is te koop bij allerlei kantoorboekhandels, maar kan ook van internet worden gedownload. Zoek op Google naar ‘kasboek’ of ‘huishoudboekje’.
Wat te doen?
Zodra u een kasboek of grootboek heeft, moet u een balans opmaken. De onderstaande stappen leggen uit hoe.
- Allereerst heb je 1 hele maand je bankafschriften/digitale afschriften van je bank.
- Kijk in uw overzichten voor alle inkomsten bij elkaar (salaris/uitkeringen etc.) Dit moet het inkomen zijn dat u elke maand ontvangt. Als er inkomen is dat elke maand een ander bedrag is, neem dan het gemiddelde van die bedragen.
- Noteer alle inkomsten in uw kas/huishoudboekje en tel alle inkomsten bij elkaar op. Dit is wat je elke maand moet uitgeven.
- Noteer nu al uw maandelijkse vaste lasten (huur, gas/water/elektra, verzekeringen etc.) en noteer deze in uw kas/huishoudboekje. Vergeet ook niet te besteden aan maandelijkse (kranten/tijdschrift)abonnementen en goede doelen die u steunt.
Maak een balans
Als je nu inventariseert en je maandlasten aftrekt van je inkomen, dan weet je hoeveel je elke maand aan andere kosten zoals boodschappen en andere ad hoc rekeningen moet uitgeven.
Weet wat je te besteden hebt
Nu je weet wat je variabel inkomen is of wat je te besteden hebt, is het belangrijk om je dagelijkse (kleine) uitgaven bij te houden. Schrijf elke dag (het makkelijkst te onthouden) in je kas/huishoudboekje op wat je uitgeeft aan allerlei binnenkomende rekeningen (die geen maandelijkse uitgaven zijn), wat je uitgeeft aan boodschappen of lunch/koffie/thee. op het werk enz.
Tel alles elke dag bij elkaar op en tot slot aan het einde van de maand. Zijn deze maandelijkse uitgaven meer of minder dan wat u elke maand moet uitgeven? Als het over is, is het goed. Als dit correct is, of als u meer uitgeeft dan u heeft, moet u uw uitgaven eens nader bekijken. Omdat u alles bijhoudt, kunt u uw uitgaven bekijken en zien waar u het meest hebt uitgegeven en weten waar u moet bezuinigen.
Gaten in uw uitgaven
Geld verdienen is best veel werk, maar geld uitgeven gaat ook heel natuurlijk en heel snel. Er zijn verschillende valkuilen die ervoor kunnen zorgen dat uw geld nog sneller verdwijnt.
Pinpas versus contante betaling
Nu er steeds meer met pin wordt betaald, heeft u minder inzicht in wat er dagelijks op uw bankrekening staat. Als je naar je bankrekening kijkt, blijkt ineens dat er minder is dan je dacht. Gebleken is dat mensen veel sneller geld uitgeven met pinpas dan met contant geld. Betalen met contant geld maakt je portemonnee leger en je weet wat je limiet is. Als je met een pinpas betaalt, zie je niet meteen wat er op je bankrekening gebeurt. Ben jij een van die mensen die altijd geschokt is als je naar je bankrekening kijkt en denkt “waar is mijn geld gebleven”? Dan kan het zinvol zijn om gewoon een paar maanden contant te betalen aan winkels en dan aan het eind van de maand te controleren of je meer of minder hebt uitgegeven.
“Kleine” uitgaven
Met kleine uitgaven bedoelen we uitgaven onder de 5 euro. Dit zijn vaak geen serieuze uitgaven, maar vormen samen een mooi bedrag. Deze bedragen moet u echt in uw uitgaven opnemen. Voorbeeld kleine uitgaven:
- Koffie/theekopjes op het werk, die je tussen de 25 en 50 cent kost (kan oplopen tot 20 euro per maand)
- De kosten van een busrit hier of daar
- Kosten toiletbezoek in winkels
- Donaties aan collecties
Kijk kritisch naar je uitgaven en bespaar geld
Als u elke maand te weinig geld overhoudt, is het de moeite waard om kritisch naar uw uitgaven te kijken en rekening te houden met het volgende:
- Geen geld meer doneren aan goede doelen. Het kost misschien maar een paar euro per maand, maar die euro’s heb je natuurlijk zelf nodig.
- Zeg abonnementen op tijdschriften die je zelden leest op.
- Check je energie/gaskosten, is het goedkoper om een ander contract af te sluiten?
- De kosten van een telefoon/tv-pakket kunnen ook erg duur zijn. Check of je zoveel minuten/internetbundels en tv-zenders nodig hebt en ga voor een voordeliger pakket.
- Kijk nog eens naar je verzekering. Heb je ze allemaal nodig? Is het goedkoper bij een ander bedrijf? Houd er ook rekening mee dat hoe meer verzekeringen u bij dezelfde maatschappij afsluit, hoe goedkoper de verzekering zal zijn en hoe gemakkelijker u uw uitgaven kunt beheren.
- Als u een hoge hypotheekrenteaftrek heeft, kan het een goed idee zijn om uw hypotheek tijdens de lagere hypotheekrente zo mogelijk aan te passen.
- U heeft mogelijk recht op bepaalde belastingvoordelen (vooral als uw gezinsinkomen laag is), zoals huurtoeslag/kinderbijslag/zorgtoeslag etc.
€
€