Bespaar geld door geen hypotheekadviseur in te schakelen

Een hypotheekadviseur inhuren kost geld. Het overslaan van de fooi kan u veel geld besparen. Is het mogelijk om een ​​hypotheek te krijgen zonder eerst hypotheekadvies in te winnen?

Tot 2013 werden advieskosten opgenomen in de hypotheekrente en de premies voor hypotheekverzekeringen. Sinds 2013 is er een commissieverbod. Banken en verzekeraars mogen geen vergoeding (commissie) meer betalen aan de adviseur voor bemiddeling. Het probleem met provisie is dat de bank of verzekeraar deze vergoeding via het product aan de klant moet doorberekenen. In het verleden leidden provisieregelingen tot te hoge kosten (woekerpolissen), waardoor deze manier van betalen van de adviseur moet worden losgelaten. De tussenpersoon maakt kosten, dus die moeten op een andere manier worden overgedragen.

Waarom een ​​hypotheekadviseur inschakelen?

Hypotheken zijn complexe financiële producten. U moet over de nodige kennis beschikken om een ​​hypotheek te kunnen afsluiten. Het belang van advies wordt vaak onderschat. Het inhuren van een adviseur kost u geld, maar betaalt zich terug gedurende de looptijd van uw hypotheek. Een kleine maandelijkse kostenbesparing die een adviseur u kan bieden, leidt uiteindelijk tot een besparing over een periode van 30 jaar.

Sluit de hypotheek af bij de bank of bij een onafhankelijk adviseur

Als consument kunt u met het provisieverbod de tarieven onderling vergelijken. De kosten zijn transparant en vooraf op te vragen bij uw adviseur. Banken rekenen doorgaans vaste tarieven. Banken hebben echter het nadeel dat ze niet onafhankelijk zijn. Een Rabobank-consulent verkoopt u een hypotheek bij de bank zelf. U kunt ook een onafhankelijk adviseur inhuren. Over het algemeen zal het meer in rekening brengen omdat ze, in tegenstelling tot banken, geen geld verdienen aan de producten zelf. Een deel van de kosten kan door de banken worden verrekend met de inkomsten die in de productie worden verwerkt.

Hoeveel betaalt een hypotheekadviseur?

Begin 2013 wachten de adviseurs nog. Ze hebben vaste of uurtarieven, maar houden de concurrentie in de gaten. Wat de tarieven zijn zal in de loop der jaren duidelijk worden. Direct na de invoering van het provisieverbod lag het tarief voor de meeste banken tussen de 2.000 en 2.500 euro. Het gemiddelde tarief voor een zelfstandig adviseur is nog moeilijk te bepalen omdat de variatie groot blijft. Er zijn adviseurs met een tarief onder de € 1.000,-, maar er zijn ook adviseurs die € 125 per uur vragen, waarmee de gemiddelde hypotheek al snel boven de € 3.000 uitkomt.

Hypotheek afsluiten zonder hypotheekadvies

Rabobank bood een ‘performance only’ hypotheekoptie aan. Dit bleek onwenselijk en wordt onder druk van de AFM niet meer aangeboden. ABN Amro heeft ook een alternatief gecreëerd voor dure advieskosten. Klanten die slagen voor de toets met meerdere vragen, kunnen mogelijk geen hypotheekadvies geven.

Consumenten proberen nu te besparen op de advieskosten, maar het is verstandiger om advies in te winnen. Door de hypotheek af te sluiten, gaat u een financiële verplichting aan voor 30 jaar. Een verkeerde beslissing kan u in de loop der jaren duur komen te staan.€