Bespaar geld: begin bescheiden!

U wilt aan het eind van de maand meer geld over hebben. Maar je weet niet waar je moet beginnen. Wat is een verstandige manier om geld te besparen? Mensen geven doorgaans veel geld uit aan huisvesting en vervoer. Dit zijn de grote jongens. Kijk naar uw verzekeringen, zoals autoverzekeringen,

Opmerking

Deze tips zijn louter informatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke persoonlijke situatie is anders. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw financiële keuzes. De website van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goede bron van informatie. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.

Stel een doel: waar heb ik dit geld voor nodig?

Onderzoek heeft uitgewezen dat je meer kans van slagen hebt als je een doel stelt. Als je denkt: “Ik wil zuiniger leven”, dan is dat niet specifiek genoeg. Wat is jouw doel? Voor wie heb ik dit geld nodig? Begin bescheiden. Wil je ergens op besparen? Stel eerst korte termijn doelen voor jezelf. Dit zijn doelen die u in een redelijke tijd kunt bereiken. Stel dus geen doel voor je vijfenzestigste jaar als je vijfentwintig bent. Als je honderdvijftig euro wilt besparen op een nieuwe set, schrijf dat dan op. Begin met sparen voor specifieke dingen. Dingen waar je elke dag van houdt. Een nieuwe tas, nieuwe gordijnen of een andere auto. Door je eerste doelen tastbaar te maken, ervaar je succes elke keer dat je ernaar kijkt. Sterker nog, je moet als het ware “herprogrammeren”. Het nieuwe programma zegt: “Besparen is leuk en mogelijk.”

Wat is jouw tijdlijn?

Kies om te beginnen doelen die niet te ver in de toekomst liggen. Feit is dat je eerst een nieuwe gewoonte moet aanleren: sparen. Als de tijd tussen beginnen met sparen en het bereiken van je doel te ver in de toekomst ligt, is de kans op opgeven simpelweg groter. Begin met sparen voor de week. Neem een ​​doorzichtige pot jam en plaats deze op een zichtbare plaats. Gooi al het geld dat je niet uitgeeft aan onnodige dingen een week lang in deze glazen pot. Tel aan het einde van de week wat je nog over hebt. Ook is het goed om een ​​spaarboekje bij te houden in een klein notitieboekje. Schrijf voor de verandering eens op welke verleidingen/koopmomenten je hebt weerstaan. Nogmaals, het doel is dat u meerdere succesvolle ervaringen opdoet met sparen. Opschrijven wat je goed doet (in tegenstelling tot wat je altijd verkeerd doet) kan ook je zelfvertrouwen vergroten. Herhaal deze wekelijkse cyclus vier keer. Tel aan het einde van deze periode van vier weken alles op wat je hebt gespaard. Dit is een bedrag dat u waarschijnlijk gemakkelijk in een maand kunt sparen. Complimenteer jezelf. De eerste hindernis is overwonnen! U moet een positieve ervaring hebben gehad met sparen. Bereken nu hoeveel maanden je moet sparen om je eerste kleine doel te bereiken.

Besparingstip: autoverzekering

Het probleem met veel spaartips is dat ze te abstract zijn. Veel mensen beginnen er vaak niet eens aan omdat ze ontmoedigd raken. Het starten van je eigen moestuin klinkt misschien leuk, maar het vereist eerst een investering van geld en tijd. Daarnaast dient u toegang te hebben tot de tuin. Wees eerlijk en schrijf op wat je denkt te kunnen besparen. Voor de meeste mensen vallen huisvesting en vervoer buiten het budget. Als u al een auto heeft, kunt u uw autoverzekering controleren. Soms kun je hier geld besparen. Wees vooral voorzichtig als dit de tweede auto in de familie is. De kans is groot dat het aantal schadevrije jaren op 0 wordt gezet. Hierdoor kan uw premie veel hoger uitvallen. Vind goedkope autoverzekeringen. Als je niet kunt sparen, kun je overdag minder uitgeven aan snacks. Een andere optie is om een ​​winkelmaand nul te boeken. Ga een maand niet winkelen. Kijk eens eerlijk naar je koopgedrag. De meeste mensen komen thuis met een aankoop als ze gaan winkelen. Waren het altijd noodzakelijke aankopen?€