Bescherm tegen inflatie met edele metalen

Bent u ook bang voor de ineenstorting van de Europese Monetaire Unie en steeds minder voor uw euro’s? Of zal inflatie uw spaargeld aantasten en uw levensstijl beperken? Lees dan verder en leer hoe u een doemscenario kunt vermijden.

Edelmetalen als afdekking tegen inflatie

Edelmetalen zijn prima voor het behoud van bepaalde waarden wanneer papiergeld als betaalmiddel steeds meer aan koopkracht verliest en er dus sprake is van inflatie. Enige depreciatie van de wisselkoers is eigenlijk normaal en tot op zekere hoogte oké zolang er geen erg hoge en snel stijgende inflatie is (in extreme gevallen hyperinflatie). Door deze inflatie verliest uw geld elke dag aan waarde. Dat je voor één euro vandaag meer krijgt dan morgen, maar minder dan gisteren. Geen prettige gedachte, toch?

Wat u kunt doen aan de waardevermindering van de euro

Hoe kun je iets doen aan deze slijtage? Het goede nieuws is dat je er iets aan kunt doen! Naast geldmarktrekeningen dienen zogenaamde edelmetalen ook als ‘veilige havens’. Deze edelmetalen zijn door hun schaarste waardevoller dan andere, zeldzamere (onedele) metalen. En belangrijker nog, u kunt ze niet zo gemakkelijk afdrukken als papiergeld!

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer met een pikhouweel en zeef in de rivierbedding te stappen om goud te pannen. Met slechts een paar klikken heb je controle over de inflatie en andere doemscenario’s! Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen bij het kopen van edelmetalen.

Welk edelmetaal moet je kopen? Zilver, goud, palladium, platina…?

Het hangt vooral af van hoeveel geld u wilt veiligstellen. Zilver wordt gezien als het “goud van de kleine man” vanwege de relatief lage prijs, goud en palladium zijn al aanzienlijk duurder, maar platina is het duurst. Maar onthoud ook: hoe goedkoper de eenheidsprijs, hoe meer metaal je voor je geld kunt krijgen, wat meteen leidt tot de volgende vraag.

Waar bewaar ik mijn edelmetaal?

U kunt een kluis huren bij een bank of deze bij u thuis bewaren. Houd hier echter rekening met het verzekeringsaspect. Kluisjes bij de bank zijn meestal wel verzekerd, maar informeer bij uw verzekeraar naar de situatie bij brand of diefstal in uw woning!

Waar kan ik edele metalen kopen?

Zilver of goud kan niet alleen bij banken worden gekocht. Juweliers bieden vaak ook edelmetalen aan voor beleggingsdoeleinden en u moet zeker de prijzen vergelijken! Winkelen bij de bank lijkt op het eerste gezicht misschien veiliger, maar houd er rekening mee dat kostbaarheden, afhankelijk van de hoeveelheid en waarde, mogelijk ook naar uw huis moeten worden vervoerd, wat aanzienlijke problemen en risico’s kan veroorzaken! In dit kader is een online aankoop aan te raden, omdat dan het waardevolle transport verzekerd is en er gemakkelijk thuisbezorgd wordt.

Waar kan ik edelmetaal doorverkopen en waar moet ik op letten?

U kunt uw edelmetaal op elk moment aan banken of edelmetaalhandelaren verkopen. Maar houd er rekening mee dat er een verschil is tussen de aan- en verkoopprijs! Dit prijsverschil is de winstmarge van de handelaar.

Baren of munten?

Nogmaals, dit is meestal een kwestie van waarde en opslag. Een paar honderd of duizend munten nemen aanzienlijk meer ruimte in beslag dan een handige reep van dezelfde waarde. Maar bars vereisen meestal meer investeringen dan munten.

Het is echter zeker aan te raden om een ​​beperkt aantal munten aan te houden: als er echt weer een financiële crisis komt met enorme inflatie, zal het gemakkelijker zijn om goederen met munten te krijgen. Door de wijziging is het kopen van steekpenningen met een kilo goud minder geschikt.

Een positie op het gebied van edele metalen kan ook geleidelijk worden opgebouwd

Als u uw spaargeld wilt beschermen tegen inflatie, moet u minimaal een deel van uw vermogen beleggen in edelmetalen. Daarom adviseren vermogensbeheerders hun klanten om verschillende edelmetalen in het depot op te nemen. Munten of kleine baartjes kunnen ook gebruikt worden om geleidelijk een positie in edelmetalen op te bouwen zonder meteen een fortuin te investeren.€