Berekent dekking aansprakelijkheidsopties

Wanneer u gaat beleggen in opties, heeft u de mogelijkheid om opties te schrijven. Uw bank brengt hiervoor echter kosten in rekening. U kunt de dekkingsverplichting zelf berekenen met behulp van margeformules. Het is verstandig om vooraf na te gaan hoeveel marge de bank nodig heeft en of de optie die u wilt schrijven past bij uw optiestrategie.

Berekening dekkingsverplichting met margeformules

Als u opties wilt schrijven, heeft de bank een dekkingsverplichting. Wanneer u een putoptie schrijft, verbindt u zich ertoe de onderliggende waarde tegen een afgesproken prijs te kopen. Bij een calloptie gaat u de verplichting aan om de onderliggende waarde tegen een afgesproken prijs te leveren.

Een call-optie schrijven

Stel dat u 100 aandelen ASML bezit met een huidige prijs van €80. Om uw rendement te maximaliseren, kunt u een gedekte calloptie op het aandeel schrijven omdat u het bezit. Bijvoorbeeld: de prijs van de oefeningenreeks van december 2015 is € 80. De premie die u hiervoor ontvangt is 5 euro begin oktober 2015. Aangezien u de aandelen bezit, rekent de bank er geen marge op. Wat betekent dat voor jou?

Scenario 1:

Op de derde vrijdag van december is de waarde van het ASML-aandeel 82 euro. U bent verplicht aandelen te leveren voor € 80. Het onderdeel is immers ruim 80 euro. U heeft echter wel een bonus van EUR 5 ontvangen voor uw optie. De aandelen zijn dus daadwerkelijk gekocht voor 75 euro. De winst is dus 500 euro of een rendement van 6,6%.

Scenario 2:

Op de derde vrijdag van december is het ASML-aandeel 75 euro. U hoeft de aandelen niet in te leveren omdat ze onder de 80 euro zijn. Je kocht aandelen voor 80 euro en kreeg een bonus van 5 euro. Je hebt de aankoopprijs weten te verlagen naar €75. Met de huidige prijs van €75 heeft u noch verlies noch winst geleden.

Een put-optie schrijven

Stel dat u 100 aandelen ASML bezit met een huidige prijs van €80. U kunt overwegen een putoptie te schrijven om uw rendement te maximaliseren. Bijvoorbeeld: de prijs van de oefeningenreeks van december 2015 is € 75. Begin oktober 2015 is de bonus die je hebt ontvangen € 2,60. Als het ASML-aandeel op de derde vrijdag van december 2015 lager is dan € 75, ontvangt u nog eens 100 aandelen. Hiervoor zal de bank een marge vragen. Wat betekent dat voor jou?

Scenario 1:

Op de derde vrijdag van december is de waarde van het ASML-aandeel 78 euro. U hoeft het aandeel niet te kopen omdat het hoger is

€ 75,- staan. U heeft een bonus van € 2,60 ontvangen voor uw optie. Deze bonus van €260 mag je houden en dat is je winst.

Scenario 2:

Op de derde vrijdag van december is de waarde van het ASML-aandeel 74 euro. U bent verplicht de aandelen te kopen tegen de afgesproken prijs van € 75. U ontvangt nu 100 aandelen tegen een prijs van 75 euro per stuk. Wel heb je een bonus van € 2,60 ontvangen, die je kunt zien als korting op je aankoop. Aandelen gekocht voor € 75,- € 2,60 = € 72,40. Het aandeel is op dat moment 74 euro. De winst is dus nog steeds €1,60 x 100 = €160.

Betekenis en toepassing van margeformules

De bank gebruikt margeformules om de marge te berekenen. Er zijn twee formules namelijk margeformule voor call-optie en put-optie. Hieronder staan ​​ze:

Wat betekenen deze formules:

Marge

De marge is het resultaat van het totaalbedrag. Deze marge is het bedrag dat de bank vraagt ​​als onderpand voor het optiecontract. Dit wordt een margeverplichting, een margeverplichting of vaak een margeverplichting genoemd.

Bonus ontvangen

De premie die u krijgt voor het schrijven van een optie. U gaat een toezegging aan en krijgt er een risicopremie voor.

Dekkingspercentage

De meeste banken stellen maandelijks het dekkingspercentage opnieuw in. Sommige banken doen dit per ongeluk. Dat kan bijvoorbeeld als er ineens heel slecht nieuws is over de economie. De verwachting is dat de aandelenmarkten zullen dalen en de risico’s zullen toenemen. Daarna verhoogt de bank meestal haar dekkingspercentage. Als de beurs rustig is, zal de bank de dekkingsrente juist verlagen. Ook kan de rente per aandeel verschillen. Voor een volatiel aandeel is het percentage hoog. Het is laag in stille voorraad.

slotkoers

De laatst verhandelde prijs op een handelsdag wordt de slotkoers genoemd. Deze slotkoers wordt in de margeberekening ingevoerd.

Uitoefenprijs

De uitoefenprijs is de prijs waartegen u het aandeel voor de calloptie moet leveren en de putoptie moet opgeven. Dit zijn alle betekenissen van margeformules. Nu is het tijd om de benodigde marge te berekenen voor bijvoorbeeld een putoptie.

Margeberekening Verkoopoptie

Net als in het vorige voorbeeld schrijf je een put-optie voor het ASML-gedeelte. U schrijft een putoptie op ASML december 2015 met een uitoefenprijs van € 75 met een verschuldigde premie van € 2,60. Begin oktober 2015 is de wisselkoers € 80. Nu zullen we deze gegevens invoeren in de invoegformule:

M = P + % (2E–S)
M = 2,60 + 10% (2 x 75-80)
M = 2,60 + 10% (150 – 80)
M = 2,60 + 10% (70)
M = 2,60 + 7
M = 9.60

Voor één optie moet dit resultaat dus met 100 worden vermenigvuldigd. M = € 960 per optie.

Margeberekening calloptie

Stel dat u geen ASML-aandelen bezit maar een calloptie wilt schrijven. Hiervoor zal de bank dan een marge vragen. Stel dat u begin oktober 2015 een calloptie ASML schrijft met een uitoefenprijs van december 2015 van € 80 met een te ontvangen premie van €5. Begin oktober 2015 is de wisselkoers € 80. Nu gaan we deze gegevens invoeren in de oproepformule.

M = P + % (2S–E)
M = 5 + 10% (2 x 80 – 80)
M = 5 + 10% (160 – 80)
M = 5 + 10% (80)
M = 5 + 8,0
M = 13.0

Voor één optie moet dit resultaat dus met 100 worden vermenigvuldigd. M = €1300 per optie.

Eindelijk

U kunt nu zelf uitrekenen hoeveel reserve de bank nodig heeft voor één contract. Houd er rekening mee dat u voldoende headroom heeft om koersschommelingen in de onderliggende waarde adequaat op te kunnen vangen. Veel succes en wees zoals altijd voorzichtig.€