Bereken uw eigen vermogen

De overwaarde van een woning kan op verschillende manieren worden bepaald, bijvoorbeeld door het opstellen van een taxatierapport. Maar er zijn minder dure manieren om het eigen vermogen te bepalen.

Wat is meerwaarde?

Wat betekent ‘meerwaarde’ precies? Het eigen vermogen is het positieve verschil tussen de opbrengst van de verkoop van de eigen woning en de schuld bij de aankoop van de woning (zoals de hypotheekschuld). Als het verschil negatief is, heb je het over een onderwaarde. Het is de huidige marktwaarde van de woning in onbewoonde staat. Hoe langer u de woning bezit, hoe groter het eigen vermogen.

Oorzaken van eigen vermogen

Eigen vermogen berekenen

U kunt de overwaarde op verschillende manieren bepalen, namelijk door een taxatie uit te voeren, door af te gaan op de WOZ-waardering en door te kijken op de website van het Kadaster.

Bepaling van het eigen vermogen: waardering

Een manier om het eigen vermogen te bepalen is door middel van een taxatie van onroerend goed. Zo kom je erachter wat de exacte waarde van het huis is. Deze waarde trek je af van de hypotheekschuld om het eigen vermogen te vinden.

Taxatiekosten

Aan taxatie hangt helaas een flink prijskaartje: taxatiekosten. De taxatiekosten bedragen gemiddeld 0,165% van de getaxeerde waarde, gemiddeld 450 euro. U kunt een makelaar vragen om de woning te taxeren.

WOZ-besluit

Een andere manier om overwaarde te beoordelen is door te kijken naar de recente gemeentelijke WOZ-beschikking. Het bedrag kan echter afwijken van de werkelijke waarde van het onroerend goed.

Land register

De zogenaamde “woningwaarde-index”, die u op de website van het Kadaster vindt, geeft een overzicht van de ontwikkeling van de woningwaarde per provincie. U kunt ook bellen met de “verkoopprijstelefoon” van het Kadaster (0900-202 02 01). Daarnaast is het vaak mogelijk om op bankwebsites een berekening te maken.

Wat kunt u doen met overwaarde?

Waarom is het belangrijk om te weten wat de overwaarde van een woning waard is? U kunt het eigen vermogen gebruiken om extra geld te lenen, als aanvulling op uw pensioen, als spaargeld of als aanvulling op uw maandsalaris. Verhuizen naar een huurwoning is ook mogelijk: dan is de overwaarde vrij beschikbaar.

Een andere mogelijkheid is om een ​​tweede hypotheek af te sluiten om zo geld vrij te maken voor reparaties of consumentenkosten. Dit is meestal een hypotheek met rente of een krediethypotheek. De aflossing van de lening wordt uitgesteld tot u verhuist.€