Bereken het rendement op energiebesparende maatregelen of apparatuur

Hoe kunnen we berekenen of een investering in energiebesparende apparatuur of energiebesparende maatregelen ook rendement oplevert? Hier is een handige handleiding! Duurzaamheid en energie-efficiëntie worden steeds belangrijker in onze bewustwording en investeringen. Hierbij kunt u denken aan de aanschaf van een huishoudelijk apparaat zoals een wasdroger, koelkast, vriezer, wasmachine of vaatwasser. Maar je kunt ook overwegen om te investeren in een waterbesparende douchekop of led-verlichting. Om te berekenen of een dergelijke investering interessant is, kan de Savings-to-Investment Ratio (SIR) worden gebruikt, waarmee kan worden vergeleken of de energiebesparing de investering rechtvaardigt.

Om de SIR van een investering te bepalen, dient een stappenplan te worden gevolgd. Aangenomen wordt dat een persoon van plan is te investeren in een nieuwe koelkast met vriesvak ter vervanging van een 10 jaar oude unit. Dit stappenplan kan echter worden gebruikt voor alle energiebesparende investeringen. De hamvraag is: rechtvaardigen de kostenbesparingen door energiebesparing het vervangen van apparatuur of het nemen van maatregelen? De toepassing van SIR kan vooral interessant zijn bij het afwegen van 2 verschillende investeringsmogelijkheden.

1. Investeringen

De totale investering in de nieuwe apparatuur moet duidelijk zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat u uw oude koel-vriescombinatie vervangt door een nieuwe, energiezuinige koel-vriescombinatie. De totale investering bedraagt ​​750 euro.

2. Levensduur

Vervolgens moet de levensduur van de apparatuur worden bepaald. De levensduur moet een geschatte periode zijn gedurende welke de apparatuur bruikbaar is en zal worden gebruikt. De levensduur van een investering in een koel-vriescombinatie wordt uitgedrukt in meerdere jaren. Voor andere huishoudelijke artikelen wordt de levensduur vaak uitgedrukt in het aantal keren dat de machine wordt gebruikt. Onderstaande tabel geeft een overzicht met schattingen van de levensduur van huishoudelijke apparaten voor verschillende merken en apparaten. Probeer een goede stroomberekening uit te voeren voordat u koopt. In onze berekeningen gaan we uit van een levensduur van 9 jaar.

merk Wasmachine Droger Afwasmachine Koelkast
Lieve schat 5000 5000 5000 15 jaar
Bosch/Siemens/AEG (Duits) 3.750 3.750 3.750 10 jaar
Bosch/Siemens/AEG (niet in het Duits) 2500 2500 2500 8 jaar
Zanussi/Electrolux 2200 2200 2500 8 jaar
Whirlpool/Bauknecht 2000 2000 2000 7 jaar
Samsung 2200 2200 nee 6,5 jaar
LG 2000 2000 2200 7 jaar
getal = wassen droogcycli afwassen voor jaren

3. Jaarlijkse besparing

Bereken vervolgens de jaarlijkse besparing op de energiekosten die met de investering kan worden gerealiseerd. De berekening is gebaseerd op 0,25 €/kWh. U zult dan het verschil in energieverbruik tussen de oude en nieuwe apparatuur moeten vergelijken. In dat geval wordt een 10 jaar oude koel-vriescombinatie (koelen 200 liter, vriezen 100 liter, energielabel C) geaccepteerd. Bij normaal gebruik verbruikt hij ongeveer 550 kWh per jaar. Een nieuw vergelijkbaar model met energielabel A++ verbruikt ongeveer 225 kWh per jaar.

In dit geval zou de jaarlijkse energiebesparing ongeveer 325 kWh of 81,25 euro (325 kWh * 0,25 euro) zijn.

4. Spaar- en investeringsratio

In deze vierde en laatste stap moet de jaarlijkse besparing worden vermenigvuldigd met de verwachte levensduur van het apparaat. In ons geval is de totale besparing 731,25 euro (9 jaar * jaarlijkse besparing van 81,25 euro) over een heel leven. Dit is exclusief energieprijsstijgingen.

De SIR-ratio vereist dan het delen van de totale besparing door de investering. Hieruit blijkt dat de SIR-ratio niet lager is dan 0,975 (€ 731,25/€ 750). Zo wordt de investering in de nieuwe koel-vriescombinatie tijdens de levensduur bijna volledig terugverdiend. Bij een SIR-ratio van minimaal 1 wordt de investering volledig terugverdiend op basis van de kostenbesparingen van levenslange energiebesparingen!€