Bereken de maximale lening: hoeveel meer kan ik lenen?

Wanneer je overweegt te gaan lenen of al krediet hebt en meer wilt lenen, is het verstandig om na te denken over hoeveel je kunt lenen zonder onverantwoord te zijn. Een zorgvuldige kredietverstrekker kijkt naar uw persoonlijke situatie om het maximale leenbedrag te bepalen. En je kunt het beter zelf doen als je niet wilt dat deze nieuwe lening een nachtmerrie wordt. Maar hoe wordt nu eigenlijk bepaald hoeveel je kunt lenen? Hoe ga je het berekenen?

Een bank of kredietverstrekker neemt een risico wanneer ze u geld lenen. Er bestaat altijd de mogelijkheid dat u op een gegeven moment niet aan uw maandelijkse verplichtingen kunt voldoen of de lening uiteindelijk niet kunt terugbetalen. Het risico dat de kredietverstrekker met de lening loopt, wordt weerspiegeld in de voorwaarden van de lening. Hoe groter het risico voor de aanbieder, hoe minder gunstig de leenvoorwaarden. En omgekeerd: als je relatief weinig risico loopt, bestaat de kans dat de leenvoorwaarden gunstiger zijn. Maar welke factoren bepalen precies hoeveel u kunt lenen?

Wat komt er kijken bij het bepalen van het maximale bedrag dat u kunt lenen?

Inkomen

U wordt gevraagd naar uw bruto jaarinkomen. Vaste, periodieke uitkeringen zoals dertiende maand of vakantiegeld tellen mee, maar de afkoopsom mag niet meegeteld worden. Ook wordt gekeken hoe realistisch het is dat u dit inkomen blijft ontvangen: Als u werkt voor een bedrijf dat vanwege een reorganisatie mensen moet ontslaan, is het misschien niet verstandig om dit inkomen als basis voor een lening te beschouwen.

Inkomen van partner

Bij het afsluiten van een gezamenlijke lening met een partner kan ook het inkomen van de partner meegerekend worden. Houd er dan rekening mee dat eventuele bestaande schulden van de partner ook meegerekend worden. Het is daarom niet altijd rendabel om samen een lening af te sluiten en soms is het beter om ervoor te kiezen om de lening met slechts één inkomen te financieren.

Loopbaanontwikkeling en vooruitzichten

Rekening houdend met uw huidige leeftijd, werkervaring en groeipotentieel kan rekening worden gehouden met eventuele toekomstige inkomensgroei. Niet elke kredietverstrekker zal die onzekerheid willen vergroten, maar veel kredietverstrekkers kijken naar uw specifieke werkomstandigheden en hun vooruitzichten.

Bestaande schulden en verplichtingen

Het is heel belangrijk of en hoeveel bestaande schulden en verplichtingen u al heeft. Heeft u nog andere leningen? Heeft u een hypotheek? Schattingen omvatten ook limieten voor uw bankrekening, creditcards en zelfs winkelkaarten met een kredietlijn. Bent u al eerder getrouwd geweest, dan moet u ook alimentatie betalen en daar wordt ook rekening mee gehouden.

Houding ten opzichte van schulden (BKR registratie)

BKR is een standaard controle bij het kredietregistratiekantoor in Tiela. Zo kijken we precies welke leningen er zijn en wat uw aflossingsgedrag de afgelopen jaren is geweest. Heeft u betalingsachterstanden of heeft u veel creditcards nodig om beide op te heffen? Alles wordt opgeslagen in je BKR-lijst en de kredietverstrekker zal er rekening mee houden bij het verstrekken van de lening.

Actuele rentetarieven en het economisch klimaat

De markt en de situatie in de economie bepalen hoeveel risico de kredietverstrekker neemt met leningen. Dit zie je automatisch terug aan de rente en ook hoe zorgvuldig de financiële instelling is met het lenen van geld.

Hoe wordt berekend hoeveel u kunt lenen?

Wat de geldschieter zal doen, is kijken hoeveel inkomen u elke maand ontvangt. Als u samen met uw partner een lening aangaat, wordt zijn inkomen daarbij opgeteld. Dan wordt er een bedrag ingehouden voor vaste lasten, boodschappen en andere maandelijkse kosten van levensonderhoud. Er is meestal een berekening die omhoog gaat naarmate je meer verdient.

Uw bestaande maandelijkse schulden en verplichtingen zullen moeten worden afgetrokken van wat u nog heeft.Bij een gezamenlijke lening worden ook de schulden van uw partner afgetrokken van uw besteedbaar inkomen.

U houdt nu een bepaald bedrag over dat u kunt gebruiken om de maandelijkse rente over de lening te betalen of de lening af te lossen. Afhankelijk van de looptijd kan nu het maximale leenbedrag worden berekend. Heb je bijvoorbeeld 300 euro per maand over en wil je 10.000 euro lenen, dan weet je zeker dat je minimaal drie jaar nodig hebt om deze lening terug te betalen.

De kredietverstrekker houdt rekening met wat u zich elke maand kunt veroorloven te verliezen, uw gedrag in het verleden als het gaat om lenen en uw huidige rentetarief. Ook kijken we samen met u hoeveel u nodig heeft en hoe lang de looptijd zal moeten zijn, rekening houdend met de specifieke rente, om deze de komende jaren af ​​te kunnen lossen. De geldverstrekker kan onderpand vragen, zoals uw huis of auto. Denk dus heel goed na over wat realistisch is en pak niet meer aan dan je daadwerkelijk aankan. Verstandig lenen.€