Bereken de maximale hypotheek, welke gegevens heb je nodig?

Om de maximale hypotheek (nieuwbouw) voor de aankoop van een woning te berekenen, heeft u bij het invullen van het formulier de volgende gegevens nodig: geslacht, leeftijd, jaarinkomen, partnerinkomen, eigen vermogen van de huidige woning, die belastingcategorie waartoe u behoort. , het bedrag aan uitstaande leningen en het bedrag dat u aan alimentatie kunt betalen.

Geslacht/leeftijd

Bij het berekenen van het premiebedrag van de overlijdensrisicoverzekering zijn uw geslacht en leeftijd van belang. De premie is inbegrepen in uw maandlasten.

jaarlijks inkomen

Het jaarinkomen bestaat uit het bruto jaarsalaris plus vakantiegeld (circa 8%). Een handige rekenmethode hiervoor is om de volgende formule te gebruiken: maandsalaris x 12 x 108%.

U kunt bij dit bedrag ook de jaarlijkse bruto vaste toeslagen optellen. Deze worden beschouwd als vast inkomen. U kunt ook variabele toeslagen opnemen. U moet het gemiddelde berekenen door het gemiddelde brutobedrag over de afgelopen 12 maanden te berekenen. Variabele toeslagen moeten echter structureel zijn.

Als u zelfstandige bent, kunt u uw gemiddelde nettowinst van de laatste drie jaar invullen.

Inkomenspartner

U kunt ook het inkomen van uw partner meenemen in de berekening om een ​​hogere maximale hypotheek te krijgen. Beide inkomens worden dan bij elkaar opgeteld voor de uiteindelijke berekening.

Huidig ​​eigen vermogen

Als u uw huidige woning verkoopt en winst maakt, wordt dit overwaarde genoemd. Sinds de invoering van de opwaardeerregeling (2004) stimuleert de overheid u om deze overwaarde te gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning. Hoe bereken je overwaarde? U bepaalt het eigen vermogen door de resterende hypotheekschuld af te trekken van de waarde van uw huidige woning.

fiscale eenheid

De belastingschijf die voor u geldt, bepaalt op welke hypotheekrenteaftrek u recht heeft. Door het juiste percentage van het bruto jaarinkomen te kiezen dat u gebruikt om uw maximale hypotheek te berekenen, kunt u zien hoeveel het is. Als u ook het inkomen van uw partner hebt ingevuld, vermeldt u alleen het hoogste inkomen.

Interesse melden in 2010

Leningen

Als u leningen heeft die zijn aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), moeten deze worden meegenomen in de maximale hypotheekberekening. Bepaal hiervoor de totale maandelijkse kosten van persoonlijke verplichtingen. Leningen van IBG worden niet meegeteld.

Alimentatie per maand

Alimentatiekosten hebben invloed op het maximaal te lenen bedrag. Als u alimentatie betaalt aan uw ex-partner, neem dan de (bruto)maandelijkse alimentatie mee in de berekening. U kunt kinderbijslag negeren.

Maximaal leenbedrag

Op basis van bovenstaande gegevens wordt de maximale hypotheek berekend. De berekening resulteert in een ‘maximaal te lenen bedrag’, waarbij u de overwaarde van uw huidige woning kunt optellen om uw ‘maximaal te besteden bedrag’ te bepalen.

Afhankelijk van de hypotheekrente en de rentevaste periode kan het maximale bedrag dat u kunt lenen hoger of lager zijn.

Maximale aankoopprijs

Bij het kopen van een huis zul je extra kosten moeten dekken (zoals notaris, makelaar en belastingen). Daarom is de maximale prijsklasse die u kunt zoeken lager. Extra kosten worden in de meeste gevallen medegefinancierd. Dit betekent dat de maximale koopsom lager is dan het maximale hypotheekbedrag.

Bij het kopen van een nieuwe woning zijn de meerkosten lager dan bij een bestaande woning, omdat kosten zoals belastingen en transportkosten al in de koopsom zijn verwerkt.€