Bereken de maximale hypotheek bij het kopen van een huis

Als je een huis koopt, heb je een hypotheek nodig om het te financieren. Om het grootste (en duurste) huis te kopen dat mogelijk is, heb je een goede banklening nodig. Bereken daarom uw maximale hypotheek. Het maximale hypotheekbedrag is afhankelijk van uw maandinkomen, bepaalde financiële verplichtingen, de waarde van uw woning en de rente. Daarnaast moet u zelf bepalen wat de woonlasten van het bezitten van uw nieuwe woning zijn en of u deze kunt betalen.

Hypotheek op basis van inkomen

EEN
hypotheek
is een lening waarover u maandelijks rente moet betalen en – afhankelijk van het type hypotheek – ook maandelijks moet aflossen om de schuld te verminderen. Bij het afsluiten van een hypotheek moet je er zeker van zijn dat je er een hebt
maandelijkse betalingen
kan ook betalen. Daarom zal de bank of hypotheekverstrekker het hypotheekbedrag primair baseren op uw maandinkomen.

Vast inkomen is het belangrijkste. U kunt meestal alleen een hypotheek krijgen als u een vast contract heeft of als duidelijk is dat uw inkomensniveau niet is veranderd ten opzichte van voorgaande jaren.

Een hypotheek zonder vast contract

Dit betekent dat een vast contract niet nodig is. Ook als je een jaarcontract hebt, tijdelijk werkt of ondernemer bent, kun je een hypotheek krijgen op een woning
inkomen
die daaruit volgt. Als je een contract voor bepaalde tijd hebt, kun je de werkgever vragen om een ​​intentieverklaring te ondertekenen. Het was duidelijk dat het contract uiteindelijk zou worden omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Werkt u bij een uitzendbureau of bent u ondernemer, dan neemt de bank het gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar (maximaal inkomen van het laatste jaar).

Rekening houden met financiële verplichtingen bij het berekenen van een hypotheek

Als u het maximale bedrag wilt berekenen dat u als hypotheek kunt krijgen, moet u er rekening mee houden dat bepaalde financiële verplichtingen dit bedrag kunnen verlagen. Als u een lening heeft ingeschreven bij het Bureau Krediet Registratie (BKR),
maximale hypotheek
beneden vallen. Als u daartoe in staat bent, kan het verstandig zijn om zo’n lening zo snel mogelijk af te lossen. Ook als u alimentatie verschuldigd bent aan uw ex-partner, wordt uw maximale hypotheek lager. Dit geldt overigens niet voor de kinderbijslag.

Maximale hypotheek- en woningwaarde

Het geld dat u leent in de vorm van een hypotheek bij een bank of andere hypotheekverstrekker kunt u niet alleen lenen op basis van uw inkomen. Ook jouw waarde
Huis
is essentieel. Het huis telt als
zekerheid
voor een lening. In het geval dat u de hypotheek echt niet meer kunt betalen, kan de bank de woning verkopen en zo uw schulden afbetalen.

Hoe hoger de waarde van de woning, hoe hoger de maximale hypotheek die u kunt krijgen. Dit betekent niet dat iedereen met een hypotheek een heel duur huis kan kopen. Inkomen is het belangrijkst, maar de waarde van de woning die u koopt is van belang. Een bank wil bijvoorbeeld op basis van een taxatierapport zien of het huis echt waard is wat je ervoor betaalt. Dit kan zowel positief als negatief zijn voor u als koper.

De regels beperken de maximale hypotheek

Daarnaast zijn er regels die zeggen dat je niet meer dan een bepaald percentage van de waarde van je huis mag lenen. In 2017 mag u maximaal 101% van de waarde van uw woning lenen. Koop je een huis voor 250.000 euro, dan mag je een hypotheek lenen van maximaal 252.500 euro. Vanaf 2018 kunt u maximaal 100% van de waarde van uw woning lenen. Vroeger kon je 110% of zelfs meer lenen. Doordat veel huiseigenaren (ook op de lange termijn) een huis overhielden dat minder waard was dan wat ze aan de bank schuldig waren, kwam daar langzamerhand een einde aan.

Effect van rente op maximale hypotheek

Bij het berekenen van de maximale hypotheek is het belangrijk goed te kijken
rente
is en wat het betekent voor uw maandelijkse betalingen. Het verschil daarin
hypotheekrente
1,5% kan enkele honderden euro’s per maand of enkele duizenden euro’s per jaar besparen. Zeker als je te maken hebt met een variabele rente, is het belangrijk om te bedenken wat de rentekosten op de lange termijn kunnen worden. Als je met een goede hypotheekverstrekker te maken hebt, houden zij je goed op de hoogte en nemen de rente mee bij het berekenen van je maximale hypotheek.

Woonlasten verbonden aan een hypotheek

Inkomen, financiële verplichtingen, de waarde van de woning die u wilt kopen en de rentestand zijn zaken die voor u, maar ook voor de bank, van belang zijn. Op basis van deze vier onderwerpen bepaalt een bank of andere hypotheekverstrekker hoeveel zij jou willen lenen. Bij het berekenen van de maximale hypotheek moet u echter nog op één ding letten (waar de bank niet op let).

Denk goed na waar je je geld aan uit wilt geven

Een nieuwe woning betekent ook dat je andere woonlasten krijgt. Bij het bekijken van wat voor hypotheek u wilt, moet u hier rekening mee houden. Misschien kun je een bepaalde hypotheek nemen, volgens de algemene normen (die de bank accepteert), maar het is verstandiger om een ​​lagere hypotheek te nemen en dus een iets goedkoper huis.

Het kopen van een andere woning verandert niet alleen de kosten van de hypotheek, maar ook de onroerende voorheffing, onderhoudskosten, energiekosten, etc. Probeer een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de nieuwe situatie en praat zo mogelijk met verschillende financiële experts. gebruik makend van.

Lees verder