Bepalen hoogte kinderalimentatie in 2020
Kinderalimentatie is een vorm van betaling die een ouder betaalt na een echtscheiding om te voldoen aan de onderhoudsverplichtingen van een kind dat samenwoont met een ex-partner. Het doel is om het kind zo min mogelijk te laten lijden na de scheiding. De hoogte van de alimentatie kan worden bepaald door middel van counseling of kan worden bepaald door een rechter of mediator. Waar moet in 2020 rekening mee worden gehouden bij het berekenen van de hoogte van de alimentatie?
Kinderbijslag in 2020
- Kind en alimentatie
- Hoe wordt de hoogte van de kinderalimentatie bepaald?
- echtscheidingsovereenkomst
- De rechter stelt de hoogte van de alimentatie vast
- Wijziging hoogte alimentatie bij wijziging inkomen
- Jaarlijkse indexatie
- recht om te meten
Kind en alimentatie
Na een echtscheiding blijft één van de ouders het grootste deel van de tijd voor het kind of de kinderen zorgen. Voor degene die het niet nodig heeft
alimentatie
Betalen. Daarna moet u alimentatie betalen en moet u kinderalimentatie betalen. Deze verplichting duurt voort tot het kind 21 wordt of tot het eerder financieel onafhankelijk wordt. Voor kinderen tussen 18 en 21 jaar geldt een andere wijze van vaststelling van de kinderalimentatie dan voor jongere kinderen. Daarnaast hoeft de alimentatie niet aan de ex te worden overgemaakt, maar aan het kind zelf, tenzij het kind duidelijk aangeeft dat hij liever heeft dat het bedrag aan de andere ouder wordt overgemaakt.
Er zijn twee soorten alimentatie:
Kinderbijslag
en
partneralimentatie
. Zoals gezegd moet de eerste worden betaald tot het kind 18 of 21 jaar is, de tweede is afhankelijk van de duur van het huwelijk, maximaal 12 jaar.
Kinderalimentatie heeft altijd voorrang op partneralimentatie
. Als de financiële middelen van de debiteur zo laag zijn dat hij niet in de behoefte kan voorzien, zal hij eerst kinderalimentatie moeten betalen, als het resterende bedrag naar partneralimentatie gaat.
Sinds 2012 is de gang naar de rechter aanzienlijk duurder geworden. Om deze reden kunnen ex-partners die het probleem niet zelf kunnen oplossen ervoor kiezen om via een mediator een oplossing voor hun alimentatiegeschil te zoeken.
Hoe wordt de hoogte van de kinderalimentatie bepaald?
Er zijn twee manieren om de hoogte van de alimentatie te bepalen:
- U spreekt dit zelf af met uw ex en schrijft dit in het echtscheidingsconvenant;
- De rechter stelt de hoogte van de alimentatie vast.
Sinds 1 april 2013 wordt de kinderbijslag vrijwel geheel vastgesteld tegen een vast tarief. Dit betekent dat bij een bepaald netto-inkomen in principe een bepaald bedrag aan kinderalimentatie vaststaat. Dit geldt ook als u een bijstandsuitkering ontvangt.
echtscheidingsovereenkomst
Als het in overleg goed kan, creëer je een
echtscheidingsconvenant
componeren. Het bepaalt meestal vijf dingen:
- alimentatiebedrag
- duur van de alimentatie
- betalingstermijn
- indien overeengekomen, geen wijzigingsclausule
- indien overeengekomen, jaarlijkse indexatie
Als u zo’n overeenkomst onderling aangaat, is het altijd verstandig om deze voor te leggen aan een juridisch adviseur. Dit voorkomt problemen in de toekomst.
Komen jullie er samen niet uit of is het helemaal niet wenselijk om alleen aan tafel te zitten,
de rechter
een oplossing bieden.
De rechter stelt de hoogte van de alimentatie vast
Als u ervoor kiest of genoodzaakt bent om een rechter de hoogte van de kinderalimentatie te laten bepalen, houdt hij altijd rekening met de volgende drie zaken:
- gezinsinkomensniveau
- het bedrag van de kosten die gepaard gaan met het opvoeden van een kind
- rechtsbevoegdheid van de persoon aan wie alimentatie wordt betaald
Het gezinsinkomen is gemakkelijk te achterhalen. Er is iets meer ruimte voor discussie bij het bepalen van de kosten van het opvoeden van een kind. Zo kan een kind naar een dure school gaan en verlangt de alimentatieplichtige, om de kosten te drukken, dat het kind naar een goedkopere school gaat. Hetzelfde geldt voor buitenschoolse activiteiten. Dit kan tot veel controverse leiden, maar de rechter kan een oplossing bieden en voor elke claim bepalen wat hij in de juiste moet vinden.
De berekening van de financiële draagkracht van de debiteur is misschien wel de moeilijkste. Omdat de hoogte van de alimentatie nooit hoger kan zijn dan de financiële draagkracht van de schuldenaar, komt het vaak voor dat de moeder of vader en het kind er slechter aan toe zijn dan de situatie voor de scheiding. De partner die het gezin verlaat, moet echter wel huisvesting kunnen blijven betalen en in zijn eigen onderhoud kunnen blijven voorzien. Als het op basis van de indicatiestelling niet mogelijk is om de benodigde kinderalimentatie te betalen, accepteert de rechter een lager maandbedrag. Omdat de wet geen precieze richtlijnen geeft voor het berekenen van de financiële draagkracht, gebruiken rechters een instrument dat bekend staat als:
Trem-normen
. Ze worden jaarlijks vastgesteld en gepubliceerd.
Zoals hierboven vermeld, wordt de kinderbijslag vanaf 1 april 2013 vrijwel volledig vastgesteld tegen een vast tarief. Dit betekent dat bij een bepaald netto-inkomen in principe een bepaald bedrag aan kinderalimentatie vaststaat. Een bijstandsontvanger betaalt bijvoorbeeld ongeveer 25 euro per maand voor elk kind aan kinderbijslag. Iemand met een netto inkomen van 1.500 euro per maand betaalt ongeveer 140 euro per maand voor een kind. Dit bedrag blijft groeien. Voor elke 50 euro extra inkomen per maand betaal je per kind 25 euro meer kinderbijslag.
Wijziging hoogte alimentatie bij wijziging inkomen
Het kan voorkomen dat er in de tussentijd iets in de situatie verandert. Als de debiteur bijvoorbeeld zijn baan verliest en werkloos wordt, kan hij de eerder vastgestelde alimentatie waarschijnlijk niet meer betalen. Daarna zal de hoogte van de alimentatie naar beneden moeten worden bijgesteld. Ook hier kan de rechter een oplossing bieden.
Jaarlijkse indexatie
Het aan u verschuldigde bedrag aan kinderbijslag wordt jaarlijks aangepast als gevolg van indexatie. Als betaler moet u deze verhoging zelf toepassen. Doet u dat niet, dan kan uw ex er tot vijf jaar over doen om het te weinig betaalde bedrag terug te vorderen. Soms kan het oplopen. Vanaf januari 2020 is de alimentatie verhoogd met 2,5% ten opzichte van december 2019.
recht om te meten
Het recht van matiging, zoals het woord aan aangeeft, is het recht om de hoogte van de alimentatie te beperken. Dit geldt vooral voor studerende jongeren tussen 18 en 21 jaar. Een reden voor een rechter om een matigingsverzoek in te willigen kan zijn dat het kind onrealistische studiekeuzes heeft gemaakt, de studie niet serieus neemt of zich zeer serieus gedraagt. In 2020 worden mitigatieverzoeken over het algemeen slechts in zeer uitzonderlijke gevallen ingewilligd.€