Beoordeling creditcards, betaalpassen en BKR

De tijd dat creditcard alleen voor zakenmensen en mensen met een hoog inkomen was, is voorbij. Creditcards zijn tegenwoordig het gebruikelijke betaalmiddel van iedereen, alleen te gebruiken bij een tekort op de reguliere bankrekening of bijvoorbeeld als onderpand voor een autoverhuur.

Creditcardfuncties

Een andere naam voor een creditcard wordt ook wel creditcard genoemd. De creditcardaanbieder geeft je tegoed omdat je met de creditcard kunt betalen en pas daarna het bedrag terug hoeft te betalen aan de creditcardaanbieder. In feite kan iedereen met een vast inkomen tegenwoordig een creditcard krijgen, hoewel verschillende creditcarduitgevende organisaties elk hun eigen vereisten hebben met betrekking tot het bedrag en de bron van inkomsten. Het kunnen gebruiken van een creditcard kost bijna altijd geld omdat de creditcarduitgever een jaarlijkse vergoeding vraagt.

Een creditcard is een lening

Zoals eerder vermeld, kunt u de gekochte goederen en diensten gewoon met een creditcard betalen en ontvangt de verkoper het betaalde bedrag onmiddellijk. Hoe een bepaalde creditcardorganisatie hiermee omgaat met de creditcardhouder verschilt echter. De volgende methoden zijn gebruikelijk:

Beoordeling BKR bij aanvraag creditcard

Een creditcard is dus eigenlijk gewoon een al dan niet te gebruiken kredietfaciliteit, met een vooraf afgesproken maximaal openstaand krediet. Aangezien de creditcard meestal wordt uitgegeven door organisaties die zijn aangesloten bij het BKR, voert het BKR ook een controle uit om te bepalen of u een creditcard krijgt.

Wat is BKR-beoordeling

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) werkt met het Centraal Krediet Informatie Systeem (CKI). Dit systeem registreert het tegoed en de persoonsgegevens van alle Nederlanders die een doorlopend krediet, persoonlijke lening, lening per post, tegoed op een betaalrekening, creditcard of gsm-abonnement afsluiten. Als er problemen zijn met de betaling van deze leningen, worden deze gemeld bij het BKR en vastgelegd. Alle aan het BKR aangesloten kredietverstrekkers zijn verplicht de verstrekte leningen en problemen met hun betaling over te dragen aan het BKR. Daarnaast zijn zij verplicht om bij het indienen van een leningaanvraag een BKR-toetsing uit te voeren, wat inhoudt dat zij informatie opvragen over uitstaande leningen en aflossingen en op basis daarvan beslissen of zij die lening verstrekken aan de aanvrager. Dit geldt ook voor creditcards.

Opties voor een creditcard met een negatieve BKR

Als u een BKR-code of een negatieve BKR heeft, zullen de meeste creditcardaanbieders u geen creditcard met bijbehorende kredietlijnen toekennen. Op dat moment kunt u ook kiezen voor een Betaalpas, waarmee u op dezelfde manier als met een creditcard kunt betalen voor de aankoop van goederen of diensten en betalingen kunt doen. Het grote verschil is echter dat je de Betaalpas zelf moet opwaarderen met saldo, zoals dat bij prepaidkaarten het geval is. U krijgt dus geen lening van een kredietverstrekker, maar regelt uw eigen kredietpositie op een betaalkaart met reeds bestaande financiële middelen. Aangezien je geen geld leent met een pinpas is er geen BKR verificatie nodig. Debetkaartaanbieders zijn onder meer MasterCard en Visa.€