Benzineprijs door hoge accijnzen

Brandstof aan de pomp in 2021 is duur, bijna altijd teleurstellend. Hoe duur is het echt? Benzineprijs, brandstofprijzen en accijnzen met Koka centim. Waarom is benzine zo duur in ons land? Iedereen aan de pomp ziet dat er in Nederland veel brandstof is voor auto’s. Het hangt natuurlijk ook af van de marktomstandigheden, maar weet u hoe hoog de accijnzen en andere heffingen op brandstof zoals btw en voorraadheffing zijn. Probeer dus zo goedkoop mogelijk te tanken.

Brandstof aankoopprijs

Brandstofprijzen in ons land hebben de volgende structuur. Ten eerste is het de aankoopprijs, die sterk varieert als gevolg van prijsveranderingen op de wereldmarkt. Olieproducenten bereiken hun capaciteitslimieten, voornamelijk als gevolg van de toegenomen vraag in China, India en de VS. Om de huidige capaciteit op peil te houden en zo mogelijk verder uit te breiden, zijn veel investeringen nodig. Ondertussen gaan de stijgende vraag en speculatie door. Deze kale aanschafprijs ligt in de meeste Europese landen op een vergelijkbaar niveau. Aangezien de wereldhandel in aardolieproducten voornamelijk in Amerikaanse dollars plaatsvindt, hebben veranderingen in de wisselkoers van de dollar ten opzichte van onze euro duidelijk invloed op de prijs van brandstof in euro’s.

Belasting

Volgens Shell is de prijsmarge voor benzine zo’n 12,5 cent, met nog te betalen kosten. De Belastingdienst heeft met zijn tarieven de grootste invloed op de brandstofprijs. De belastingen in ons land zijn hoog. Zo bestaat ongeveer twee derde van de brandstofprijs uit accijnzen en accijnzen. Niemand is de Wood Block vergeten, die van korte duur zou zijn. En die vergoedingen zullen alleen maar stijgen met de aanstaande btw-verhoging, want we betalen al 21% voor brandstof. Met andere woorden, als de prijs van € 95 nu € 1,50 is, zou dat ongeveer € 60 cent zijn vóór accijnzen en belastingen. Welk verschil!

Welke accijns betalen wij?

En op veel dingen betalen we accijns. Accijns is een verbruiksbelasting en het is bedoeld en ontworpen om geld van u af te nemen en ervoor te zorgen dat u minder verbruikt vanwege de hoge kosten. Er wordt accijns geheven op brandstof, alcohol en tabak. U betaalt en fabrikanten, handelaren of importeurs maken dit geld over aan de belastingdienst.

Welke btw moet ik betalen?

Wij hebben een btw-tarief van 21% en 6%. Voor benzine betalen wij de hoogste prijs: 21 procent btw. Daarbovenop komen de voorraadkosten. Op basis van internationale afspraken houdt het fonds Central Organ Stock Formation of Petroleum Products (COVA) strategische olievoorraden aan, die ook geld opleveren.

Prijsverschillen

Iedereen weet dat de brandstofprijzen op en nabij snelwegen hoger zijn dan elders. Dus als u geld wilt besparen, tank dan ergens anders. Maar nogmaals, niet in zeer landelijke gebieden, omdat de prijzen daar ook hoger zijn, omdat het volume van de brandstofverkoop lager is.

Betrekkingen met ruwe olie

Het is niet zo dat ruwe olie en brandstof verwant zijn. Benzineproducten hebben een aparte markt, waardoor de prijs van ruwe olie zelfs kan dalen terwijl de brandstofprijzen stijgen. Ruwe olie kostte in 2019 echter $60 per vat en de spanningen in het Midden-Oosten drukken de prijs. Het wordt spannend of 2021 het jaar van de olieprijsstijging wordt. Dit zal waarschijnlijk alleen werken als het oliekartel in staat is de olieproductie aan banden te leggen.

Betrekkingen met gas

Het gas dat we allemaal thuis gebruiken, is door de Nederlandse overheid direct gekoppeld aan de prijs van ruwe olie. Hierdoor hebben we niet alleen te maken met dure benzine en vergelijkbare prijzen, maar wordt in de toekomst ook een extra rekening voor het gasverbruik verwacht.

Prijzen aan de pomp

Prijzen aan de pomp, 1 januari 2021, afgerond op hele centen:

brandstof prijs per liter
LPG 83 eurocent
Diesel 1,34 euro
Benzine 95 euro 1,67 euro
Benzine Superplus 1,75 euro

De truc is natuurlijk om een ​​pomp te vinden waar je goedkoper kunt tanken.

Goedkoop tanken in 2021

Nee, makkelijker kunnen we het je niet maken, wel duurder. Er zijn trouwens ook allerlei sites op internet die je helpen zo goedkoop mogelijk brandstof te tanken. Een goede zaak ook.

Lees verder