Ben je klaar met sparen?

De crisis op Cyprus heeft het vertrouwen van deposanten ernstig ondermijnd. Ook de Nederlanders maken zich grote zorgen. Waar nu met je spaargeld? Enkele suggesties.

Wanneer zelfs sparen niet langer veilig is

Een groot aantal Nederlanders gelooft niet meer in de belofte van minister Desselbloem dat sparen in Nederland veilig is. Veel spaarders maken zich grote zorgen over hun spaargeld. De schuld is een bankencrisis op Cyprus, waar politici aanvankelijk overwogen spaargelden van minder dan 100.000 euro te belasten. Wanneer zelfs staatsobligaties en spaarrekeningen niet langer veilig zijn, is het tijd om onze rijkdom, groot of klein, te heroverwegen.

Ze zeggen dat angst een slechte raadgever is. Maar wat blijft er op de lange termijn over van het inkomen als de inflatie het rendement op de spaarrekening overtreft, en wat kunt u eraan doen? Nou, je kunt altijd geld verdienen.

Je kunt altijd geld uitgeven

Tot slot, zorgeloos consumeren is waar veel mensen van dromen. En al die geweldige aanbiedingen van banken en kredietinstellingen suggereren dat de beste wensen op krediet kunnen worden vervuld. Iedereen die uitgaat van een dramatisch stijgende inflatie is ervan overtuigd dat het later afbetalen van al die leningen minder pijn doet: met andere woorden inflatie gebruiken met schulden. Maar dit veronderstelt dat iemands inkomen gelijke tred houdt met de inflatie. En of dat zo is, moet nog blijken.

Geplande aankopen vooruitgaan

Wie echter al grote uitgaven verwacht, zou dat nu waarschijnlijk niet verkeerd doen:

Geld aan de muur

Eeuwenlang hebben rijke mensen natuurlijk een deel van hun geld in kunst geïnvesteerd. Kunst heeft als voordeel dat er direct van genoten, ervaren kan worden. Het kijken naar een mooi schilderij, beeldhouwwerk of mooi meubel is te vergelijken met een emotionele terugkeer.

Kunst heeft meer waarde dan geld. Je kunt echter veel geld verdienen als je de juiste kunst vindt: trends spotten, goedkoop kopen en hoog verkopen is ook een recept voor succes op de kunstmarkt. En ook in tijden van financiële crisis worden hoge prijzen betaald voor kunstwerken. Maar dit geldt alleen voor eersteklas producten. Daarom is het belangrijk dat beginners goed advies krijgen.

En als je niet van kunst houdt, kun je er beter uit de buurt blijven. Overigens worden steeds meer werken via veilinghuizen verkocht, wat de markt transparanter maakt.

Goud heeft een kalmerend effect

Net als een kunstwerk kan de aanblik van goud rustgevend zijn. Om te controleren of het er nog is, hoef je alleen maar in de kluis te kijken.

Voor beleggers die bang zijn voor inflatie zijn goudbaren en munten van het glanzende edelmetaal erg populair. Omdat goud daarentegen geen rendement oplevert in de vorm van rente, verliest het, in tegenstelling tot papiergeld, zijn waarde niet zo snel.

Hoe beleggen in goud?

Als u uw vermogen wilt “vergulden”, kunt u kiezen tussen munten en goudstaven. Munten zijn geschikt voor beleggers die kleinere bedragen in goud willen investeren. En ze zien er ook nog eens leuk uit:

En als het moeilijk is om te kiezen, haal dan gewoon een mini-goudstaaf tevoorschijn zoals je kauwgom of sigaretten uit de goudautomaat bij Galeries Lafayette zou halen.

Reizen loont ook

Reizen kan ook als een investering worden beschouwd. Weliswaar verdween het geld na terugkomst, maar de herinneringen niet, althans niet zo snel.

Een gezin met kinderen zou kunnen besluiten dat het nu de tijd is om bijvoorbeeld een lang gedroomde reis door Azië te maken. Ouders kunnen het gevoel hebben dat het hun verantwoordelijkheid is om hun kinderen de wereld te laten zien, in plaats van een spaarrekening op hun naam te openen.€