Belgische hypotheek in Nederland

Het is mogelijk om een ​​huis te kopen in Nederland en een hypotheek te nemen in België! Al jaren nemen voornamelijk Limburgse huizenkopers een Belgische hypotheek. Tegenwoordig weten steeds meer Nederlanders over het afsluiten van een hypotheek in Duitsland, Denemarken of België. Het voordeel van Belgische hypotheken is dat ze geen initiële provisie rekenen. In België is het niet gebruikelijk om 30 jaar een hypotheek te nemen, zoals in Nederland. Daardoor kunnen de maandelijkse kosten hoger uitvallen dan u dacht.

Een huis kopen in België of Nederland

De meeste Nederlanders kopen een huis in Nederland. Vooral grensbewoners kopen vaak een huis over de Belgische grens. Vooral België is populair vanwege de lagere aankoopwaarde van een woning. Vaak is er ook meer grond bij het huis, maar dat hangt sterk af van de provincie en de locatie. Dorpen in het grensgebied tussen België en Nederland worden vaak bewoond door Nederlanders. U kunt een hypotheek afsluiten in Nederland of België. Maar wat als u een huis in Nederland koopt en een hypotheek wilt afsluiten in België? Dit is ook mogelijk. Er zijn echter een paar dingen om te overwegen.

1/3 van het inkomen

In België is de regel: betaal 1/3 van uw inkomen. Iedereen die € 1.500 netto verdient, zou dus € 500 per maand op zijn hypotheek kunnen terugbetalen. Op basis hiervan kan de hypotheeklast worden berekend. Maar deze regel raakt steeds meer op de achtergrond. Tegenwoordig zijn er ook hypotheken waarbij de helft van het inkomen wordt terugbetaald aan de hypotheek. Voorwaarde is dat er geen andere leningen zijn. Een spaarvarken is ook handig voor die maanden waarin het inkomen lager is of de uitgaven iets hoger dan normaal.

30 jaar of 20 jaar

Hypotheken worden in Nederland vaak voor 30 jaar afgesloten: je betaalt de hypotheek dus in 30 jaar af. In België is het ook heel gewoon om een ​​hypotheek te nemen voor 20 of 25 jaar. U moet minimaal 15 jaar oud zijn om gebruik te kunnen maken van de fiscale voordelen.

Venale waarde

De waarde van een huis in Nederland wordt berekend op basis van de executiewaarde: het bedrag dat het huis ophaalt als het wordt geveild. In België wordt het berekend op basis van de venale waarde. Het is de prijs die het onroerend goed zou halen als het normaal en onder normale omstandigheden zou worden verkocht. De executiewaarde bepaalt mede de hoogte van de hypotheek. Het is dus duidelijk dat België meer kan lenen.

Sluitingskosten

In Nederland wordt een grote provisie in rekening gebracht: het is een meerkost om een ​​hypotheek te kunnen afsluiten. De afsluitprovisie bedraagt ​​circa 1% van de aankoopprijs. Als de hypotheek 200.000 euro is, betekent dit een provisie van meer dan 2.000 euro. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar, maar nooit volledig terugbetaalbaar. Per persoon kan maximaal 1,5% van de schuld worden afgetrokken. Deze afsluitprovisie geldt niet voor België. Sterker nog, Belgische hypotheekverstrekkers mogen deze kosten niet eens berekenen. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van een Belgische hypotheek.

Niet alle soorten hypotheken

Niet alle soorten Nederlandse hypotheken zijn beschikbaar in België, of er zijn andere soorten. Laat u er goed over informeren. Als u bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek wilt, moet u in België kijken. Let op: bij een aflossingsvrije hypotheek is de hypotheekrente niet aftrekbaar.

Aftrek van hypotheekrente

In België wordt de hypotheekrenteaftrek volledig afgeschaft. Daar heet het de huurtoeslag. Iedereen die in Nederland een huis heeft gekocht met een Belgische hypotheek heeft recht op hypotheekrenteaftrek, ook als die in België niet bestaat. De in België betaalde rente kan dus door de Nederlandse belastingdienst worden afgetrokken. Dit komt door het Europese akkoord. Het is niet bekend hoe lang de hypotheekrenteaftrek in Nederland loopt.

Lagere hypotheekrente

De hypotheekrente in België is lager dan in Nederland. Dat is al zo sinds 2008. Dit komt doordat Nederland meer hypotheken heeft dan spaarders en dus van hypotheken moet rondkomen. aan de andere kant heeft Nederland een hogere spaarrente. Sparen in Nederland en een hypotheek afsluiten in België.€