België: hypotheek afsluiten bij een Belgische bank

In België wonen relatief veel Nederlanders. Ze moeten vaak een hypotheek afsluiten omdat ze daar een huis willen kopen. Hiervoor hebben ze verschillende mogelijkheden. Het is mogelijk om een ​​hypotheek af te sluiten bij een Nederlandse bank, maar ook bij een Belgische bank. Goed om te weten is dat niet elke bank rekening houdt met de hypotheekrenteaftrek. Dit is belangrijk om te weten wanneer u geld wilt lenen bij een Belgische bank.

In België woont een groot aantal Nederlanders. Het geschatte aantal is ongeveer honderdvijftigduizend. Omgekeerd wonen er zo’n vijftigduizend Belgen in Nederland. De Nederlanders die in België wonen hebben daar verschillende redenen voor. Soms gaat het om een ​​Belgische partner. Ook verhuizen veel Nederlanders vanwege het gunstigere belastingklimaat met hun zuiderburen. Zo besparen ze meer geld. Tegelijkertijd is België nog steeds dichtbij genoeg om contact te houden met familie in Nederland of zelfs om in Nederland te blijven werken. Het is ook een voordeel dat in een groot deel van België Vlaams wordt gesproken, dus er is geen taalprobleem.

Hypotheek afsluiten bij een Nederlandse bank in België

Sommige Nederlanders die een huis in België gaan kopen, hebben ook een hypotheek nodig. Er is ook een gedeelte dat contant betaalt. Mensen die een hypotheek moeten afsluiten om een ​​huis in België te kopen, doen er goed aan zich af te vragen of het goedkoper is om deze hypotheek af te sluiten bij een bank in België of een bank in Nederland. Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Ook in België zijn veel Nederlandse banken actief, zoals ING, ABN-Amro en Rabobank. Dan handelt u bij een Nederlandse bank, maar valt u onder de Belgische regelgeving. Ook voor Nederlandse ingezetenen is het gemakkelijk om een ​​hypotheek af te sluiten bij een Belgische bank. Dit is allemaal veel gemakkelijker geworden dankzij Europese regels.

Hypotheek afsluiten in België

Er zijn verschillen tussen het afsluiten van een hypotheek in Nederland en het afsluiten van een hypotheek in België. De waarde van onroerend goed wordt bijvoorbeeld anders berekend. Nederlandse hypotheekverstrekkers kijken naar de executiewaarde van de woning. Belgische banken drukken de waarde van het huis uit in marktwaarde. Dit is de normale verkoopwaarde. Dit is de waarde van een woning wanneer deze onder normale omstandigheden wordt verkocht, bijvoorbeeld wanneer er voldoende publiciteit aan is gegeven. Deze woning wordt door de bank bepaald op basis van vergelijkbare woningen in de omgeving. Er wordt dan gekeken hoeveel ze hebben gegeven.

Hypotheekrenteaftrek in België

Een ander verschil is dat hypotheekverstrekkers in België geen origination fee mogen rekenen. Het is toegestaan ​​in Nederland. Daardoor is de hypotheek daar vaak wat hoger. In België worden de kosten van de Koper eveneens berekend op basis van het kadastraal inkomen, afgekort KI. De meeste Belgische banken houden ook geen rekening met de hypotheekrenteaftrek en de voordelen die het u oplevert. Hierdoor kunt u meestal een kleiner bedrag lenen dan bij een Nederlandse bank. Ook hebben ze in België minder hypotheekvormen dan in Nederland. Dit komt vooral omdat de verschillende hypotheekvormen in Nederland gebaseerd zijn op de hypotheekrenteaftrek. In België moet je bijvoorbeeld goed zoeken naar een bank die een aflossingsvrije hypotheek aanbiedt.€