België: Een Belgische bankrekening openen

Veel Nederlanders willen graag een bankrekening openen in België. In het verleden was dat omdat ze op deze manier de Nederlandse Belastingdienst wilden ontwijken. Dat komt tegenwoordig vooral omdat veel Nederlanders in België wonen of omdat ze een Belgische bankrekening willen openen voor zakelijke doeleinden. Ook verschillende Belgische banken, zoals Dexia en Axa, bieden deze mogelijkheid aan.

Voorheen openden veel Nederlanders een rekening in België. Destijds deden ze dat vooral om de belastingdienst te ontwijken. De Nederlandse fiscus had geen toegang tot de Belgische rekeningen. Het voordeel van België was dat het dichtbij was en je er makkelijk met geld heen kon. Het kan dan persoonlijk op een Belgische rekening worden gestort. Het ging vaak over zwart geld. Op deze manier liep de Nederlandse belastingdienst miljoenen inkomsten mis. Maar door de Europese wetgeving is het voor Nederlanders niet meer mogelijk om de belastingdienst te verslaan door hun geld op een Belgische bankrekening te storten. Belgische banken wisselen gegevens uit met de Nederlandse belastingdienst. Dit is het gevolg van nieuwe regelgeving van de Europese Unie. Toen deze regeling tot stand kwam, kregen belastingontduikers de mogelijkheid om hun vermogen aan te geven zonder een boete te betalen. Velen deden dat, terwijl anderen hun geld overmaakten naar een Zwitserse bankrekening.

Waarom willen Nederlanders een rekening openen in België?

Nederlanders kunnen nog steeds een Belgische bankrekening openen. Er zijn verschillende redenen waarom iemand dit zou willen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat iemand een bedrijf heeft en dus veel handelt met Belgen. In dat geval is het makkelijker om een ​​Belgische rekening aan te maken, omdat het geld anders elke keer op een ingewikkelde manier via een internationale transactie moet worden overgemaakt. Een andere reden waarom Nederlanders een Belgische bankrekening willen openen, is dat ze getrouwd zijn met een Belg of in België wonen. Dan is het misschien gewoon handiger om een ​​rekening te openen bij een Belgische bank.

Regels voor het openen van een Belgische bankrekening voor buitenlanders

Omdat de Europese regels zijn veranderd, kunnen EU-burgers al enkele jaren een bankrekening in een ander land openen. Bij sommige Belgische banken is het enkel mogelijk om een ​​rekening te openen als u een Belgische ingezetene bent. U hoeft dus geen Belgisch staatsburger te zijn, maar moet wel ingeschreven zijn in België. U moet dus kunnen aantonen dat u in België woont. Deze banken passen de regels op deze manier toe omdat ze willen dat hun klanten bereikbaar zijn, zodat ze makkelijk bereikbaar zijn bij bijvoorbeeld schulden.

Een rekening openen in België als niet-Belg

Bij andere banken is het mogelijk om als niet-Belg een rekening te openen. U moet altijd persoonlijke identificatiedocumenten en een kentekenbewijs meenemen. Als u een zakelijke rekening wilt openen, moet u ook de statuten en oprichtingsdocumenten van uw bedrijf overleggen. Ze moeten in het Nederlands of Frans zijn opgesteld. Nadat u deze heeft ingediend, kan bij de meeste banken binnen enkele dagen een rekening worden geopend. Er zijn ook verschillende Nederlandse banken in België. Het is soms mogelijk om een ​​rekening te openen in een Belgisch filiaal vanuit het Nederlandse filiaal van deze bank. Nederlandse banken die ook in België actief zijn, zijn onder meer ING Bank, Rabobank en ABN Amro. De grootste Belgische banken zijn Axa, Dexia en KBC. Bij hen is het mogelijk om zowel een gebruikersrekening als een spaarrekening te openen. Bij het openen van een nieuwe rekening eisen deze banken dat er een minimumbedrag op de rekening wordt gestort. Meestal geldt dit voor een bedrag vanaf vijfhonderd euro.€