Belgen willen sparen in Nederland

De spaarrentes in België daalden in het eerste kwartaal van 2009 sneller dan in Nederland. Belgen vinden het aantrekkelijk om in Nederland een spaarrekening te openen.

Volgens Belgische media woedt de bezuinigingsoorlog nog steeds in ons land. Vanwege het concurrentievermogen handhaven spaarbanken een hoge rente uit angst deze aan andere banken te verliezen. Voor Belgen is het aantrekkelijk om een ​​Nederlandse spaarrekening te openen, maar de spaarbanken maken het praktisch onmogelijk.

Belgische spaarders in Nederland

Gezien onze Europese interne markt zouden Europeanen in elk Europees land een spaarrekening moeten kunnen openen. Uit een studie van de Belgische kranten blijkt dat dit bij de meeste banken niet mogelijk is. Grote banken als ABN Amro en Rabobank bieden nog steeds opties, maar banken die interessant zijn qua rente op sparen zijn daar gesloten. In ons land worden de hoogste spaartarieven aangeboden op internetspaarrekeningen. Zoals de naam al doet vermoeden, kan dit account alleen via internet worden geopend. Bij het invullen blijkt dat de rekeninghouder van de kandidaat een verplichting heeft

Het burgerservicenummer (voormalig sofinummer) moet worden ingevuld. Sommige banken eisen ook woonplaats in Nederland. De Belgen kunnen niet aan deze voorwaarden voldoen.

voorraad oorlog

In 2008 wonnen spaarbanken een strijd die zeer gunstig was voor spaarders. Kleinere banken maken nog steeds veel reclame om ons spaargeld in de boeken te krijgen. In vergelijking met 2008 is de Europese rente fors gedaald, maar de spaarrente is in ieder geval verlaagd. Partijen als Moneyyou en NIBC Direct blijven fel strijden voor de gunst van de spaarder. Zodra een van deze banken een rentewijziging doorvoert, volgt de andere binnen drie dagen.

Fiscaal vriendelijk voor Belgen?

Door belastingen hoeven onze zuiderburen niet te gaan sparen in ons land. De Belgische fiscus weet hoeveel rente-inkomsten Belgen ontvangen via het informatie-uitwisselingssysteem. Belgische rente-inkomsten worden belast in hun land. Ze hebben eerst te maken met de 15 procent roerende voorheffing en ook met de gemeentelijke belastingen. Alleen al op basis van roerende voorheffing betalen ze al 15 procent belasting over de rente die ze ontvangen op hun spaargeld. Als u 4 procent rente krijgt, houdt u nog 3,4% over. Ook Nederlanders betalen belasting op spaargeld, namelijk 30 procent van het veronderstelde rendement van 4 procent. Dit geldt alleen voor bezittingen boven de vrijstelling.€