beleggingsfondsen; voor-en nadelen

Beleggen in beleggingsfondsen is een eenvoudige en handige manier om geld te beleggen zonder het zelf constant in de gaten te houden. U hoeft hier niet op in te gaan en het kost weinig tijd om uw voortgang bij te houden. Maar beleggingsfondsen hebben niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Beide worden in dit artikel besproken.

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds bestaat uit een specifieke beleggingsportefeuille. Deze beleggingsportefeuille is een groep van verschillende gekochte aandelen, waarbij individuele aandelen meerdere keren worden gekocht op basis van de aandelenmarkt, terwijl andere herhaaldelijk worden verkocht. Daarom wordt deze beleggingsportefeuille beheerd door beleggingsexperts en het geld dat wordt gebruikt om de portefeuille op te bouwen, komt uit de bijdragen van de leden. De leden van het investeringsfonds leveren zogenaamd financieel kapitaal en de investeringsdeskundige levert menselijk kapitaal. Door deze combinatie hopen beleggingsfondsleden te profiteren van de expertise van een professionele belegger.

Voordelen:

Zoals vermeld in de inleiding heeft een beleggingsfonds verschillende voordelen. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn gemak, de mogelijkheid om beschikbare ervaring te gebruiken en risicospreiding.

Gemak

De eenvoud van beleggen in een beleggingsfonds komt voort uit de manier waarop het is gestructureerd. Zo is er meestal een vaste maandelijkse investering nodig, waarmee het fonds zonder extra inspanning kan groeien. Het beheer wordt de deelnemer of belegger volledig uit handen genomen zodat hij er geen omkijken meer naar heeft. Bij individuele beleggingen zou dat anders zijn; dan zou de belegger minimaal een paar uur per week naar de beleggingen moeten kijken om ze zo nodig aan te passen of verlies of winst te nemen.

Expertise

De beleggingsdeskundige die het fonds beheert, wordt hierboven ook genoemd, hoewel het er meerdere kunnen zijn. Met opleiding en ervaring heeft deze professionele belegger genoeg kennis opgedaan om goed te leren beleggen, en belangrijker nog, hij besteedt er meer tijd aan dan een werkend persoon zou doen. Door constant met een portefeuille te zitten, bent u verzekerd van de best mogelijke timing van verkoop- of aankooporders van iemand die al enige tijd de grillen van de aandelenmarkt heeft meegemaakt.

Risicospreiding

Hoewel een individu het risico van beleggen zeker kan spreiden, is het voor veel mensen niet gunstig. Elke bestelling moet een bepaald bedrag aan transactiekosten betalen, dus een groot verschil betekent hogere kosten. Door in veel tegelijk te investeren, is het mogelijk om met grotere bedragen te kopen, waardoor de transactiekosten procentueel lager zijn. Dit maakt het makkelijker om het risico te spreiden.

minpuntjes

Naast de voordelen hebben beleggingsfondsen ook verschillende nadelen, waaronder extra kosten en het opgeven van controle

Bijkomende kosten

Hoewel een beleggingsfonds enkele voordelen biedt, is een van de grootste nadelen dat er bij meerdere beleggingsfondsen veel extra kosten zijn om te dekken (denk aan beheerkosten, transactiekosten, marketingkosten, etc.). Deze kosten worden in mindering gebracht op het geïnvesteerde geld en het rendement daarop, waardoor het rendement uiteindelijk lager is. Niet alle beleggingsfondsen plannen hoge kosten, sommigen beschrijven zichzelf op basis van lage meerkosten voor een hoger eindrendement. Het is aan te raden om altijd vooraf na te gaan wat de meerkosten per beleggingsfonds zijn.

Controleren

Een groot probleem voor sommigen kan zijn dat het investeringsprobleem gemak biedt, maar ook alle controle over het geïnvesteerde geld van de belegger wegneemt. Bij de meeste fondsen kan het geld in de tussentijd worden opgenomen, maar wat er met het geld gebeurt totdat het wordt opgenomen, is buiten de controle van de deelnemer. Particulieren die dit een groot probleem vinden, hebben natuurlijk de mogelijkheid om zelf te beleggen; Hiervoor zijn er ook talloze dienstverleners die de mogelijkheid bieden om zelf tegen lage kosten te beleggen in enkele bedrijven of indices.€