Beleggingsadvies voor beginnende beleggers

Beleggen in aandelen kan zeer winstgevend zijn, maar er kunnen ook verliezen zijn. De aandelenmarkt is niet zonder risico’s, ze vertrouwt er zelfs op. Helaas is er geen betere manier om te beleggen waarmee u jaar na jaar winst kunt maken. Mensen die graag sparen door te beleggen houden zich beter aan een aantal tips. Vermijd veelvoorkomende beleggingsfouten door enkele basisprincipes te leren.

Defensieve houding

Beginnende investeerders maken vaak dezelfde fouten, maar zelfs een doorgewinterde hand durft af en toe een fout te maken. Sommige van deze valkuilen worden vermeden als een belegger aankopen doet met een bepaald perspectief. Bij beleggen kijken de meeste beursgoeroes met een bepaalde visie naar de aandelenmarkt. Een defensieve houding aannemen gaat natuurlijker als je een paar fundamentele inzichten voor ogen houdt. Als beginnende belegger kun je de veelvoorkomende beginnersfouten overslaan door een paar tips te onthouden die je natuurlijk in de verdediging brengen.

Typische fouten van een beginnende belegger

Vertrouw niet op de gouden tip

Een gouden tip krijgen van je buurman klinkt misschien als een mooi scenario, maar in werkelijkheid is het vaak geen win-winsituatie. Te enthousiast worden over uw droomscenario kan kostbaar zijn. Als belegger bent u verantwoordelijk voor het evalueren van uw potentiële aankoop. Deze belangrijke stap wordt overgeslagen door alleen te vertrouwen op fooien. Een belegger heeft een sterke maag nodig om in slechte tijden geen aandelen te verkopen. Het kan worden versterkt met zoveel mogelijk informatie. Daarom is het volgen van de gouden tip op twee manieren gevaarlijk. Dit zorgt ervoor dat de belegger met te weinig vertrouwen investeert waardoor hij eerder in paniek raakt. Bovendien is iets wat te mooi lijkt om waar te zijn, helemaal niet waar. Ga dus voorzichtig om met beleggingsadviezen van vrienden of kennissen, maar doe altijd je research.

Geen paniek over kleine veranderingen op de aandelenmarkt

De beurs fluctueert elke dag. Te gehecht raken aan de dagelijkse beslommeringen van de aandelenmarkt kan tot negatieve resultaten leiden. Degenen die in paniek handelen, doen dat vaak op irrationele manieren. Het grotere plaatje verandert vaak niet in de loop van een paar dagen, laat staan ​​een dag. Prijsvolatiliteit is op korte termijn onvermijdelijk, terwijl de belegger minder snel reageert. Daghandel, reageren op kleine veranderingen gedurende de dag, is een andere discipline. De belegger neemt een langetermijnpositie in.

Kijk naar de toekomst

Beleggers investeren in een bedrijf om winst te maken. Ze proberen de toekomstige waarde van het bedrijf te schatten op basis van een breed scala aan waarderingsmethoden. Beleggers zullen vertrouwen op de beschikbare informatie om een ​​weloverwogen oordeel te vellen. Kortom, ze kijken naar het verleden van het bedrijf. Het verleden kan een voorspeller zijn van de toekomst, maar het is niet zeker. Vertrouw dus niet blindelings op het succes van het bedrijf uit het verleden, maar vraag jezelf ook af of de toekomst er ook zo rooskleurig uitziet.

Een goed bedrijf staat niet gelijk aan een goede investering

Beleggers komen soms met de juiste uitspraak: “Ik wil het product bezitten, maar niet het bedrijf.” Beleggingskeuzes kunnen worden vertroebeld door emoties. Het kan zijn dat iemand heel tevreden is met de Apple iPhone, maar het bedrijf om andere redenen niet wil overnemen: te duur, te weinig toekomstperspectief, etc. Ook al vindt hij het bedrijf en zijn producten geweldig. Laat je daarom niet volledig leiden door je verlangens en durf emotioneel afstand te nemen van het bedrijf.

Vermijd penny stocks of penny stocks

Penny-aandelen zijn aandelen die tegen een zeer lage prijs worden genoteerd. Een bedrijf met een notering van € 2 per aandeel lijkt op het eerste gezicht misschien aantrekkelijker dan een bedrijf met een notering van € 100, maar in werkelijkheid is het verschil niet veel. Wanneer een aandeel van € 2 daalt tot €1, verliest u net zoveel als wanneer een aandeel met een hogere notering van €100 naar €50 daalt, en de kansen zijn net zo goed. Bovendien zijn deze penny-aandelen extreem volatiel. Als een aandeel van 50 cent met 2 cent stijgt, is dat percentage al een flinke sprong. Prijsmanipulatie en andere onsmakelijke activiteiten komen gemiddeld vaker voor in pensioenaandelen.

Aandelenkoersgrafiek

Verkoop de winnaars en houd de verliezers bij

Dit is een van de meest voorkomende fouten die beginnende beleggers maken. Wanneer de voorraad omhooggeschoten is (neem nu 30%), verkopen ze de voorraad. De grondgedachte is deze: het kan nooit kwaad om winst te maken. Op zich is dit juist als de belegger even consequent is met zijn verliezende aandeel. Als een aandeel 30% daalt, zullen veel beleggers het volgen, ervan uitgaande dat het nog steeds zal stijgen. Dit is een typische psychologische vooringenomenheid die de meeste mensen negeren. Bekijk de fundamenten van het bedrijf zorgvuldig voordat u een beslissing neemt. Alleen vertrouwen op de stijging of daling van de prijs is geen goed doordachte strategie.

Vertrouw niet op één scoremethode

De meeste beginnende beleggers zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn, iets dat sowieso zal stijgen. De koers-winstverhouding is een verhouding die meet hoe duur een aandeel is ten opzichte van zijn winst. Deze methode vertelt zeker niet het hele verhaal en moet worden gebruikt om aandelen binnen de branche te vergelijken. Koop daarom niet meteen als u een aandeel tegenkomt met een zeer lage K/W-ratio. Doe eerst wat aanvullend onderzoek. Dit geldt ook voor alle beoordelingsmethoden.

Blijf bij je strategie

Een goede belegger worden is een leerproces. Er zijn veel manieren om te beleggen en iedereen zou moeten vinden waar hij of zij zich het beste bij voelt. Als je eenmaal een strategie hebt gekozen die werkt, kun je die het beste volhouden. Hoe meer je met dezelfde strategie bezig bent, hoe meer je leert over die strategie en over dat segment van de aandelenmarkt. Kies iets waar je je goed bij voelt en verbeter je strategie met de ervaring die je opdoet.

Conclusie

Geld verdienen op de aandelenmarkt gaat niet alleen over het maximaliseren van winst, maar ook over het minimaliseren van verliezen. Als u uw beleggingskeuzes maakt met deze principes in gedachten, bent u natuurlijk wat voorzichtiger. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Zo kan een pennystock natuurlijk uitgroeien tot een volwaardige voorraad, of heeft een strategie lang goed gewerkt, maar door fundamentele veranderingen werkt het niet meer.

Lees verder