Beleggingsadvies: beleg systematisch!

Aandelenrijkdom wordt soms geassocieerd met dure aandelen die monsterrendementen opleveren. Maar als aandelenbelegger hoeft u er niet op te vertrouwen. Want ook zonder deze superaandelen kun je geld verdienen op de beurs. Het enige dat u hoeft te doen, is consistenter kopen en kopen. En vooral: het hoofd koel houden als de beurs stormt. Hoe heviger de storm, hoe meer geld er kan worden verdiend.

Systematisch beleggen

Laten we beginnen met de eerste sleutel tot succes op de aandelenmarkt:
maandelijks systematisch beleggen
. Het effect van deze strategie is zo sterk dat je zelfs geld kunt verdienen als de prijzen door het dal gaan. Stel je de volgende denkbeeldige situatie voor. U wilt een nestje opzij leggen en weten dat u op de aandelenmarkt moet zijn, omdat u daar op de lange termijn de meeste winst kunt behalen. Je besluit voortaan elk kwartaal 500 euro opzij te zetten. En om het u gemakkelijker te maken, kiest u een aandelenfonds dat een index volgt. Bij de eerste aankoop kost één aandeel slechts 100 euro.

Maar wat ben je een mislukkeling! Op het moment van uw eerste aankoop heeft de aandelenmarkt net een spectaculaire rally achter de rug en zijn de prijzen erg hoog. Als je daar een politiek verergerde situatie in een oliestaat bij optelt, waardoor een internationaal conflict ontstaat, dan kun je de gevolgen al raden. Aandelenmarkten dalen. In het volgende kwartaal is uw aandelenkoers gedaald tot 95 euro. En na drie jaar is het amper 44 euro. Je kunt geen slechter tijdstip kiezen om binnen te komen. Dan lijkt alles weer goed te komen. De koersen stijgen weer en na zes jaar staat je koers weer op €91. De opleving is echter van korte duur. De prijs zakt weer naar het minimum – 26 euro. Maar dan keert het tij voorgoed. En het gaat echt in rap tempo weer bergop. En na tien jaar is het dan eindelijk zover. De prijs van uw aandelen is weer 100 euro. Terug naar het begin!

10 procent winst

Ja
consistente belegger
bleef u echter al die tijd bij uw strategie: u koos voor een bevek voor beleggingen van 500 EUR per kwartaal. Maar was het niet beter geweest om in zo’n ellendige beurscontext te wachten en al die tijd je geld op een spaarrekening te zetten? Echt niet! Omdat uw strategie u geen kwaad heeft gedaan. Na tien jaar of veertig trimesters (of anders gezegd: na veertig stortingen van € 500,- wat een belegd bedrag van € 20.000 oplevert), heeft u een kapitaal opgebouwd van € 33.933. Zo is uw kwartaalrendement op deposito’s maar liefst … 10 procent per jaar!

Onmogelijk, denk je? Nee. Door een daling van de beurs kon de belegger in het voorbeeld steeds meer kopen tegen lagere prijzen. Hoewel hij in het eerste kwartaal slechts 50 eenheden kon kopen, kon hij bijna vier keer meer kopen voor hetzelfde bedrag tegen de laagste wisselkoers. Uiteindelijk zal de belegger veel meer aandelen hebben verzameld dan wanneer hij ze allemaal voor € 100 per stuk zou moeten kopen. En dat verklaart waarom hij tien jaar later nog steeds geld verdiende, zelfs als de aandelenmarkt over het algemeen niet hoger was dan een decennium eerder.

Zelfs in slechte tijden op de aandelenmarkt, met constant dalende prijzen, ziet het er niet zo slecht uit voor een consistente aandelenbelegger die regelmatig belegt. De enige voorwaarde voor winst is dat de beurs vroeg of laat terugkeert.

stijgt tot het niveau waarop u bent begonnen met beleggen. En daar kun je zeker van zijn. Het is nooit anders geweest sinds het begin van de uitwisseling. En meestal duurt het nog geen tien jaar. Zo was de crash van 1987 na nog geen twee jaar helemaal vergeten. Maar er zijn natuurlijk ook langere ziekteperiodes. Zo belandde de aandelenmarkt in 1973 in een recessie, die zich pas zes jaar later herstelde. En het kostte nog meer tijd om te herstellen van de Grote Crash van 1929.
Maar vroeg of laat komt de aandelenmarkt altijd goed
.

20 procent winst

Gelukkig doet de aandelenmarkt het, zoals gezegd, beter dan in het bovenstaande voorbeeld, en stijgen de prijzen over het algemeen in evenwicht over een decennium. En zelfs dan blijft het
systematische investeringen
nogal een winstgevende strategie. Laten we het volgende “echte” voorbeeld nemen. We werken hier met de beveknummers van een bestaand aandeel dat ongeveer de beursindex volgt (in dit geval de Nederlandse Beurs). Op 31 oktober 1988 werd een aandeel van het fonds in kwestie gewaardeerd op 176 frank. Op 17 maart 1997 was de waarde van het aandeel gestegen tot 641 frank. Een simpele rekensom leert al snel dat het aandeel een gemiddeld jaarrendement heeft van 16,65%. Lange tijd niet slecht.

Laten we nog een keer hetzelfde doen
koop en koop strategie
van zojuist en laten we zeggen dat u van 88 oktober tot maart 97 systematisch aandelen van het fonds hebt gekocht voor 5.000 frank per maand. Het resultaat is prachtig. Een maandelijkse investering van 5.000 frank zou op 17 maart 1997 in minder dan tien jaar een portefeuille van 1.196.783 frank hebben gecreëerd, terwijl u slechts 510.000 frank had geïnvesteerd (dwz 5.000 frank gedurende 102 opeenvolgende maanden). Dat betekent dat u een rendement van ongeveer 20 procent zou hebben behaald. Ruim drie procent meer dan het rendement van het fonds zelf. Wat een consequente belegger niet kan. Ook hier moet de oorzaak van dit ogenschijnlijke wonder gezocht worden in tussentijdse prijsdalingen, die de mogelijkheid bieden om goedkoper in te kopen. Tijdens de Golfcrisis, die de aandelenmarkt van augustus 1990 tot januari 1991 verwoestte, daalde de aandelenkoers bijvoorbeeld met meer dan 17 procent. Of de crash van begin ’94, waarbij de prijzen in korte tijd met zo’n 6 procent daalden. De boodschap wordt dus duidelijk benadrukt:
systematische investeringen is de beste manier om te profiteren van dalende prijzen.
Stoppen met kopen uit angst is ongegronde dwaasheid. Voor een systematische belegger zijn dalende prijzen eerder een zegen dan een plaag!

beurs waarheid

En dat brengt ons meteen bij een andere belangrijke beurswaarheid die nooit uit het oog mag worden verloren:
hoe sneller de prijsveranderingen op de aandelenmarkt, hoe meer winst u kunt maken als systematische belegger
. Stop dus nooit met beleggen omdat u bang bent dat er een periode van prijsvolatiliteit is aangebroken, want grote schommelingen zijn goed voor uw rendement. Dit wordt vooral duidelijk als je naar de twee onderstaande voorbeelden kijkt. In het eerste voorbeeld kijken we naar de evolutie van een beleggingsportefeuille over een periode van tien jaar waarin de prijzen op een mooie en vrij lineaire manier met 8 procent per jaar groeien. Een deel van het beleggingsfonds waarin we gaan beleggen kost in het begin 100 euro en na tien jaar is de waarde gestegen naar 216 euro. Als u gedurende tien jaar systematisch 500 euro in dit fonds belegt, heeft u na tien jaar een portefeuille van 30.407 euro. En dat komt precies neer op een jaarlijks rendement van 8%.

We maken het tweede voorbeeld wat realistischer (voor het voorbeeld zullen we een beetje overdrijven) en af ​​en toe bouwen we forse prijsschommelingen in. In het tweede jaar laten we de tarieven dalen met 27,5 procent, daarna nog eens 40 procent in het vierde jaar en 41 procent in het zevende jaar. En we deden de laatste 25 procent daling in jaar negen. Tussendoor herstellen de prijzen zich altijd, zodat het gemiddelde rendement over tien jaar ook 8 procent per jaar is. Met andere woorden: ook hier begint het aandeel met een startwaarde van 100 euro en kost na tien jaar 216 euro.

Ervan uitgaande dat u elk kwartaal 500 EUR in dit tweede fonds belegde, zou u na tien jaar een portefeuille hebben opgebouwd van 33.138 EUR (in plaats van 30.407 EUR in het lineair variabele fonds). Dit komt overeen met een jaarlijks gemiddeld rendement van bijna 10 procent. Het is vreemd hoe pure koersschommelingen het rendement van een beleggingsportefeuille kunnen beïnvloeden, wanneer de begin- en eindwaarde van het fonds in beide voorbeelden identiek zijn.

Met de bovenstaande voorbeelden moet u de boodschap hebben overgebracht. Zo nu en dan een forse koerscorrectie doet zeker geen kwaad aan degenen die systematisch op de aandelenmarkt beleggen
. Lang leve de beurscrashes!