Beleggingen in aandelen, obligaties of goud
Mensen die willen beleggen, kunnen kiezen voor verschillende soorten investeringen. U kunt beleggen in aandelen, obligaties, rentedragende beleggingen, sparen en deposito’s, goud, onroerend goed en valuta. Beleggen is eerst een beleggingsvorm kiezen. Het is handig om je bewust te zijn van de subtiliteiten van beleggen.
Beleggen in aandelen
U kunt beleggen in aandelen: dan heeft u één of meerdere aandelen in een bedrijf. Aandelen zijn eigendomsdocumenten die een bedrijf aan derden verkoopt. Interessante aandelen worden voor een klein bedrag verkocht, dus beleggen in aandelen is voor een belegger een prettige optie. Aandelen kopen is als een appel voor de dorst als je het goed doet. Een aandeel kopen is eenvoudig en kan geregeld worden door de bank te bellen. Wanneer u een aandeel bezit, bent u in feite mede-eigenaar van het bedrijf. Naast het regelen van aandelen via een bank, kunt u deze ook via een broker regelen. Aandelen worden verhandeld op de beurs. Iedereen die iets met activa en aandelen te maken heeft, komt er: makelaars, handelaren, vertegenwoordigers van banken en effectenhuizen. Ze gaan allemaal effecten -aandelen- verhandelen. De prijs van de actie is afhankelijk van de populariteit van de actie en het aantal kopers. De prijs daalt omdat er veel kopers zijn voor de aandelen.
Rentedragende beleggingen
Een type belegging is een rentedragende belegging. Geld is het beste ruilmiddel. Maar ook andere middelen zoals producten en diensten zijn geschikt als ruilmiddel. Goud staat bekend om zijn handelswaarde. Wanneer een belegger een vergoeding ontvangt door te beleggen in aandelen, dividenden. Wanneer een belegger in andere dingen investeert, ontvangt de belegger rente. U krijgt rente over uw belegging als u bijvoorbeeld een spaarrekening heeft, een rentedragende belegging.
obligaties
Als u als belegger meer vermogen heeft, zijn obligaties beleggingen op basis van rentebetalingen. Obligaties zijn effecten, schuldbewijzen uitgegeven door de staat en het bedrijf met het oog op het verkrijgen van kapitaal. Er zijn beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde obligaties. Een lening wordt verstrekt aan een bedrijf of land en wordt gecompenseerd door obligaties (schuldbewijzen). Verstrekte leningen worden opgenomen in het vreemd vermogen.
Spaarrekening
De bekendste vorm van beleggen is een spaarrekening. Je geld zet je natuurlijk op de spaarrekening met de hoogste rente. De meest aantrekkelijke zijn kortlopende spaarrekeningen zonder opbouwboete. Een spaarrekening is aan te raden voor beleggers die niet langer dan drie jaar risicoloos geld willen storten. Aanbetalingen worden onaangetast geretourneerd.
Borg
De vergoeding die u krijgt voor het zetten van geld op een spaarrekening is relatief laag. Om een hogere rente te ontvangen, kan geld worden gestort op een bankrekening. U kunt op geen enkel moment geld opnemen van de depositorekening. Je laat je geld staan voor een vooraf afgesproken periode. Dit is gunstig voor de banken omdat het hen de tijd geeft om extra rente te genereren. Het is aantrekkelijk voor een belegger vanwege de hogere rente dan bij een spaarrekening. Het is mogelijk om een depositorekening te openen in een vreemde valuta, wat een hogere rente kan opleveren.
Beleggingen in edele metalen
Goud wordt al bijna zo lang als de mensheid bestaat verhandeld. Goud is aantrekkelijk vanwege zijn duurzaamheid, herkenbaarheid en transportgemak. Korte termijn fluctuaties in de voorraad zijn beperkt door de hoge productiekosten. Hoge productiekosten maken het moeilijk om goudvoorraden te manipuleren. Goud is een veilige belegging, maar het hangt af van vraag en aanbod: het bepaalt de prijs. Goud levert geen inkomen en geen rente op en is vooral aantrekkelijk in gevallen waarin materiële activa worden bedreigd (politieke onrust, kredietcrisis). Goudverkopen zijn vrijgesteld van omzetbelasting.
Eigendom
Vastgoed of vastgoed is een belangrijk beleggingsobject. Investeren in onroerend goed zoals huizen, kantoren en grond vraagt om deskundige hulp omdat het om technische zaken gaat. Bij het beleggen in (vast)goed zijn de kwaliteit van het onroerend goed, mogelijke verkoopwaarde, ligging, belastingen, onderhoudskosten, mogelijke huuropbrengsten, bouwkundige zaken en bestemmingsplannen van belang.€