Beleggingen, gestructureerde beleggingsproducten

Kies voor meer investeringszekerheid door te beleggen in gegarandeerde beleggingen. Op de beurs is het veel veiliger. Met gestructureerde bankbiljetten en gestructureerde beleggingsproducten profiteert u van de mogelijke heropleving van de aandelenmarkten met een beleggingsgarantie. De vraag is dus of u moet beleggen in gestructureerde beleggingsproducten. Een paar tips op een rij om te begrijpen waar het allemaal om draait. Rendement en risico gaan vaak hand in hand, maar gestructureerde producten kunnen u beschermen.

Gestructureerde beleggingsproducten en derivaten

Er zijn nu veel gestructureerde beleggingsproducten en derivaten die op een beurs kunnen worden verhandeld. Denk bijvoorbeeld aan gestructureerde bankbiljetten en certificaten, maar ook aan derivaten zoals turbo’s en gerelateerde effecten zoals trackers voor beleggingsvehikels of ETF’s. Maandelijks komen er tientallen beleggingsproducten bij. De een biedt op papier nog betere vooruitzichten dan de ander, maar mist vaak nog een trackrecord. En dat maakt het de gemiddelde consument er vaak niet makkelijker op: je moet diep in de tools duiken. De wereldwijde markt voor gestructureerde producten wordt momenteel geschat op € 30 miljard en groeit snel.

Beleggingen in beleggingsproducten

Het grote voordeel van gestructureerde beleggingsproducten is dat u posities kunt innemen die tot voor kort alleen beschikbaar waren voor de professionele markt. Denk aan de nieuwe markten en goederen. Markten waar aandelenmarkten snel op en neer kunnen gaan en waar de winst hoog is. Het zijn de markten met een hoog groeipotentieel die als eerste uit de economische crisis zullen komen en zich snel zullen herstellen en hun marktaandeel verder zullen vergroten.

Gebrek aan gestructureerde beleggingsproducten

Een groot nadeel is dat gestructureerde producten vaak complex zijn. Er zijn allerlei ingenieuze constructies bedacht zodat de risico’s niet uit de hand lopen. Zodat u bijvoorbeeld uw inleg niet verliest, of u in ieder geval een zeker rendement garandeert. Maar deze ontwerpen zijn ontworpen door professionals die alles weten over hoeden en randen. Ze weten ook waar de risico’s bewust zijn gelaten, omdat anders de kosten erg hoog zouden worden en het verwachte rendement te laag.

Uw beleggingsportefeuille beschermen is altijd slim

Iedereen die belegt, moet zich eerst afvragen of hij begrijpt waarin hij belegt en wat de risico’s zijn. Het moet passen bij uw portfolio en klantprofiel en u moet weten wat de kosten voor productbeheer zijn. Er zijn nu zoveel opties op de markt dat het de kunst is om de edelstenen eruit te vissen, aangezien het rendement van product tot product sterk kan verschillen. Het wordt sterk aanbevolen om de producten bij te houden en, indien mogelijk, informatie in te winnen bij uw bank of verschillende websites. Als u dat doet, en het past in uw portefeuille, kunnen gestructureerde producten een zeer welkome aanvulling zijn op uw beleggingen. Een adviseur kost meestal wat, maar producten die u niet begrijpt, kan altijd veel meer geld kosten. Zorg dus voor goede informatie en spreid uw risico.

Slot

Het is niet voor niets
Warren Buffett
een zeer succesvolle belegger: hij belegt alleen in die dingen die hij echt begrijpt en is voldoende transparant. Laat de kansen dus niet liggen.

Lees verder