Beleggingen – beleggen in aandelen

Beleggen is een vorm van beleggen waarbij u winst kunt maken als de investering correct wordt gedaan. Maar investeringen zijn niet te sturen en de resultaten zijn onder meer afhankelijk van de prestaties van beurzen. Beleggen kan op verschillende manieren. Een van deze manieren is beleggen in aandelen.

Transactie

Wanneer u in aandelen belegt, koopt u eigenlijk een deel van het bedrijf. Als een bedrijf aandelen heeft, haalt het geld op om zijn doelen te bereiken. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het bedrijf investeerders hiervoor bedankt met een bepaald percentage winst. De waarde van een aandeel kan bijvoorbeeld stijgen maar ook dalen wanneer de situatie verslechtert.

Waarde van de voorraad

De waarde van de aandelen is gebaseerd op de verwachte winst en de winst die door het bedrijf wordt behaald. De koers van het aandeel wordt bepaald in reactie op vraag en aanbod op de beurs. Een aandeel heeft een koerswaarde – vaak de aankoopprijs van het aandeel – en een nominale waarde. De nominale waarde zegt iets over de waarde van het aandeel in het verleden en dus ook welk deel van het vermogen van de onderneming het aandeel vertegenwoordigt. Deze waarde – nominale waarde – staat ook vermeld in de eigendomsakte van het aandeel.

Verschillende soorten aandelen

Hoewel beleggen in aandelen slechts één type belegging is, zijn er verschillende soorten aandelen. Er zijn bijvoorbeeld aandelen op naam beschikbaar, maar er zijn ook preferente aandelen, preferente aandelen en aandelen aan toonder. Vrijwel alle aandelen zijn voorzien van een certificaat waarop duidelijk vermeld staat wie de eigenaar is.

Gedeeld

Aandelen keren meestal dividend uit. Dit is de beloning die beleggers ontvangen voor het investeren in het bedrijf. Dit is gewoonlijk drie tot vier procent van de waarde van het aandeel per jaar.

Prijs delen

Een andere vorm van winst die met aandelen kan worden gemaakt, is prijsstijging. Het kan worden ingewisseld door de aandelen die u hebt gekocht tegen een bepaalde prijs binnen de prijs tegen een hogere prijs te verkopen. Als de aandelenmarkt stijgt, kunt u meer verdienen aan prijsstijgingen dan aan dividenden. Prijzen zijn vaak erg volatiel en veranderen elke seconde. Deze volatiliteit wordt ook wel volatiliteit genoemd.

Dure of goedkope aandelen

Het is moeilijk te bepalen of een aandeel duur of goedkoop is. Dit komt omdat er vaak van tevoren weinig valt te zeggen over de toekomstige prestaties van een bedrijf of onderneming. Er is echter één manier om het te meten, namelijk de koers-winstverhouding. Deze ratio is de koers van het aandeel gedeeld door de winst van het laatste boekjaar van de onderneming. Het hangt sterk af van de sector waarin de aandelen worden gekocht en prijzen zijn altijd te vinden in kranten of op internet.

Het advies

Voor wie gaat beleggen in aandelen, maar er nog niet alles van weet, is het raadzaam om langs de bank te gaan en met een deskundige over aandelen te praten. Om te beginnen kan een private bank meestal promoties aanbieden.€