Beleggen: zilver kopen en verkopen Rijksdaalder

Zilver Rijksdaalder is een interessante investering. Dit geldt voor zowel verzamelaars als investeerders. Sommige munten zijn erg waardevol vanwege hun zeldzaamheid, daarom kopen en verkopen verzamelaars ze. Dit geldt bijvoorbeeld voor de zilveren Wilhelmina. Andere munten worden op grote schaal verspreid, maar beleggers zijn geïnteresseerd om ze te kopen vanwege de hoge prijs van zilver.

In Nederland worden alle Rijksdaalders al heel lang geslagen. De eerste Rijksdaalders werden al in de middeleeuwen geslagen. De meeste rijksdaalder waren van zilver. Dit artikel gaat over de moderne Rijksdaalder, de Rijksdaalder die werd geslagen toen Nederland een koninkrijk werd. De meeste van deze munten zijn gemaakt van zilver en worden vanwege hun zeldzaamheid zeer gewaardeerd door verzamelaars. Andere valuta’s zijn alleen interessant voor beleggers vanwege de hoge prijs van zilver. Verzamelaars en beleggers kunnen zilveren guldens kopen en verkopen op verschillende plaatsen, zoals muntbeurzen, juwelierszaken en online op internet.

Investeringen in zilveren guldens

In 1840 liet de eerste koning van Nederland, koning Willem I, meer dan vierenveertigduizend zilveren Rijksdalers slaan. Deze Rijksdaalder was bijzonder dik, met een diameter van achtendertig millimeter. Het gewicht was 25 gram en het zilvergehalte was 94,5 procent. Dit maakte het een van de zwaarste munten. Door de zeldzaamheid en het hoge zilvergehalte is de munt veel waard. Op de voorzijde van de munt staat koning Willem I. Zijn koning Willem II heeft geen andere specificaties voor de munt gegeven. De oplage was veel groter. Hij had meer dan eenendertig miljoen munten geslagen. Omdat de munt zo zwaar is en in zo’n grote oplage circuleert, geeft hij een hoger rendement door de hoge prijs van zilver. De munt heeft weinig waarde voor verzamelaars. Het is daardoor een interessant beleggingsobject geworden voor beleggers. Ook zijn opvolger, koning Willem III, stelde verder geen eisen aan de vorm van de munt. Hij regeerde vijfentwintig jaar, van 1849 tot 1874. In deze periode werden meer dan honderd miljoen rijksdaalders geslagen. Ook verzamelaars hebben door de hoge oplage weinig waarde voor deze munt.

Zilveren Rijksdalers onder Wilhelmin

In 1890 trad de eerste vrouwelijke koningin Wilhelmina aan. In 1898 liet ze slechts honderdduizend zilveren Rijksdaalders in de oude vorm slaan. Haar afbeelding stond op de munt. Door zijn zeldzaamheid heeft de munt een hoge waarde voor verzamelaars. In 1929 werd het goudgehalte van de munt bijgesteld tot slechts 72 procent. De afmetingen zijn hetzelfde gebleven. In 1940 waren er meer dan veertig miljoen van deze Rijksdaalder geslagen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 werden ook twee miljoen zilveren Riksdalers geslagen in de VS. Ze hebben dezelfde waarde als andere Rijksdaalders met de afbeelding van Wilhelmina.

Nikelis Riksdaler

Koningin Juliana, de dochter van Wilhelmina, bleef zilveren guldens slaan. Het weerspiegelde alleen de smeltwaarde. Gedurende deze tijd veranderde de vorm van de munt en woog de munt slechts 10,8 gram zilver. Veel beleggers die in zilver beleggen, bezitten voornamelijk deze munt en de zilveren gulden uit dezelfde periode. Meer dan zevenenveertig miljoen van hen hebben geleden. Vanaf 1966 werden Rijksdaalders niet meer van zilver gemaakt, maar van nikkel. In 1980 werd de Rijksdaalder zelfs met twee koppen geraakt. Dit kwam door een opeenvolging van tronen waarin koningin Beatrix haar moeder Juliana verving. Alle onder Beatrix geslagen Rijksdaalders waren dan ook van nikkel. Meer dan honderdzestig miljoen van deze munten werden geslagen. De euro werd in 2002 ingevoerd en de munten waren nog vijf jaar verwisselbaar. Deze periode is inmiddels voorbij en de Rijksdaalders die nog in omloop zijn zijn dus waardeloos.€