Beleggen: wat is een goede langetermijnstrategie?
Wanneer u wilt beleggen, kunt u ervoor kiezen om op korte termijn te speculeren en, net als een casino, te gokken om te winnen of te verliezen. Als je vermogen wilt gaan opbouwen en dus echt wilt werken aan je uiteindelijke kapitaal, dan heb je daar een strategie voor nodig. Als u met uw beleggingen uw hypotheekschuld wilt aflossen, kiest u beter voor een verstandige en relatief veilige strategie met een goed rendement!
Waar wil ik eigenlijk voor sparen of beleggen?
Als u geen zakgeld wilt sparen om volgend jaar een auto te kopen, maar bijvoorbeeld wilt werken aan de aanvulling van uw pensioen of het aflossen van schulden, dan zult u over een langere periode kapitaal moeten opbouwen. Dat kan door middel van sparen of beleggen, maar als u ervoor kiest om te beleggen, is uw rendement op de langere termijn gemiddeld hoger.
Sparen is in principe vrij veilig. Door te kiezen voor een spaardeposito met een langere looptijd, weet u precies wat u aan het einde van de looptijd krijgt. Je weet dat je het gespaarde geld terugkrijgt, aangevuld met een niet al te groot extra rendement. Beleggen staat bekend als onzekerder, maar kijkend naar de resultaten van de afgelopen decennia is beleggen winstgevender dan sparen. Maar: dan moet je ervoor kiezen om voor een langere periode te beleggen en de rust en het geduld hebben om de investering in de loop van de tijd omhoog en omlaag te zien gaan.
Hoe weet ik of de investering iets voor mij is?
Als je tijd hebt om te investeren en het geld volgend jaar niet meteen nodig hebt, moet je zeker overwegen om te investeren. Beleggen over een langere periode (5, 10 of 20 jaar) geeft doorgaans een veel hoger rendement dan sparen. U moet er echter emotioneel op voorbereid zijn dat beleggingen tussentijds kunnen fluctueren en daardoor tijdelijk in waarde kunnen dalen.
Vraag uzelf dus af of u een waardedaling van uw beleggingen met 10% in deze periode emotioneel aankan. Bent u in paniek of heeft u er vertrouwen in dat aandelen en beleggingsfondsen weer zullen stijgen? En stel jezelf de vraag hoe afhankelijk je bent van het eindresultaat: zou je genoeg geld hebben gespaard om het geld te kunnen gebruiken waarvoor je het bedoeld had?
Of een investering voor u geschikt is, hangt af van de volgende criteria:
- Wat is uw houding ten opzichte van risico?
- Hoeveel tijd heeft u om uw beleggingen de kans te geven een goed rendement te behalen?
- Hoe afhankelijk bent u van het eindkapitaal en hoeveel discretie heeft u hierin?
In ieder geval moet u weten dat langetermijnsparen meestal de effecten van inflatie en belastingen niet kan compenseren, terwijl langetermijn- en veilige beleggingen dat wel kunnen.
Langetermijninvesteringen geven meestal twee tot drie keer het rendement van spaargeld. Dit is aanzienlijk meer dan de gebruikelijke spaarrente.
Achteraf gezien zijn de rendementen voor mensen die ervoor hebben gekozen om te beleggen over een periode van tien jaar de afgelopen vijftig jaar consequent positief geweest. Zelfs als er in de tussentijd een marktdaling is geweest.
Het is daarom verstandig om altijd voor een langere periode te beleggen om optimaal te profiteren van de voordelen die beleggen biedt ten opzichte van sparen.
Wat is een goede langetermijnbeleggingsstrategie?
Als u veilig en dus voor de lange termijn wilt beleggen, is het goed om u ervan bewust te zijn dat de waarde van uw beleggingen in de tijd kan fluctueren en daarom moet u niet bij de eerste paniekreactie alles verkopen. Als u verstandig investeert, heeft u er in principe geen omkijken naar.
Verstandig beleggen betekent niet alleen beleggen voor de lange termijn, maar ook uw beleggingen goed verdelen. Zorg ervoor dat je goed georiënteerd bent en spreid je geld over verschillende opties. Zorg ervoor dat u belegt in obligaties, beleggingsfondsen en aandelen. Zorg er ook voor dat u belegt in aandelen van verschillende bedrijven en kies er niet voor om all-in te gaan, zoals Philips of KPN. Zo spreid je ook het risico over je beleggingen: als een aandeel tijdelijk daalt, heb je er maar een klein deel van je geld in belegd.
Doe je onderzoek naar verschillende aanbieders en krijg goed advies over wat de veiligste en meest risicovolle beleggingen zijn. Kies dan:
- Langere periode om te investeren
- Een goede mix van obligaties, beleggingsfondsen en aandelen
- Goede aandelenallocatie (beleggen in meerdere bedrijven of sectoren)
€
€