Beleggen volgens Warren Buffett

Warren Buffett is de meest succesvolle belegger in de geschiedenis. Zijn stijl is afgeleid van zijn mentor Benjamin Graham, auteur van het klassieke meesterwerk van beleggen, The Intelligent Investor, in waardebeleggen. In dit boek benadrukte Graham het belang van het onderzoeken van de werkelijke waarde van een bedrijf en aandelen. Wanneer beleggers deze waarde correct berekenen en aandelen kopen tegen prijzen onder deze intrinsieke waarde, zullen ze geld verdienen op de aandelenmarkt.

Warren Buffett

Warren Buffett werd geboren in Omaha, de grootste stad in de Amerikaanse staat Nebraska. Warren werd op 30 augustus 1930 in deze stad geboren en woont en werkt er nog steeds. Na zijn afstuderen aan de Universiteit van Nebraska behaalde hij een MBA aan de Columbia Business School in New York. Daar studeerde hij ook bij Benjamin Graham. Voordat Warren Buffett van beursvennootschap Berkshire Hathaway een investeringsvehikel maakte, werkte hij enkele jaren bij Graham Investment Partnership. Andere bekende waarde-investeerders waren ook betrokken bij deze samenwerking: Walter Schloss (gepensioneerd in 2000), Tom Knapp (mede-oprichter van Tweedy, Browne Partnerships) en Bill Ruan (oprichter van Sequoia Fund).

Master’s degree in risicobeoordeling

Een van de kenmerkende eigenschappen van Buffett is dat hij houdt van wat hij doet: kilo’s kwartaal- en jaarverslagen doorzoeken, stapels kranten en tijdschriften doorzoeken en met mensen omgaan. Hij onderscheidt zich door daadkracht, discipline, flexibiliteit, geduld, moed en vertrouwen. Buffett is voortdurend op zoek naar beleggingen zonder of met minimaal risico. Hij weet het investeringspotentieel goed in te schatten. Deze vaardigheid lijkt vooral voort te komen uit zijn liefde voor eenvoudige wiskunde en bridge. Daarnaast heeft hij jarenlange risico-ervaring in de verzekerings- en herverzekeringswereld. Buffett is bereid een risico te nemen als de kans om de investering volledig te verliezen klein is. Hij weet precies en snel de sterke en zwakke punten van het bedrijf te onderscheiden.

Afdekking van beleggingsrisico

Veel beleggingsadviseurs en fondsen zijn van mening dat ze hun risico’s verminderen door bijvoorbeeld te spreiden over verschillende sectoren en door hun beleggingen in bepaalde aandelen te vergroten in verhouding tot de totale omvang van hun portefeuille. Warren Buffett is echter van mening dat u uw beleggingsrisico kunt beperken door bijvoorbeeld het aantal aandelen in uw portefeuille te beperken tot maximaal tien verschillende aandelen. Een dergelijke beperking verplicht de belegger om de relevante aandelen zorgvuldig te onderzoeken.

Aankoop beslissing

Graham beschreef de investering als “een effect kopen dat, na zorgvuldige analyse, veilig lijkt en een goed rendement biedt. Transacties die niet aan deze criteria voldoen, worden geclassificeerd als speculatie.” Daarnaast is Buffett alleen geïnteresseerd in aandelen van bedrijven die hij begrijpt, die uitstekende vooruitzichten hebben en geleid worden door betrouwbaar management.

Voor Buffett is er echt geen significant verschil tussen het kopen van aandelen op de openbare markt of het kopen van een heel bedrijf. Hij neemt als het ware een leidende positie in bij het overwegen van een aankoop. Hij onderzoekt de onderneming en besteedt aandacht aan de kwalitatieve en kwantitatieve aspecten van het bestuur, de financiële positie van de onderneming en tenslotte de beurskoers.

Een fundamentele kijk op de aandelenmarkt

Warren Buffett gelooft niet in de efficiënte markthypothese, de veronderstelling dat alle informatie in de aandelenkoers zit. Volgens Buffett kan de aandelenmarkt de sterke fundamentals van het bedrijf een tijdje negeren. Dergelijke situaties bieden de mogelijkheid om aandelen van een geliefd bedrijf te kopen of te kopen. Buffett is vooral geïnteresseerd in omzet, verkoopcijfers, winst en marges en de potentiële vraag naar nieuw kapitaal. Hij heeft minder waardering voor koersschommelingen. Buffett heeft vaak gezegd dat de aandelenmarkt tien jaar gesloten kan blijven. Zo is de beurs elke zaterdag en zondag gesloten, wat zijn investeringsbeslissingen nooit heeft gehinderd. Hij kan ook economische cycli stelen. De enige economische indicator waar Buffett om geeft, is inflatie, met name hoeveel inflatie de winst beïnvloedt.€