Beleggen: uw risico afdekken door op de aandelenmarkt te handelen

Slim investeren is makkelijker gezegd dan gedaan. In werkelijkheid is beleggen een kwestie van gokken. Dit betekent niet dat u beleggingen willekeurig kunt verhandelen. Het is het beste om consequent vast te houden aan een bepaalde methode. Daarnaast is het verstandig om als beginnende belegger te oefenen zodat je vertrouwd raakt met de aandelenmarkt. Beleggen in aandelen betekent bijvoorbeeld kalm blijven, geduld hebben, verliezen accepteren en vooral genieten van wat je doet.

Kies een methode en ga met enige discipline aan de slag op de beurs

Het is een slimme investering
investeren
volgens een vaste methode. Veel particulieren die alleen beleggen, proberen de marktontwikkelingen te volgen en de economische indicatoren van bedrijven te volgen. Dit kan nuttig zijn, maar is dat vaak niet. De beurs reageert heel snel op wat er op economisch en financieel gebied gebeurt; vaak zelfs voordat het gebeurt, op basis van speculatie. Als particuliere belegger ben je altijd te laat (vooral als je ook een baan of een huishouden hebt waardoor je de hele dag niet naar de aandelenkoers kunt kijken). Het is alsof je de markt volgt.

Vasthouden aan één methode verhoogt consequent uw winkansen

Door consequent vast te houden aan de methode en dus niet al te veel om economische ontwikkeling te geven, kan op de lange termijn veel meer worden bereikt.

Het vergt enige discipline om je aan je eigen voorgeschreven methode te houden. Laat je dus niet leiden door hebzucht en angst. Ook als het heel goed lijkt te gaan of heel slecht gaat, moet je rationeel en planmatig blijven werken. Als je op je emoties afgaat, kom je waarschijnlijk niet ver – dat betekent niet dat je niet op je gevoel af moet gaan.

Oefen met beleggen zonder daadwerkelijk de aandelenmarkt te betreden

Als beleggen nieuw voor u is, is het verstandig om eerst te oefenen zonder daadwerkelijk geld te investeren. Zo maak je kennis met de markt en ontdek je wat er allemaal kan gebeuren als je belegt. Niet alleen wat er op de aandelenmarkt gebeurt, maar wat er met je gebeurt als je in korte tijd veel wint of verliest. Een goede manier om te oefenen is om uw eigen portefeuille op papier te maken en te doen alsof u deze verhandelt. U doet dus eigenlijk alsof u bepaalde aandelen koopt en verkoopt. U kunt er ook voor kiezen om in één keer te beleggen, maar dan met kleine bedragen te beginnen. Op deze manier worden verliezen geminimaliseerd.

Oefen opnieuw met beleggen in droge vorm

Ook als je wilt beginnen met beleggingen waar je niet bekend mee bent (zoals aandelen of opties), is het verstandig om eerst te oefenen of met kleine bedragen te beginnen. Hetzelfde geldt voor wanneer u een nieuwe methode wilt proberen.

Wanneer u op de aandelenmarkt handelt, beslis dan met een gerust hart

Bij beleggen is het belangrijk om gebruik te maken van je kennis, ervaring en gevoel en bij te houden waar je mee bezig bent. Zorg dat je niet te strak zit en probeer de druk zoveel mogelijk te beperken, zowel binnen als buiten. Als er veel financiële druk achter uw beslissingen zit (bijvoorbeeld omdat u het geld voor iets langere termijn wilt gebruiken), overweeg dan of het verstandig is om te beleggen. Misschien is sparen een betere optie.

Accepteer verliezen en mislukkingen en leer ervan

Natuurlijk is het de bedoeling om uw vermogen te laten groeien door te beleggen, maar handelen op de aandelenmarkt betekent gewoon risico’s nemen. Dus wanneer u gaat beleggen, krijgt u ook te maken met (aanzienlijke) verliezen. Houd hier rekening mee voordat u gaat beleggen. En als je verliest, neem dan ook die verliezen: kijk wat er mis is gegaan, hoeveel je erbij was en wat je de volgende keer anders kunt doen om de verliezen te beperken.

Beleggen is geduld hebben

Met beleggen kunt u uw vermogen sneller laten groeien dan met sparen: het rendement is veel hoger. Tegelijkertijd is beleggen ook een kwestie van geduld. Bij dalende koersen is het vaak onverstandig om uw beleggingen zo snel mogelijk te verkopen. Soms moet je gewoon lang wachten voordat je winst kunt maken. Geduld wordt echter beloond. Kijk je bijvoorbeeld naar de AEX-index, dan blijkt deze over de lange termijn te blijven stijgen. Zelfs als de aandelenmarkt volledig crasht direct nadat u de aandelen hebt gekocht, kunt u met voldoende geduld nog steeds een goede winst maken.

Beleggen is en blijft een risico voor uw geld

Niemand weet wat er in de toekomst op de aandelenmarkt zal gebeuren, zelfs niet hoe de koersen zich morgen of over een uur zullen ontwikkelen. Jij weet het niet, maar de specialisten en goeroes ook niet. Natuurlijk spelen macro-economie en bedrijfsontwikkelingen een rol bij de winsten of verliezen van een aandeel, maar deze ontwikkelingen gaan zo snel dat het bijna altijd te laat is om te voorspellen.

Dit betekent echter niet dat kennis van economie en welzijn van bedrijven niet nuttig is; dit betekent dat u geen zekerheid kunt hebben bij het handelen op de aandelenmarkt, noch dat betrouwbare voorspellingen mogelijk zijn.

Het risico dat u neemt hangt ook nauw samen met de beleggingsstrategie die u kiest. Het kan offensief of defensief zijn. Daarom is het ook mogelijk om met een laag risico te beleggen.

Geniet van de investering

Probeer beleggen te zien als een hobby of een sport: iets dat leuk is om te doen. Beleggen is risico nemen: iets kan heel spannend zijn. Er zijn winnaars en verliezers in het spel; wees niet bang om een ​​van de verliezers te zijn: dat hoort ook bij het spel. Zorg ervoor dat het nog steeds leuk is en zorg ervoor dat de aandelenkoersen uw gemoedsrust en uw humeur dicteren.

Lees verder