Beleggen: reageren op veranderingen in de olieprijs
De prijs van olie over de hele wereld wordt bepaald door allerlei markten. De OPEC, een kartel van grote olieproducerende landen, speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de olieprijs. Sinds de Amerikaanse shell-olierevolutie is hun macht echter afgenomen. Dit zou een volatielere olieprijs kunnen betekenen. Er zijn verschillende manieren om indirect in olie te beleggen zodat u als belegger kunt inspelen op deze volatiliteit.
Futurescontracten voor olie
Een olietermijncontract is een contract waarbij u als koper belooft op een bepaalde datum een bepaalde prijs te betalen voor een vat olie. Veel grote bedrijven gebruiken de termijnmarkt om prijzen vast te stellen. Ook als belegger kun je er geld mee verdienen. Het is een van de
de meest directe manieren om te speculeren op veranderingen in de olieprijs
. De kleine belegger zal er waarschijnlijk nooit gebruik van maken. Het is zeer riskant en kapitaalintensief. U kunt futures verhandelen op NYMEX en ICE (New York Mercantile Exchange, Intercontinental Exchange). Een kort voorbeeld zal veel verklaren.
Op 1 januari 1992 koopt de luchtvaartmaatschappij een futures-contract dat over zes maanden afloopt, waarbij het zich ertoe verbindt 1.000 vaten olie te kopen tegen $ 70 per vat. 01/06/1992 contract loopt af, olieprijs is op dat moment $76. De luchtvaartmaatschappij mag echter 1.000 vaten kopen voor $ 70, wat een winst van $ 6 per vat oplevert. Als de prijs op 1 juni 1992 $ 68 was, zou de luchtvaartmaatschappij $ 2 per vat verliezen.
Exchange Traded Funds (ETF’s)
ETF’s worden verhandeld op de aandelenmarkt en kunnen gemakkelijk worden gekocht. Deze fondsen volgen specifieke sectoren of groepen aandelen. U kunt bijvoorbeeld een fonds kopen dat de olieprijs perfect volgt, of een fonds dat de energiesector als geheel volgt. Een voorbeeld hiervan zijn de iShares Global Energy Sector Index Funds (IXC), genoteerd aan de NYSE.
Olie bedrijven
De prijzen van oliemaatschappijen hangen nauw samen met de olieprijs. Deze bedrijven zoeken naar nieuwe olie en halen deze uit de grond. Naarmate olie goedkoper wordt, krijgen ze minder betaald voor elke druppel olie die ze kunnen verpompen. Dus hun directe winst daalt, terwijl de waarde van binnenkort te ontdekken oliebronnen ook daalt. Dus als je denkt dat de olieprijs gaat stijgen, dan kan dat ook
aandelen van deze oliemaatschappijen kopen
. Naarmate de olieprijs stijgt, stijgen ook hun winsten en ook hun aandelenkoers en/of dividenden.
Het is van groot belang of deze oliemaatschappijen olie winnen (olie = output) of raffineren (olie = input). Sommige oliemaatschappijen die enorm zouden profiteren van stijgende prijzen zijn:
- ExxonMobile
- Chevron
- Koninklijke Nederlandse Shell
- ConocoPhillips
- BP
Alternatieve manieren om te reageren op veranderingen in de olieprijs
Als de olieprijs daalt
Luchtvaartmaatschappijen
Industrieën die veel olie als grondstof nodig hebben, zullen lagere kosten hebben als de prijs van die olie daalt. Een typische industrie is de luchtvaartindustrie, die veel kerosine verbruikt. Het brandstofverbruik is een groot deel van de kosten. Lagere kosten stellen een bedrijf in staat om een lagere prijs te vragen om marktaandeel weg te nemen van de concurrentie. Dit kan natuurlijk de ticketprijs hetzelfde houden en meer winst opleveren. EEN
een lagere olieprijs is sowieso positief voor luchtvaartmaatschappijen
en de prijzen ervan zouden in principe stijgen.
olietankers
Rederijen die olie over de hele wereld vervoeren, zullen profiteren van lagere olieprijzen. Natuurlijk, als deze lage olieprijs het gevolg is van een groter olieaanbod. Door de lagere prijs zal er meer vraag zijn naar olie en dus naar hun schepen. Hierdoor kunnen ze hun prijzen per lading verhogen. Natuurlijk varen deze schepen zelf ook op olie, dus de kosten zullen dalen bij lagere prijzen. En als de prijs echt heel laag is, kan het voor investeerders winstgevend zijn om olietankers te huren en ze te gebruiken als tijdelijke opslagfaciliteiten. Deze investeerders gaan er dan vanuit dat de olieprijs in de toekomst weer gaat stijgen en dat ze hun vaten met winst kunnen verkopen. Als olietankers als opslagplaatsen worden gebruikt, is de aanvoer van schepen minder. Hierdoor kunnen eigenaren weer hogere tarieven rekenen.
Als de olieprijs stijgt
Russische economie
Dertig procent van het Russische BBP is oliehandel, 60% voor export. De Russische economie is nauw verbonden met de prijs van een vat olie. Naarmate de olieprijzen stijgen, zal de Russische economie verbeteren en dit zal de verwachtingen van de marktdeelnemers veranderen. Daarom kunnen indices of fondsen die in Rusland beleggen, stijgen bij een hogere olieprijs. Er is ook een correlatie tussen de prijs van olie en de Russische munt, de roebel. Natuurlijk staan ook andere landen met grote oliereserves op het kruispunt.€