Beleggen op korte termijn in aandelen is een gok

U kunt beleggen en u kunt speculeren. Beleggen is voor de lange termijn, speculeren is voor de korte termijn. Met speculatie kunt u in korte tijd grote winsten maken. Bij beleggen ligt de nadruk op lange termijn resultaten.

De aandelenkoersen zijn laag, dit is een goed moment om te kopen! Dit zijn gevaarlijke aannames die nergens op gebaseerd zijn. Waarom zijn de prijzen laag? De prijzen zouden verder kunnen dalen. Niemand weet van tevoren hoe de aandelenkoersen zich zullen ontwikkelen. Analisten hebben hier waarschijnlijk een beter idee van omdat ze meer informatie hebben over bepaalde zetten, maar ze proberen het gewoon. Dat zie je alleen al aan het feit dat alle analisten iets anders zeggen, ook al hebben ze dezelfde informatie over de ontwikkelingen in het bedrijf of de aandelenmarkt.

Begin als particulier met beleggen in aandelen

Het is verstandig om precies te weten waar u aan begint voordat u gaat beleggen. Je kunt blindelings het advies van een bank of een analist volgen, maar daar zitten de nodige risico’s aan. Lees niet alleen naar succesverhalen, maar leer ook over de risico’s van beleggen. U kunt binnen enkele weken de helft van uw geïnvesteerde waarde verliezen.

Reageren op marktgebeurtenissen

Het is voor individuen moeilijk om te reageren op marktontwikkelingen. Als er goed nieuws is uit de VS, kun je meteen beginnen met handelen omdat je verwacht dat de prijzen stijgen, maar je hebt geen gedetailleerde informatie. Op dit moment maakt ING recordwinsten bekend, je weet nog niet of de ING-prijzen daadwerkelijk gaan stijgen. Naast recordwinsten kunnen ze ook aangeven dat ze hun verwachtingen voor de komende jaren hebben bijgesteld. Voordat u aan de slag kunt, zijn professionele beleggers u al voor.

Investeren voor de lange termijn

Geld dat u voor een korte periode opzij wilt zetten, moet u niet in aandelen beleggen. Door een eventuele koersdaling kan de waarde van uw belegging sterk dalen. Als dit gebeurt met een langetermijninvestering, kunt u zich verheugen op nog betere tijden. Uiteindelijk zullen de prijzen weer stijgen. Op lange termijn heb je geen garanties, maar op korte termijn beleggen is te riskant.

Kies veilig beleggen of een spaarrekening

Wil je een bedrag voor een paar jaar opzij zetten, dan kun je kiezen voor een deposito met een vaste rente over de looptijd. Het nadeel van een vaste rente is dat u niet kunt profiteren van stijgende spaarrentes. Aan de andere kant heb je geen last van een daling van de spaarrente omdat de rente op je spaargeld vast staat.

Je kunt ook beginnen met beleggen, maar kies in ieder geval voor een veilige vorm van beleggen. Een voorbeeld hiervan zijn Nederlandse staatsobligaties.€