Beleggen, of u nu streeft naar een hoog dividendrendement of niet

Bent u van plan te beleggen op de dividendaandelenmarkt? Dividenden zijn extra inkomsten, dus bent u van plan om met uw belegging een hoog dividendrendement te behalen? Dividendrendement is het dividend van een aandeel uitgedrukt als een percentage van de aandelenkoers. Sommige beleggingsadviseurs zeggen dat u aandelen met een hoog dividend moet kiezen. Want dan weet je zeker dat je regelmatig geld krijgt als bijverdienste. Maar er zijn ook nadelen.

Investeren in aandelen met hoog dividend voor extra inkomsten: dividendbeleggen

Winstgevende bedrijven keren periodiek dividend uit aan aandeelhouders. Dividendrendement is niets anders dan het jaarlijks te betalen of te betalen dividend gedeeld door de waarde van het aandeel. Als de koers van het aandeel bijvoorbeeld 15 euro is en het dividend 80 cent, dan is het dividendrendement 5,3%. Namelijk 80 cent gedeeld door 15 euro vermenigvuldigd met 100. De vennootschap betaalt de dividendbelasting aan de Belastingdienst. Deze 15% belasting wordt ingehouden op uw dividend, maar u kunt deze terugvragen of verrekenen bij uw aangifte inkomstenbelasting en dan is het dividend netto.

Verstrekking van pensioenen en basispensioen

Iedereen die naast zijn basispensioen in aandelen belegt, is doorgaans geïnteresseerd in een gestage inkomstenstroom uit aandelen. Dit heeft vaak te maken met wanneer het bedrijf dividend uitkeert, en natuurlijk hoeveel. Door een goede spreiding van bedrijven te kiezen, kunt u ervoor zorgen dat er regelmatig dividend op de rekening wordt gestort. U kunt zo’n taak aan een externe adviseur geven, maar u kunt deze ook zelf uitvoeren met behulp van een online broker.

Dividendrendementstrategie en dividendbeleggen

Wie aandelen wil verhandelen en zeker wil zijn van een goed rendement, kan als strategie kiezen voor een hoog dividendrendement. Daarna zul je zien dat het meestal dezelfde bedrijven zijn die elk jaar de meeste winst maken.

Bij beleggen is dividendrendement een momentopname

Het zal duidelijk zijn dat het dividendrendement slechts een momentopname is. Dividenden kunnen veranderen en zeker ook de koers van het aandeel. Dalende aandelenkoersen zorgen er automatisch voor dat het dividendrendement stijgt terwijl u uw kapitaal verliest. Hoe sneller de aandelenkoersen dalen, hoe hoger het dividendrendement. Royal Dutch Shell is vaak de voorvechter van dividendrendementen, maar banken die grote klappen op de aandelenmarkt hebben gekregen, kunnen ook grote dividenden uitkeren als de ECB het toelaat.

Dividenden worden in mindering gebracht op de aandelenkoers

Uitgekeerde dividenden worden in mindering gebracht op de aandelenkoers. Als u aandelen heeft, wordt u uitbetaald in contanten of in aandelen. Uitgekeerde dividenden hebben ook gevolgen voor de resultaten van uw sprinters en turbo’s, aangezien deze door hun stop loss-waarde kunnen dalen. Je krijgt er geen dividend mee, maar je loopt wel het risico dat je sprinter of turbo van de markt wordt gehaald.

Er zijn verschillende soorten dividenden bij beleggen

Dividend kan op verschillende manieren worden uitgekeerd:

Vergelijk het rendement met rente op een spaarbank

Aandelenkoersen stijgen en dalen om heel verschillende redenen. Iedereen die zijn kapitaal in aandelen belegt, vergelijkt altijd met wat zijn geld op een andere manier zou kunnen krijgen. Weegt het extra risico in aandelen bijvoorbeeld op tegen de huidige rentetarieven bij spaarbanken? Bijvoorbeeld naar een rekening zonder voorwaarden, die je ook nog eens snel kunt opnemen. Op deposito waar je je geld wat langer vasthoudt.

Streven naar een hoog dividendrendement of niet?

Duidelijk, alleen hoog
dividendrendement
het hoeft geen goed teken te zijn, maar het is vaak wel een prettig teken. Als de aandelenmarkt laag staat, kan het verstandig zijn om aandelen te kiezen met een hoog dividendrendement. Dan heb je in ieder geval lussen. Later zal de beurs weer stijgen.

Een hoog dividendrendement is niet goed in een stijgende aandelenmarkt

Een hoog dividendrendement kan ook een indicator zijn van een verhoogd risico. Dan zijn er redenen waarom beleggers de prijs niet verder willen verhogen en daarmee indirect het rendement op de investering verlagen. Ik heb dus niet per se een hoog dividendrendement nodig. Voor mij gaat het vooral om het potentieel en de traceerbare prestaties van het bedrijf. Als ze goed zijn en het dividendrendement is ook hoog, dan sla je echt twee vliegen in één klap. Maar dan moet je wel een goede parelvisser zijn.

De hoogste spaarrente als alternatief voor dividendbeleggingen

Als u de aandelenmarkt niet wilt riskeren, kunt u kiezen voor de hoogste spaarrente van Nederland of beleggen in obligaties. Daarna slaap je lekker en krijg je een mooie rente op je spaargeld.

Slotdividend als bijverdienste

Het is belangrijk om uw beleggingen te spreiden. Wanneer u in een index belegt, wijst u automatisch uw beleggingen toe, niet alles in aandelen. Kies ook voor een goede spaarrekening, nl
ndex investeringen
goud en andere goederen.

Lees verder