Beleggen: nuttige actuele nieuwsbronnen

Afhankelijk van uw beleggingshorizon heeft u actuele en bruikbare informatie nodig over hoe de aandelenmarkt ervoor staat. Er zijn veel goede en slechte bronnen beschikbaar op internet. Waar vind ik de belangrijkste informatie over de aandelenmarkt en welke bronnen zou ik kunnen gebruiken als ik op kortere termijn zou beleggen?

investeringshorizon

Hoe korter uw beleggingshorizon, hoe meer u behoefte heeft aan actueel en kwalitatief nieuws. Zo is het algemeen bekend dat de timing van uw belegging bepalend is voor uw rendement. Dat
timing
willen uiteraard hun best doen en gebruiken hiervoor meestal meerdere actuele nieuwsbronnen.

Huidige informatie

Al deze Nederlandse sites bieden actueel nieuws, uiteraard met behulp van verschillende nieuwsbronnen, en hebben hun eigen aanpak en speciale aanbiedingen:

Met name IEX Technische Analyse (TA) wordt goed gevolgd en krijgt soms gedurende de dag veel reactie, zeker als de AEX niet beweegt zoals verwacht. ADN Beursanalyse biedt een mooie aanvulling op technische analyse, deze site biedt de laatste technische analyse van de AEX-index, elk uur of twee ververst. Het kan geen kwaad om op de site van Reuters of Google News te kijken, soms is het internationale breaking news daar al eerder bekend, bijvoorbeeld een inval in een land of andere activiteit, waar prijzen soms op kunnen reageren.

AEX Prijs en nieuws

De financiële agenda van Investing.com wordt gebruikt om de potentiële impact op de prijs van een aandeel te voorspellen. Zo hebben ECB- en FED-nieuws vaak een grote impact.

Financiële kalender

Economische en bedrijfsprestatierapporten worden het hele jaar door verstrekt. Deze aankondigingen staan ​​al geruime tijd gepland in het Financieel Programma. ADN Voorraadanalyse geeft er een mooi overzicht van met voorspelling en uiteindelijk bevestigd cijfer. Analisten koppelen hun prognose ook aan deze agenda, zo wordt voorspeld dat de economische groei tot op zekere hoogte is geweest. Als er grote afwijkingen zijn van deze verwachtingen, zal de beurs soms heftig reageren. Helaas is het soms moeilijk te voorspellen wat voor soort reactie en goed of slecht nieuws zal brengen. Soms leidt een tegenvallend rapport tot een rally omdat het alleen maar wordt gezien als het vergroten van de mogelijkheid van steun van de ECB of de FED zodat er weer meer geld op de aandelenmarkt kan stromen.

Om de toekomst te voorspellen

Veel nieuwe beleggers zullen gemerkt hebben dat alle beurzen over de hele wereld elkaar op de voet volgen, een grote crash in Amerika of Japan laat Europa niet onberoerd en vice versa. Het is waar dat Amerika vaak voorop loopt. Het is dus de moeite waard om te zien hoe Amerikanen zelf denken welke kant de aandelenmarkt opgaat. Een indicator die u hiervoor kunt gebruiken zijn de Amerikaanse futures-contracten, die een voorspelling geven van de toekomstige prijswaarde van belangrijke indices zoals de S&P, DOW en NASDAQ. US Futures beginnen meestal te bewegen rond 11:00 – 12:00 uur, wat vaak (niets is zeker) is waar de aandelenmarkten in Europa zich op richten. U kunt deze index ook wat recenter volgen, bijvoorbeeld met Investing.com’s S&P Futures

Angst of hebzucht

In Amerika praten ze altijd over
stieren
en
beren
: stieren zijn hebzuchtig en optimistisch, en beren zijn angstig en pessimistisch. De toestand van de markt op een bepaald moment (bullish of bearish) kan soms wijzen op toekomstige prijsontwikkelingen. Bearish sentiment leidt meestal tot een daling, terwijl bullish sentiment tot een stijging kan leiden.

Bij CNN hebben ze een uitgebreide sentimentmeter ontwikkeld die een index laat zien tussen angst en hebzucht. Deze index is gebaseerd op verschillende fundamentele indicatoren, zoals het handelsvolume, evenals de vraag naar alternatieven zoals obligaties of edele metalen. De ontwikkelde maatstaf heet de Fear and Greed Index.

Eindelijk

Natuurlijk kunt u meer bronnen vinden op internet. Informatie die u bijvoorbeeld kunt verkrijgen van een bank of makelaar waar u aandelen of derivaten koopt en verkoopt. Ook hebben ze vaak (snel!) toegang tot relevante informatie en kunnen ze je ook tools bieden voor verdere analyse. U zult uiteindelijk zelf moeten beslissen of de tijd rijp is voor uw investering, of dat u beter kunt wachten op de komende dip of stijging. En vergeet niet dat resultaten uit het verleden nog steeds geen voorspellers van de toekomst zijn – zelfs niet als het om nieuws gaat.€