Beleggen met laag risico

Beleggen met een laag risico lijkt een contradictio in terminis. Als u aan aandelen en beleggingsfondsen denkt, associeert u dit al snel met een hoog rendement, maar ook met een hoog risico. Er zijn echter mogelijkheden om zonder al te veel risico een hoger rendement te behalen dan een spaarrekening. Beleggen zonder risico is echter onmogelijk.

Door verschillende aandelen te kopen en zo de risico’s te spreiden

Wanneer je
promoties
Als je in één bedrijf koopt, ben je verslaafd aan dat ene aandeel. Wanneer de waarde halveert, verliest u de helft van uw geld. En een halvering lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar het is in het verleden maar al te vaak gebeurd dat aandelen in één of enkele dagen tientallen procenten daalden.

Door aandelen van verschillende bedrijven te kopen, kunt u het risico op dit soort grote verliezen aanzienlijk verkleinen. Als u met uw geld 10 verschillende soorten aandelen koopt en een ervan halveert, verliest u 5% van uw geld, niet 50%. Dit is uiteraard alleen mogelijk als de koers van de overige aandelen ongewijzigd blijft. Om te voorkomen dat alle aandelen tegelijk dalen, is het verstandig om aandelen in verschillende sectoren te kopen. Als ICT slecht gaat, zullen deze aandelen waarschijnlijk dalen, maar tegelijkertijd kunt u een leuke tijd hebben met de aandelen van uw oliemaatschappij.
krijgen
maken.

Beleggingsfonds: een samengestelde portefeuille met een laag risico

Banken en andere financiële instellingen bieden ook hun eigen aandelenpakketten aan: beleggingsfondsen. Sinds een
beleggingsfonds
al uit meerdere aandelen bestaat, is het risico al gespreid. Beleggingsfondsen zijn er in alle soorten en maten; het is zeker niet zo dat fondsen per definitie minder risicovol zijn dan het kopen van individuele aandelen. Over het algemeen zijn de risico’s lager, maar het hangt uiteindelijk sterk af van wat u kiest. Informatie over het verschil in verwachte rendementen en het daarbij behorende risico kunt u bij de bank krijgen. Wanneer het
efficiëntie
hoger, zal het risico ook hoger zijn. Met andere woorden: beleggingsfondsen waarmee je veel geld kunt verdienen, je kunt ook veel geld verliezen. Door meerdere beleggingsfondsen te kopen, kunt u uw risico’s nog verder spreiden.

Beleggingen met een laag risico die sparen en beleggen combineren

Natuurlijk hoeft u niet al uw geld in aandelen te stoppen.
investeren
brengt altijd het risico met zich mee een groot deel van het geld te verliezen. Om een ​​bepaald bedrag veilig te stellen, kunt u ervoor kiezen om een ​​deel ervan op een spaarrekening te zetten en met de rest te beleggen. Wanneer het geld nodig is voor bijvoorbeeld het kopen van een huis, kan het verstandig zijn om veel geld uit te geven.
onderhouden
ook al levert het weinig op.

Investeren en toch sparen, bankgarantie: AEX Sparen

Diverse banken en financiële instellingen bieden een intermediair tussen sparen en beleggen. Zo is er ABN Amro AEX Sparen. U belegt een bepaald bedrag en hoe beter de AEX presteert, hoe meer rente u over dat bedrag krijgt. Het rendement is niet zo hoog als het percentage dat de aandelen stijgen op de AEX, maar er is wel een bankgarantie. Als de AEX daalt, daalt je geld niet: de bank garandeert het
inlegwerk
geeft terug. Dan had u sowieso verlies geleden, omdat u niet alleen uw inleg terug zou krijgen op de gewone spaarrekening, maar er ook rente over zou krijgen.

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee

Hoewel u op bovenstaande manieren uw risico’s aanzienlijk kunt beperken, bestaat er altijd een risico dat u geld kunt verliezen bij het beleggen. Slaap daarom nooit met geleend geld. En met geld dat je ergens voor nodig hebt en niet kunt missen, moet je altijd sparen, niet investeren. Het kopen van aandelen of enige vorm van beleggen betekent altijd dat u een bepaalde gok neemt. Hoe onwaarschijnlijk het ook is dat u wat geld kunt verliezen, houd er altijd rekening mee dat het kan gebeuren.

Wilt u beleggen en de risico’s zoveel mogelijk beperken, informeer dan altijd naar de mogelijkheden bij een bank of financieel adviseur. Doe niet zomaar iets: kijk altijd goed en vergelijk. Geld verliezen is heel gemakkelijk; terugbetalen is vaak veel moeilijker. Bedenk dat er veel mogelijkheden zijn om te beleggen, maar als je echt garanties wilt, kun je beter voor een vaste rente sparen
interesse
.

Lees verder