Beleggen is risico nemen

Als u niet tevreden bent met de rente op uw spaargeld, moet u op zoek gaan naar andere manieren om uw geld te beleggen. Beleggen kan een zeer roekeloze keuze zijn, maar het kan ook zeer winstgevend zijn.

Iedereen is afhankelijk van investeringen. Zelfs mensen die niet zelf beleggen, lijden verlies als de aandelenkoersen dalen. Dit komt doordat pensioenfondsen hun geld ook beleggen. Daar wordt veel kritiek op geleverd als de aandelenmarkt slecht is, maar wat men zich niet realiseert is dat de pensioenpremie veel hoger zou zijn geweest als de pensioenfondsen niet eerder hadden belegd.

Beleggen is voor pensioenfondsen een manier om de pensioenpremie zo laag mogelijk te houden. Zonder rendementen uit het verleden zouden pensioenen niet beschikbaar zijn.

Historisch gezien was de aandelenmarkt een betere investering dan een spaarrekening

Aandelenkoersen kunnen sterk fluctueren. De ene dag kan een aandeel 5 procent stijgen door goed nieuws, de volgende dag kan de koers 5 procent dalen door tegenvallende resultaten. De reden voor de daling of stijging kan ook geheel buiten de invloedssfeer van de betreffende onderneming liggen. Dalende werkloosheid in de VS kan leiden tot forse prijsstijgingen in Nederland. Negatieve ontwikkelingen op de Aziatische aandelenmarkten zouden Nederlandse aandelen met verliezen kunnen achterlaten.

Begin met beleggen als particulier

Het woord investeren schrikt veel mensen af. U kunt echter ook kiezen voor beleggingen met een laag risico. Beleggen in Nederlandse staatsobligaties is een belegging, maar het risico is veel lager in vergelijking met het kopen van aandelen in een bepaald bedrijf. U moet echter begrijpen dat u altijd risico loopt. Aan de andere kant neem je ook een risico bij het sparen op een spaarrekening. De Nederlandsche Bank staat garant bij een bankfaillissement, maar wat als de Nederlandse staat niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen?

Beleggen is een langetermijninvestering

Een bedrag dat u op de beurs moet opslaan, moet u niet beleggen. De prijzen kunnen dalen nadat u heeft geïnvesteerd. In plaats van hoge rendementen verstaat u zelfs negatieve rendementen. Het bedrag dat u voor uw pensioen over twintig jaar opzij heeft gezet, kunt u op de beurs beleggen. U bent echter niet gegarandeerd van een positief rendement. U kunt eenvoudig een tijdstip invoeren waarop de prijzen op hun hoogste punt zijn, waarna de prijzen nog vijf jaar dalen. Daarna heb je nog vijftien jaar om de verliezen goed te maken.

Een huis kopen is ook een investering

Het kopen van een huis kan ook worden gezien als een investering. U koopt een huis voor een bepaald bedrag en gaat ervan uit dat u het huis voor een hoger bedrag weer kunt verkopen. De huizenprijzen kunnen echter instorten, waardoor je achteraf een huis hebt waar je te veel voor hebt betaald. Historisch gezien is het kopen van een huis een goede investering geweest, maar het brengt risico’s met zich mee.€