Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF)

Door te beleggen in VanEck Global Real Estate belegt de belegger in een goed gespreide portefeuille van vastgoedaandelen. De vastgoedbedrijven waarin de VanEck Global Real Estate UCITS-ETF belegt, bevinden zich over de hele wereld, waarvan het merendeel uit de Verenigde Staten. Vastgoedbedrijven zijn over het algemeen stabiele bedrijven die hoge dividenden uitkeren. VanEck Global Real Estate UCITS ETF keert driemaandelijkse dividenden uit.

VanEck

VanEck is een Amerikaans bedrijf, in 2020 bestaat het meer dan 60 jaar. VanEck is een aanbieder van zogenaamde ETF’s. Het bedrijf heeft tegen 2020 wereldwijd meer dan $ 50 miljard onder beheer. VanEck verwierf de Nederlandse Think ETF in juli 2018. Think was de eerste Nederlandse ETF-aanbieder. Sinds deze overname heeft VanEck een Nederlandse vestiging met een kantoor in Amsterdam.

ETF’s

Een ETF wordt ook wel een tracker genoemd. Een ETF is een op de beurs verhandeld beleggingsproduct dat niets anders doet dan een onderliggende waarde volgen. Deze waarde kan bijvoorbeeld een grondstof, een mand met verschillende aandelen of een index zijn. De afkorting ETF staat voor: Exchange Traded Fund. Exchange traded betekent dat het op een beurs wordt verhandeld zoals een aandeel. ETF’s handelen als aandelen. Het woord “fonds” betekent een fonds, het product is een soort investeringsfonds.

Beleggingsfonds of ETF

Het belangrijkste verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF is hoe het fonds wordt beheerd. Een asset wordt beheerd met een beleggingsfonds, de waarden in het fonds worden gekocht en doorverkocht door fondsbeheerders. ETF’s worden passief beheerd. Een ETF doet niets anders dan de onderliggende waarde volgen. Een groot voordeel van een ETF ten opzichte van een beleggingsfonds is dat de kosten bij een ETF veel lager zijn.

VanEck Global Real Estate

De VanEck Global Real Estate ETF bevat altijd aandelen van 100 verschillende beursgenoteerde vastgoedondernemingen. Deze vastgoedbedrijven zitten over de hele wereld, maar in 2020 zal de focus op Noord-Amerika liggen. VanEck Global Real Estate is onder meer gevestigd in Nederland. Nederlandse beleggers zijn onderworpen aan de Nederlandse belastingregels met betrekking tot dividendbelasting. De “ISIN-code” van VanEck Global Real Estate ETF is NL0009690239. De ISIN-code is een identificatienummer dat aan beleggingsproducten wordt toegekend. Dit is een uniek nummer, dus u kunt snel een specifiek fonds vinden door op dat nummer te zoeken. De vastgoedaandelen zijn daadwerkelijk gekocht door de VanEck Global Real Estate ETF en zijn dus fysiek aanwezig.

Target VanEck Global Real Estate

VanEck Global Real Estate streeft ernaar de “GPR (Global Property Research) Global 100 Index” te volgen. GPR (Global Property Research) Global 100 Index. De GPR (Global Property Research) Global 100 Index is een index. Deze index is samengesteld uit vastgoedfondsen. Dit zijn de 100 grootste en meest verhandelde vastgoedaandelen ter wereld.

Dividenden VanEck Global Real Estate

Als de dividenden die de VanEck Global Real Estate ETF ontvangt, groot genoeg zijn, keert het driemaandelijkse dividenden uit aan zijn investeerders. Van 2011 tot 2020 werden de volgende bedragen per jaar als dividend uitgekeerd:

Samenstelling VanEck Global Real Estate

De vastgoedportefeuille van VanEck Global Real Estate ETF is op 18-04-2020 opgedeeld in de volgende vastgoedsectoren:

Top 10 posities

18-04-2020 VanEck Global Real Estate had de grootste belangen in de volgende 10 vastgoedaandelen:

Verhandelbaarheid VanEck Global Real Estate

De VanEck Global Real Estate ETF is dagelijks verhandelbaar en te koop op de Amsterdam Stock Exchange. Het fonds is opgenomen in het aanbod van de meeste Nederlandse brokers. U kunt deze ETF snel vinden bij uw broker door te zoeken op de ISIN-code NL0009690239.

Risico VanEck Global Real Estate

De risicoscore die wordt gebruikt voor beleggingsfondsen en ETF’s kent VanEck Global Real Estate ETF een risico van 5 toe. Deze risicoscore ligt op een schaal van 1 tot 7, waarbij 1 het laagste risico is en 7 het hoogste. De risico-indicator kijkt naar de prijsveranderingen die het fonds de afgelopen 5 jaar heeft doorgevoerd. Hoe stabieler de prijs, hoe lager het risico.

Investeringen in onroerend goed

De vastgoedsector is een aantrekkelijke en populaire categorie om in te investeren in 2020. Vastgoedaandelen worden vaak gekocht vanwege hun stabiele koersbewegingen en goede dividendrendementen. Vastgoedaandelen zijn in het eerste kwartaal van 2020 fors gedaald door de coronacrisis. De jaarkoers van VanEck Global Real Estate ETF is eind april 2020 met 21% gedaald.

Lees verder