Beleggen in plaats van sparen?

De spaarrentes in 2013 zijn lager dan de inflatie en de daling is mogelijk nog niet voorbij. Het gespaarde kapitaal slinkt daardoor elke maand. Veel spaarders zijn nu op zoek naar alternatieven. Beleggen is zo’n alternatief. Voor de meeste bedrijven stegen de prijzen in 2012, begin 2013. Ook het beleggersvertrouwen bleef stabiel, blijkt uit de ING Investor Barometer. Dus beleggen is zo slecht nog niet. Maar waar moeten beginnende beleggers speciaal op letten? Wat tips.

Neem eerst de tijd. Als u uw geld snel nodig heeft, investeer dan niet. Aandelen leveren bijna altijd meer op dan de rente op uw spaarrekening, maar de prijzen fluctueren. Dit betekent dat wanneer de prijs laag is, uw vermogen ineens minder waard is dan gisteren. Je moet geld geven dat je minimaal vijf jaar belegt.

Spanning

Beleggen is stressvol. Wanneer de prijzen dalen en uw eigen vermogen keldert, moet u dit aankunnen. Als u ’s nachts wakker ligt van dalende aandelenkoersen, kunt u beter zelf niet actief beleggen. Voor wie met een gerust hart veilig wil beleggen, zijn er beleggingsfondsen. Ze worden beheerd door experts die de risico’s spreiden. Anders is eenvoudig sparen nog steeds een goede optie.

Spreid de risico’s

Zet niet alles op het paard. Dit maakt uw activa kwetsbaar voor de prijs van het bedrijf. Zeker wanneer het vermogen hoog is, kan dit een groot vermogensverlies veroorzaken dat zich langzaam (of ooit) herstelt. Dus spreid de risico’s. Er is een voorraadmand van verschillende bedrijven uit verschillende sectoren. Het is bijvoorbeeld zeer waarschijnlijk dat de prijsdaling van het ene bedrijf wordt gecompenseerd door de prijsstijging van een ander bedrijf. U investeert geld dat u zich kunt veroorloven te verliezen. Investeer dus niet met geleend geld.

Bekijk alternatieven

Er zijn veel alternatieven om te beleggen. Zeker, sparen, maar investeren in zaken als zonnepanelen, de startup van je ondernemende neef of een tweede huis kunnen mooie alternatieven zijn. Het aflossen van de hypotheek geeft vaak ook een goed rendement.

Een doel stellen

De doelstelling is belangrijk bij het bepalen van uw beleggingsstrategie. Stel dat u wilt beleggen voor een bijzonder goed pensioen. Dan heeft u misschien nog wat tijd om uw vermogen op te bouwen. Dan kiest u best aandelen van grote stabiele bedrijven waarvan de prijzen doorgaans langzaam maar zeker stijgen als een olietanker.

Bijkomende kosten

Het is belangrijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Dit geldt bijvoorbeeld voor administratiekosten, opslagkosten en transactiekosten. De kostprijs bepaalt het rendement dat u behaalt. Stel dat u 2% uitbetaling betaalt en een jaarlijks rendement van 8% heeft op € 100.000 aan kapitaal. Dit bespaart u maar liefst € 17.600 over 10 jaar, of als u 1 of 2% van de kosten betaalt. Kijk dus altijd goed naar de meerkosten.

timing

Het juiste moment om binnen te komen is belangrijk. Er is een beurswijsheid die zegt: “Verkoop maar onthoud, kom terug in september”. In de zomer dalen de prijzen vaak, dus het is beter om in het vroege najaar te beginnen dan in mei. Het is een oude wijsheid, maar er zijn inmiddels genoeg succesvolle investeerders die dit gezegde negeren. In de wereld van internationale investeringen is het immers altijd ergens in de wereld zomer. U kunt ook ingrijpen. Dan belegt u niet het hele bedrag in één keer, maar belegt u maandelijks in uw aandelenportefeuille. Denk aan transactiekosten.

Ken bedrijven

Wees voorzichtig en ken de bedrijven waarin u actief belegt. Koop geen aandelen bij beursintroducties, maar kijk altijd. Er zijn veel voorbeelden van problemen waarbij de prijs daalt, zoals pruimenpudding direct na de lancering.

Het is ook belangrijk om te begrijpen hoe het bedrijf geld verdient. Lees erover, dompel je onder in de community. Vage publicatie van resultaten en senior managers die zwak taalgebruik duiden op weinig transparantie. Waarom? Wat valt er te verbergen? Bekijk omzet, nettowinst, winst per aandeel en cashflow. Als ze niet in orde zijn, ga dan weg.

Controleer de dividenden

Een deel van de winst van het bedrijf wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit bepaalt mede het totale rendement. Kijk dus altijd naar het dividendrendement bij het kiezen van een aandeel.€