Beleggen in goud, zilver en platina bij ABN AMRO

Edelmetalen zoals goud, zilver en platina zijn tijdens de kredietcrisis in prijs gestegen, omdat veel beleggers ze als veilige havens zien wanneer de aandelenmarkt slecht gaat. Bij ABN AMRO is het mogelijk om deze edelmetalen (fysiek beveiligd) via een beleggingsrekening aan te houden.

Fysiek beveiligde beleggingen in goud, zilver of platina

Het verschil met bijvoorbeeld turbo- of edelmetaalcertificaten is dat de hoeveelheid goud in grammen fysiek in handen is van een derde partij, en deze aangehouden edelmetaal kan ook fysiek worden geclaimd tegen bijvoorbeeld veel trackers. (ETF’s) die edele metalen opslaan. bestaat niet fysiek.

Investeringskosten in goud, zilver en platina

Om goud of zilver te kopen heeft u een beleggingsrekening bij ABN AMRO nodig. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de soort edelmetalen, de aankoopkosten en de ISIN-code die nodig is om deze edelmetalen in te kopen.

Edel metaal De hoeveelheid Aan- en verkoopkosten HET IS BINNEN
Goud gram 1,25% NL0000226942
Zilver kilogram 4,00% NL0000226959
Platina gram 1,35% NL0000226967

Bovenstaande acquisitiekosten zijn gebaseerd op ABN AMRO Direct Beleggen tarieven. Het voordeel is dat er geen opslagkosten en administratiekosten zijn naast de kosten van het kopen van goud, zilver of platina. Na de aankoop wordt het saldo van het edelmetaal bijgeschreven op uw beleggingsrekening, dan heeft u aanspraak op een bepaald bedrag aan edelmetaal. Dit edelmetaal is dan fysiek in handen van een derde partij, waardoor u in het geval van een faillissement van ABN AMO uw goud nog kunt houden of opnemen. Beleggen in edelmetalen is mogelijk vanaf 20 euro per aankoop, dus met een maandelijkse periodieke investering kun je in de loop van de tijd een flinke stapel opbouwen.

Fysiek goud, zilver of platina credits aanvragen

Het is ook mogelijk om uw opgebouwde tegoed fysiek te claimen in goud, zilver of platina. Dit betekent dat er bijvoorbeeld een goudbaar bij je thuis wordt bezorgd. De hoeveelheid die u fysiek wilt leveren, moet uiteraard in die hoeveelheid beschikbaar zijn. Voor het fysiek aanvragen van fysieke edelmetalen worden kosten in rekening gebracht, deze kosten bedragen 75 euro. Bij het aanvragen van zilver en platina wordt tevens 19% BTW geheven over de waarde van de gevraagde hoeveelheid zilver of platina, goud is hiervan vrijgesteld.

Risico’s van beleggen in goud, zilver en platina

Natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan beleggen in goud, zilver en platina. De prijzen van edelmetalen zijn al fors gestegen door de Europese kredietcrisis en problemen over het schuldenplafond in Amerika. Er is altijd de mogelijkheid dat de prijs van bijvoorbeeld goud daalt als de rust terugkeert op de financiële markten. Edelmetalen keren geen dividend uit, dus de waarde van uw belegging stijgt alleen als de waarde van bijvoorbeeld goud stijgt. Deze investering kan ook onderdeel zijn van uw portefeuille, het is nooit verstandig om op 1 paard te wedden. Het is verstandig om een ​​eventuele aankoop eerst met uw financieel adviseur te bespreken. Houd er ook rekening mee dat het vermogen dat u in edelmetalen heeft gewoon in box 3 valt.€