Beleggen in ETF’s of trackers

ETF’s, volledig op de beurs verhandelde fondsen, worden in het Nederlands meestal trackers of indextrackers genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, volgen ETF’s een onderliggende marktindex. Met trackers koopt u in feite de gehele onderliggende markt. Hierdoor kunt u met slechts één product veel diversificatie in uw portefeuille creëren. Investeren in trackers is een redelijk veilige en transparante manier van beleggen, dus ook zeer geschikt voor een minder ervaren of beginnende belegger.

Wat zijn Exchange Traded Funds?

ETF’s zijn producten die een onderliggende marktindex volgen. Wanneer u bijvoorbeeld een AEX-indextracker koopt die de AEX nauw volgt, koopt u in feite de 25 meest verhandelde aandelen op NYSE Euronext Amsterdam in één product. U koopt dus effectief 25 van de meest verhandelde Nederlandse aandelen. Hieronder vallen bedrijven als ING, Philips, Heineken en Shell.

Zoals gezegd volgt de tracker de waarde van de onderliggende markt. Wanneer de onderliggende markt met 5% daalt, zal de tracker ook met 5% dalen. Omgekeerd, als de waarde van de onderliggende markt daadwerkelijk stijgt, dan zal de waarde van het product ook stijgen.

Diversifieer uw portefeuille

Met trackers is het mogelijk om uw portefeuille te diversifiëren. Ze zijn er immers in een grote verscheidenheid en verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan trackers die de marktwaarde van een bepaalde sector, een bepaalde markt, bepaalde grondstoffen of valuta volgen.

Met trackers diversifieert u automatisch uw portefeuille. Als we nogmaals het voorbeeld van de AEX indextracker hierboven gebruiken, wordt er niet in één bedrijf belegd, maar in de 25 meest verhandelde aandelen van Nederland. Je hebt dus eigenlijk een index van 25 aandelen van verschillende bedrijven die samen een bepaalde marktwaarde hebben. Als een van de bedrijven in deze index slechtere resultaten heeft, zal de marktwaarde van de index niet meteen een enorm percentage verliezen, de andere bedrijven zullen het gedeeltelijk absorberen. Andersom geldt hetzelfde: als een bedrijf heel goed presteert, zal de waarde van de index niet meteen stijgen.

De voordelen van trackers in één oogopslag

Wat zijn de risico’s van trackers?

Er zijn risico’s verbonden aan het handelen in trackers, net zoals elk type belegging bepaalde risico’s met zich meebrengt. Hoewel een tracker een relatief veilige belegging is, doordat de belegging is opgedeeld in veel verschillende onderdelen, zoals bedrijven, is er altijd het risico dat de koers daalt. Daarnaast is het mogelijk dat de prijzen afwijken van de onderliggende marktwaarde. Dit kan gebeuren wanneer er veel volatiliteit op de markt is, de prijzen op de markt zijn erg volatiel. Een van de grootste risico’s van beleggen in ETF’s is het potentieel voor valutarisico. Valutarisico ontstaat bij beleggen in een andere valuta dan de euro.

Waar kan ik in trackers handelen?

Investeren in trackers is mogelijk bij de meeste banken en brokers in Nederland. Verschillende partijen bieden verschillende tarieven voor handelen aan. Ben je van plan om alleen in trackers te beleggen, dan is het verstandig om voor dit soort producten een partij in te schakelen die geen transactiekosten in rekening brengt. Enkele voorbeelden van banken en brokers waar je trackers kunt beleggen zijn Binck Bank, ING, IG Markets, ABN AMRO en Lynx.€