Beleggen in ETF’s met lage rente
Een procent rente op uw spaarrekening is behoorlijk laag. In dat geval neemt de belangstelling voor hoger renderende beleggingen, zoals aandelenfondsen, toe. Welke fondsen zijn echter geschikt voor slimme beleggers? Of hoe werken exchange traded funds (ETF’s)? En beschermen deze systemen ook tegen een eventuele stijging van de inflatie? Het is immers ondenkbaar dat het lagerentebeleid van centrale banken bijdraagt aan de stijgende inflatie.
Zelfs een negatieve rente is niet denkbaar
Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Centrale Bank was de rente in 2016 negatief. Banken die geld bij de centrale bank plaatsten, moesten ervoor betalen. Particuliere investeerders werden hiertegen beschermd. Meestal kregen ze nog rente als ze in 2016 geld naar de bank brachten, maar dat was niet veel, en zeker niet als je rekening hield met inflatie. Beleggers die toch hun spaargeld wilden verzilveren, konden aandelen nauwelijks vermijden. Promoties? Echt niet! Gevaarlijk! Veel mensen die in het verleden slechte ervaringen hebben gehad, reageren zo. Maar aandelen kunnen, indien correct gebruikt, een geweldige investering zijn.
Het einde van de lage rente in 2016 was nog niet in zicht
Het Amerikaanse Federal Reserve System (FED), dat begin 2016 zijn lagerentebeleid herbevestigde. En ook de eurozone, die haar belangrijkste rentetarief dicht bij nul procent hield. Iedereen die spaart via een spaarrekening, spaarrekening of ander vastrentend product, moet verwachten dat het kapitaal zal afnemen naarmate de inflatie toeneemt. Spaargelden verliezen geleidelijk aan waarde in deze renteomgeving. Wie het niet langer wil meemaken, kan een groter risico niet vermijden. Een goed idee, zelfs voor beginners, is om een kleine mix van aandelenfondsen te hebben, waarvan de beste fondsen zijn die wereldwijd beleggen.
Als deze mix goed wordt gedaan, blijven de risico’s beheersbaar:
- Maar welke aandelenfondsen zijn geschikt?
- En moeten ouderen sowieso in risicovolle fondsen stappen?
- Waar moet je op letten bij het kopen van fondsen?
- Hoe werken exchange traded funds (ETF’s)?
Dit zijn vaak vragen waar spaarders en beleggers mee worstelen.
Beleggen brengt risico met zich mee
Stel dat u 25.000 euro moet investeren. Hoe doe je dat? Het hangt onder meer af van uw bereidheid om risico’s te nemen. Er zijn beleggingsstrategieën voor langere beleggingsperiodes, zo’n zeven tot tien jaar, vooral voor mensen die zich niet constant zorgen willen maken over hun geld. Ze worden in financiële kringen soms denigrerend “sneakerportefeuilles” genoemd, maar ze zijn effectief. Een deel van het geld wordt belegd in veilige activa, het andere deel in risicovollere beleggingen. Eenmaal samengesteld, hoeven beleggers hun portefeuille nog maar ongeveer één keer per jaar te herzien en aan te passen als de oorspronkelijke uitgangssituatie aanzienlijk is gewijzigd. Dergelijke portefeuilles bestaan voornamelijk uit ETF’s, op de beurs verhandelde fondsen. Ze zijn heel gemakkelijk te beheren.
Indexfondsen en ETF-spaarplannen
ETF’s, ook wel indextrackers genoemd, zijn ideaal voor beginnende beleggers. Het kenmerk van ETF’s is immers dat ze een brede markt bestrijken (optimale risicospreiding). En als het zorgvuldig is gekozen, heb je er nauwelijks omkijken naar. Veel beginnende beleggers zijn echter nog niet bekend met ETF’s. Daarom zijn excentrieke fondsnamen vaak niet erg uitnodigend. Voor sommigen is het probleem met ETF’s niet zo groot: iedereen begrijpt dat Think AEX gekoppeld is aan een Nederlandse aandelenindex. De zaken worden ingewikkelder met de Think Global Equity UCITS ETF, een indexfonds dat een wereldwijd gediversifieerde portefeuille van 250 aandelen volgt, waaronder wereldwijde spelers zoals Apple, Shell, Toyota, Microsoft en Coca-Cola.
Volg de AEX-index om uw pensioen op te waarderen
Participatie in een aandelenfonds is ook een goed idee als (aanvullende) pensioenzekerheid. AEX als onderliggende waarde is in dit opzicht echter niet per se de beste optie. Misschien is een betere keuze een ETF-spaarplan voor een wereldwijde index zoals MSCI World of Think Global Equity. Ze hebben een grotere risicospreiding dan de AEX.
Bieden aandelenfondsen ook inflatiebescherming?
Men kan zich afvragen of materiële activa zoals aandelen (en ook onroerend goed) geschikt zijn voor inflatiebescherming. Welnu, in theorie zouden vooral aandelen enige bescherming moeten bieden tegen inflatie, want bij een stijging van de inflatie stijgen ook de inkomsten en winsten van bedrijven. Maar in de praktijk kon in het verleden geen consistente, eenduidige relatie tussen aandelenrendementen en inflatie worden waargenomen. Hoewel aandelen de afgelopen 50 jaar het hoogste gemiddelde reële rendement hebben opgeleverd, fluctueert hun waarde ook van tijd tot tijd enorm. Feit is dat de rente op veilige beleggingen in 2016 de inflatie niet of slechts licht overschreed. Degenen die op zoek zijn naar een rendement dat de inflatie overtreft, kunnen er niet omheen om naast vastrentende effecten ook risicovollere beleggingen met een hoger rendement (zoals aandelenfondsen) te gebruiken.
Lees verder
€