Beleggen in een beleggingsfonds

Investeren in een beleggingsfonds is slim vanwege de grotere risicospreiding, en het is meestal heel eenvoudig. Zo kun je bij terugkerende beleggingen elke maand voor een klein bedrag geld beleggen. U kunt kiezen uit vele soorten beleggingsfondsen en vermogensbeheer. Een goed beleggingsfonds biedt veel voordelen op het gebied van rendement, kosten en risicospreiding. Maar hoe kunt u zien met wat voor soort fonds u te maken heeft en hoeveel beleggingsrisico u loopt? Denk ook aan Robeco fondsbeleggingen, vermogensbeheerders en Rabobank. Hoeveel risico u bereid bent te nemen, let bijvoorbeeld op de standaarddeviatie, alpha, beta en Share-ratio. Wat is uw strategie bij beleggen?

Ik ben op zoek naar een investeringsfonds met een hoog rendement

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een beleggingsinstelling die voor u in aandelen of obligaties belegt. Wie aandelen koopt, koopt zogenaamde participaties. Beleggingsfondsen worden beheerd door beleggingsprofessionals over de hele wereld. Ze nemen je met hun kennis veel geld uit handen en jij betaalt op hun beurt een bepaald bedrag als beloning voor hun inspanningen. Beleggingsfondsen hebben een grote keuze qua samenstelling, omvang en risico. Pas op voor het risico van bèta van beleggingsfondsen. De bank kan u helpen bij het identificeren van de fondsen die het beste passen bij uw beleggersprofiel.

Vergelijk beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn populair. Een belegger heeft veel keuzes. Er is veel advies wanneer u wilt beginnen met beleggen in fondsen. Daarom doen sommige fondsen het erg goed, zoals Skagen Global-Fund. Het Skagen-fonds betekent dat u belegt in Noorse kronen, NOK. Zo bepaalt de waardeontwikkeling van NOK ten opzichte van de euro mede het rendement dat u in euro behaalt.

Beleggen in een beleggingsfonds is risicospreiding

Er is echter ook een aparte fondstaal voor fondsbeleggingen, die meer informatie geeft over kosten, dividenden en de mogelijkheid om nieuwe aandelen uit te geven:

Vergelijk de soorten beleggingsfondsen goed

De meest voorkomende beleggingsfondsen zijn:

Investeer periodiek

Aangezien niemand weet wanneer de bodemprijs is bereikt en dus de beste koop wordt gedaan, is periodiek beleggen een ramp. Periodiek beleggen houdt in dat u regelmatig een bepaald bedrag belegt in een beleggingsfonds, u gemiddeld goedkoper uit bent en uw belegd vermogen in de loop van de tijd toeneemt.

Voordelen van beleggen in beleggingsfondsen

Een goed gekozen beleggingsfonds neemt u veel werk uit handen. Aandelen zijn wijd verspreid en fondsexpertise moet ervoor zorgen dat u het voordeel krijgt:

1. Kennis en expertise

Niet iedereen heeft de tijd en kennis om de beurs volledig te volgen. Een beleggingsfonds heeft deskundige fondsbeheerders in dienst die u tegen een vergoeding al het werk uit handen nemen en de keuzes voor u maken. Goede fondsmanagers zijn goud waard. Naast transactiekosten moet u denken aan 1 tot 1,5% beheerkosten. Het beleggingsfonds wordt actief voor u beheerd: slechte aandelen gaan eruit en hoogrentende aandelen gaan erin.

2. Relatief lage kosten en prevalentie

De kosten zijn relatief laag in vergelijking met het zelf handelen in aandelen. De fondsbeheerder voert zijn transacties in een groter aantal uit en kan zo lagere transactiekosten bedingen. Bovendien kan hij het fonds veel meer diversifiëren dan u zelf zou kunnen. Dit verkleint de kans op ongelukken.

Beleggingsfondsrisico, standaarddeviatie, alfa, bèta en aandelenratio

Er zijn verschillende manieren om het risico van het fonds te bepalen:

1. Standaarddeviatie

De meest bekende is de standaarddeviatie. Standaarddeviatie is een maatstaf voor de volatiliteit van een fonds: de volatiliteit. Het geeft aan in hoeverre de prijzen over een bepaalde periode afwijken van de gemiddelde prijs.

2. Bèta

Bèta geeft aan hoe gevoelig een fonds of aandeel is voor marktveranderingen. Boven de 1 presteert het fonds beter dan de index naarmate deze stijgt, maar het zal waarschijnlijk slechter presteren in een dalende markt. Onder een waarde van 1, laat het fonds een lager rendement zien dan de index in een stijgende markt en een hoger rendement in een dalende markt.

3. Alfa

Alfa geeft aan hoeveel beter een fonds het heeft gedaan dan een index, gezien de mate van blootstelling aan de markt. In een hoge bèta zal Alpha positief zijn als de verwachtingen worden overtroffen en negatief als het fonds ondermaats presteert.

4. Shara-ratio

De Sharpe-ratio geeft de voor risico gecorrigeerde prestaties van een beleggingsfonds weer. Hoe hoger de Sharpe-ratio, hoe beter de voor risico gecorrigeerde prestatie van het beleggingsfonds.

Vermogensbeheer, iets voor jou?

Niet iedereen heeft de tijd en kennis om te beleggen, dus kiezen ze voor beleggingsfondsen of vermogensbeheer door een bank. Misschien is dit iets voor u, want er zijn veel verschillende manieren om uw vermogen te beheren.

Eindelijk investeren in een beleggingsfonds

Daarom is beleggen in fondsen nu big business. Let vooral op de fondsbeschrijvingen en de bijgevoegde financiële informatiebrochure. Wat zijn de risico’s en kun je de units verhandelen wanneer je wilt of zijn er regels aan verbonden. Beleggingen van Robeco-fondsen hebben goede resultaten laten zien.

Lees verder