Beleggen in een beleggingsfonds
Investeren in een beleggingsfonds is slim vanwege de grotere risicospreiding, en het is meestal heel eenvoudig. Zo kun je bij terugkerende beleggingen elke maand voor een klein bedrag geld beleggen. U kunt kiezen uit vele soorten beleggingsfondsen en vermogensbeheer. Een goed beleggingsfonds biedt veel voordelen op het gebied van rendement, kosten en risicospreiding. Maar hoe kunt u zien met wat voor soort fonds u te maken heeft en hoeveel beleggingsrisico u loopt? Denk ook aan Robeco fondsbeleggingen, vermogensbeheerders en Rabobank. Hoeveel risico u bereid bent te nemen, let bijvoorbeeld op de standaarddeviatie, alpha, beta en Share-ratio. Wat is uw strategie bij beleggen?
Ik ben op zoek naar een investeringsfonds met een hoog rendement
- Wat is een beleggingsfonds?
- Vergelijk beleggingsfondsen
- Beleggen in een beleggingsfonds is risicospreiding
- Vergelijk de soorten beleggingsfondsen goed
- Investeer periodiek
- Voordelen van beleggen in beleggingsfondsen
- Beleggingsfondsrisico, standaarddeviatie, alfa, bèta en aandelenratio
- Vermogensbeheer, iets voor jou?
- Eindelijk investeren in een beleggingsfonds
Wat is een beleggingsfonds?
Een beleggingsfonds is een beleggingsinstelling die voor u in aandelen of obligaties belegt. Wie aandelen koopt, koopt zogenaamde participaties. Beleggingsfondsen worden beheerd door beleggingsprofessionals over de hele wereld. Ze nemen je met hun kennis veel geld uit handen en jij betaalt op hun beurt een bepaald bedrag als beloning voor hun inspanningen. Beleggingsfondsen hebben een grote keuze qua samenstelling, omvang en risico. Pas op voor het risico van bèta van beleggingsfondsen. De bank kan u helpen bij het identificeren van de fondsen die het beste passen bij uw beleggersprofiel.
Vergelijk beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen zijn populair. Een belegger heeft veel keuzes. Er is veel advies wanneer u wilt beginnen met beleggen in fondsen. Daarom doen sommige fondsen het erg goed, zoals Skagen Global-Fund. Het Skagen-fonds betekent dat u belegt in Noorse kronen, NOK. Zo bepaalt de waardeontwikkeling van NOK ten opzichte van de euro mede het rendement dat u in euro behaalt.
Beleggen in een beleggingsfonds is risicospreiding
Er is echter ook een aparte fondstaal voor fondsbeleggingen, die meer informatie geeft over kosten, dividenden en de mogelijkheid om nieuwe aandelen uit te geven:
- a: Code A vertegenwoordigt een pool waar dienstverleners extra transactiekosten in rekening kunnen brengen. Dit kan per fonds verschillen.
- B: Code B geeft aan dat u mogelijk nog een vergoeding moet betalen wanneer u uw lidmaatschap terugverkoopt aan het fonds. In dat geval worden er meestal geen kosten in rekening gebracht wanneer u het koopt, maar wanneer u het gedurende een bepaalde periode verkoopt.
- C: Code C verwijst naar de zogenaamde backload. Dit is de vergoeding die u jaarlijks betaalt voor distributie of andere diensten.
- acc: Code ACC geeft aan dat u een fonds heeft dat geen dividend uitkeert. Dividenden vloeien terug naar het fonds.
- DIS: code DIS geeft aan dat het dividend per kwartaal wordt uitgekeerd.
- mij: code I geeft aan dat het betreffende fonds alleen beschikbaar is voor institutionele beleggers en niet voor particulieren.
- inclusief: Code Inc is eigendom van een fonds dat dividenden uitkeert. Meestal contant. Afhankelijk van het fonds kan dit jaarlijks of per kwartaal zijn.
- open einde: het open-end fonds kan nieuwe aandelen uitgeven wanneer nieuw geld wordt bijgeschreven op het fonds,
- X: Code X is een krantenmanier om aan te geven dat een aandeel of beleggingsfonds zojuist een dividend heeft verloren.
- XD: betekent hetzelfde als code X.
Vergelijk de soorten beleggingsfondsen goed
De meest voorkomende beleggingsfondsen zijn:
- Aandelenfondsen met aandelen van bedrijven, internationale en andere instellingen. Deze fondsen kopen en verkopen aandelen. Het type fonds bepaalt de keuze in welke sector of regio wordt belegd. Soms wordt er ook in kleine kapitalen geïnvesteerd.
- Gemengde fondsen. Met deze gemengde fondsen waarbij het risico wordt gespreid door te beleggen in een mix van aandelen, obligaties en onroerend goed. U kunt zelf een vaste allocatie aangeven of deze aan de fondsbeheerder overlaten.
- Vastgoedfondsen met beleggingen in commercieel of niet-commercieel vastgoed, waarbij het risico wordt gespreid door verhuur en reguliere verkoop.
- Obligatiefondsen met een vast rendement op de eindvervaldag. Er zijn ook verschillende gradaties van risico die moeten worden genomen met obligaties.
- Dakfondsen opgebouwd uit verschillende subvelden. Binnen het fonds is het mogelijk om tegen lage kosten over te stappen naar een ander compartiment.
- Funds of funds worden “funds of funds” genoemd omdat ze beleggen in andere bestaande fondsen en zo uw beleggingen onder één dak bundelen.
- Levensloopfonds. Bij dit fonds wordt automatisch rekening gehouden met uw leeftijd in die zin dat hoe ouder u wordt, hoe minder risico er wordt gekozen, aangezien u meer afhankelijk bent van in ieder geval het aanhouden van geld voor uw pensioen.
Investeer periodiek
Aangezien niemand weet wanneer de bodemprijs is bereikt en dus de beste koop wordt gedaan, is periodiek beleggen een ramp. Periodiek beleggen houdt in dat u regelmatig een bepaald bedrag belegt in een beleggingsfonds, u gemiddeld goedkoper uit bent en uw belegd vermogen in de loop van de tijd toeneemt.
Voordelen van beleggen in beleggingsfondsen
Een goed gekozen beleggingsfonds neemt u veel werk uit handen. Aandelen zijn wijd verspreid en fondsexpertise moet ervoor zorgen dat u het voordeel krijgt:
1. Kennis en expertise
Niet iedereen heeft de tijd en kennis om de beurs volledig te volgen. Een beleggingsfonds heeft deskundige fondsbeheerders in dienst die u tegen een vergoeding al het werk uit handen nemen en de keuzes voor u maken. Goede fondsmanagers zijn goud waard. Naast transactiekosten moet u denken aan 1 tot 1,5% beheerkosten. Het beleggingsfonds wordt actief voor u beheerd: slechte aandelen gaan eruit en hoogrentende aandelen gaan erin.
2. Relatief lage kosten en prevalentie
De kosten zijn relatief laag in vergelijking met het zelf handelen in aandelen. De fondsbeheerder voert zijn transacties in een groter aantal uit en kan zo lagere transactiekosten bedingen. Bovendien kan hij het fonds veel meer diversifiëren dan u zelf zou kunnen. Dit verkleint de kans op ongelukken.
Beleggingsfondsrisico, standaarddeviatie, alfa, bèta en aandelenratio
Er zijn verschillende manieren om het risico van het fonds te bepalen:
1. Standaarddeviatie
De meest bekende is de standaarddeviatie. Standaarddeviatie is een maatstaf voor de volatiliteit van een fonds: de volatiliteit. Het geeft aan in hoeverre de prijzen over een bepaalde periode afwijken van de gemiddelde prijs.
2. Bèta
Bèta geeft aan hoe gevoelig een fonds of aandeel is voor marktveranderingen. Boven de 1 presteert het fonds beter dan de index naarmate deze stijgt, maar het zal waarschijnlijk slechter presteren in een dalende markt. Onder een waarde van 1, laat het fonds een lager rendement zien dan de index in een stijgende markt en een hoger rendement in een dalende markt.
3. Alfa
Alfa geeft aan hoeveel beter een fonds het heeft gedaan dan een index, gezien de mate van blootstelling aan de markt. In een hoge bèta zal Alpha positief zijn als de verwachtingen worden overtroffen en negatief als het fonds ondermaats presteert.
4. Shara-ratio
De Sharpe-ratio geeft de voor risico gecorrigeerde prestaties van een beleggingsfonds weer. Hoe hoger de Sharpe-ratio, hoe beter de voor risico gecorrigeerde prestatie van het beleggingsfonds.
Vermogensbeheer, iets voor jou?
Niet iedereen heeft de tijd en kennis om te beleggen, dus kiezen ze voor beleggingsfondsen of vermogensbeheer door een bank. Misschien is dit iets voor u, want er zijn veel verschillende manieren om uw vermogen te beheren.
Eindelijk investeren in een beleggingsfonds
Daarom is beleggen in fondsen nu big business. Let vooral op de fondsbeschrijvingen en de bijgevoegde financiële informatiebrochure. Wat zijn de risico’s en kun je de units verhandelen wanneer je wilt of zijn er regels aan verbonden. Beleggingen van Robeco-fondsen hebben goede resultaten laten zien.
Lees verder
€