Beleggen in een beleggingsfonds: de kosten zijn hoog

Iedereen die zijn bank vraagt ​​wat hij met zijn geld moet doen, krijgt vaak te horen dat je het beste kunt beleggen in een beleggingsfonds. En dan natuurlijk het liefst in het eigen beleggingsfonds van de bank. Maar wat is een investeringsfonds? En is beleggen in een beleggingsfonds verstandig? Vergoedingen die door beleggingsfondsen in rekening worden gebracht, kunnen een groot verschil maken voor het rendement. Een kostenverschil van 1,5 procent kan al tienduizenden euro’s minder opleveren.

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een fonds waarin alle verschillende beleggers hun geld beleggen. Ze willen allemaal winst maken, maar hebben hetzelfde ideaal. Sommigen willen investeren in duurzaamheid, anderen in de BRIC-landen, anderen in commodities in bepaalde delen van de wereld. Een beleggingsfonds spreidt risico’s, althans dat is het idee van een beleggingsfonds. Omdat:

Rendementen van beleggingsfondsen zijn vaak niet geweldig

Het lijkt dus heel gemakkelijk om rijk te worden met beleggingsfondsen. Maar de waarheid is helaas anders. Wat zijn de oorzaken:

Waar kan ik het financiële informatieboekje van een beleggingsfonds vinden?

Het financiële informatieboekje van het beleggingsfonds is te vinden op internet. Door de naam van het fonds en de naam van het informatieboekje in te vullen, wordt het financiële informatieboekje op internet gepubliceerd. Daarna moet de gebruiker naar het kostengedeelte en daar staat waar alles voor betaald moet worden.

Welke kosten zijn van belang bij een beleggingsfonds?

Voor een beleggingsfonds zijn de volgende kosten van groot belang:

  1. Kostenratio wordt ook wel TER . genoemd
  2. omloopsnelheid

Hoe de globale jaarlijkse kosten van een beleggingsfonds berekenen op basis van het financiële informatieboekje?

De jaarlijkse kost voor een belegger die belegt in een beleggingsfonds kan worden berekend door eerst 0,008 maal de omzetrente als percentage te nemen. Tel daarbij de in de gebruiksaanwijzing vermelde kostenratio op. Dit geeft een geschatte kosten per jaar voor een beleggingsfonds.

Kosten van enkele reeds berekende en geschatte investeringsfondsen voor 2010:

Indexfondsen zijn goedkoper

Indexfondsen zoals iShares MSCI World, Vanguard Global Stock Index Fund en Meesman Global Stock Index Fund brengen slechts ongeveer 0,5 procent in rekening.

Kostenverschillen in beleggingsfondsen verminderen het rendement aanzienlijk

Hoe hoger de kosten, hoe lager de winst voor beleggers. Voorbeeld:

Beleggingsfondsen met hogere kosten leveren geen hoger rendement op

Dure beleggingsfondsen presteren ook veel slechter dan beleggingsfondsen die lagere kosten aan de belegger in rekening brengen. De belegger hoeft dit dus niet te doen.

Beste manier om te beleggen: goedkope indexfondsen

Voor mensen die zelf niets weten over beleggen, maar willen dat hun geld groeit, kunnen ze het beste beleggen in indexfondsen die goed gediversifieerd en goedkoop zijn.€