Beleggen in Afrikaanse obligaties
Afrikaanse staatsobligaties kunnen vanwege de hoge rente een aantrekkelijke belegging zijn voor westerse beleggers. Afrikaanse landen hebben ook staatsobligaties ontdekt als een manier om geld te lenen van externe buitenlandse donoren en regeringen. In hun ogen stellen ze allemaal vervelende eisen. De economische groei in verschillende Afrikaanse landen is zeer hoog. Tegelijkertijd blijft het risico op nieuwe conflicten en (burger)oorlogen in veel landen zeer groot. Dit maakt Afrikaanse staatsobligaties ook tot een relatief risicovolle belegging.
Afrikaanse staatsobligaties worden steeds populairder onder beleggers. Dit komt onder andere doordat er steeds minder rendement te halen valt uit andere investeringen. De belangrijkste reden hiervoor is dat zowel de Europese Centrale Bank als de Amerikaanse Federal Reserve de rente fors hebben verlaagd en veel geld zijn gaan drukken. Hierdoor is de rente op de meeste spaarrekeningen gedaald tot onder de één procent. Kort na het uitbreken van de kredietcrisis waren vooral staatsobligaties van verschillende Europese landen in trek. Beleggers schreven massaal in op onder meer Duitse en Nederlandse obligaties. Het resultaat van de enorme vraag was een dramatische daling van de rentetarieven. Soms krijgen beleggers zelfs een negatieve rente op hun investering. Ze kiezen ervoor omdat hun geld tenminste veilig is.
Economische groei in Afrika
Veel andere beleggingen hebben ook een laag rendement of zijn zeer risicovol. In hun streven naar hogere rendementen hebben beleggers te maken gehad met verschillende Afrikaanse landen. De economie begon na 2000 te groeien en werd steeds sneller. In 2005 groeide de Afrikaanse economie met meer dan 5 procent per jaar. Het groeipercentage in verschillende landen is 8 procent. Afrika heeft een lange weg afgelegd, dus dit betekent niet dat alle problemen meteen worden opgelost, maar het is een stap in de goede richting. Daarnaast zijn verschillende Afrikaanse landen zoals Nigeria en Angela rijk aan hulpbronnen. Dit geeft veel beleggers voldoende vertrouwen om te beleggen in staatsobligaties van verschillende Afrikaanse landen.
geen overlast
Veel Afrikaanse landen hebben ook staatsobligaties ontdekt als een manier om op korte termijn aan geld te komen. Veel Afrikaanse landen kampen met grote overheidstekorten. De enige manier om veel geld te krijgen via leningen was meestal door een lening aan te vragen bij het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF stelde echter verschillende voorwaarden aan de lening, zoals hervorming van de economie en bestrijding van corruptie. Ook andere internationale donoren stellen allerlei voorwaarden aan de lening.
Weinig interesse
De rendementen op staatsobligaties van Afrikaanse landen zijn relatief laag, waardoor het een aantrekkelijke belegging is voor westerse beleggers. Rwanda betaalde 6,875 procent voor de 10-jarige obligatie. Voor Ghana was het percentage maar liefst 5,4 procent. In totaal hebben elf verschillende landen fondsen opgehaald voor een bedrag van ongeveer 15 miljard euro. Tegelijkertijd worden obligaties nog steeds als een relatief risicovolle belegging beschouwd. De situatie in Afrikaanse landen die obligaties uitgeven is relatief stabiel, maar de geschiedenis van Afrika laat ook zien dat oorlog gemakkelijk en snel kan uitbreken. Daarnaast moeten de obligaties worden terugbetaald in dollars. Ook bestaat het risico dat de binnenlandse valuta van sommige landen sterk daalt, waardoor het hen ineens veel meer gaat kosten om de obligaties terug te betalen. In dat geval kunnen beleggers hun geld fluiten.
Hoe kan ik beleggen in Afrikaanse obligaties?
Wie in Afrikaanse staatsobligaties wil beleggen, heeft in principe alleen een beleggingsrekening nodig bij een grote Nederlandse bank. Meerdere Nederlandse banken bieden deze mogelijkheid aan, zoals ING Bank, Rabobank, ABN Amro en SNB Bank. Ook is het mogelijk om te beleggen in beleggingsfondsen om de risico’s te spreiden over verschillende landen.€