Beleggen in aandelen of contanten, wat is de beste keuze?
Iedereen met geld kan investeren, en het is niet meteen nodig. De meeste beleggers hebben een spaarrekening waarmee ze eventuele onverwachte en grote uitgaven kunnen betalen. U belegt immers alleen met geld dat echt “overgebleven” is. Als je dit doet met geld van de enige spaarrekening die je op de bank hebt staan, zou je veel van dat geld kunnen verliezen als de prijs van die investering onverwachts daalt. Er zijn echter meer manieren om uw geld te beleggen. Denk bijvoorbeeld aan geld, goud, onroerend goed en land. Dit alles levert geen snel geld op, maar kan op de lange termijn soms zeer winstgevend zijn. Het is de moeite waard om alle opties zorgvuldig te overwegen.
Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee
Beleggen zonder risico is bijna onmogelijk. De aandelenmarkt is niet altijd voorspelbaar en bedrijven kunnen plotseling, zonder enige waarschuwing, een winstwaarschuwing nemen of in de problemen komen, waardoor hun aandelenwaarde onmiddellijk daalt. Aan de andere kant kunnen aandelen ook ineens in waarde stijgen en dat maakt beleggen zo spannend.
Beleggen resulteert in winst of verlies
Je kunt er winst mee maken, maar ook geld verliezen. Heb je vandaag een aandeel van een bepaald bedrijf ter waarde van 100 euro en morgen zakt de koers naar 75 euro, dan ben je op één dag ineens 25 euro per aandeel kwijt. Opgelost in lucht. Stijgt dit aandeel morgen echter met 25 euro, dan heb je een winst gemaakt van 25 euro per aandeel.
Geld beleggen in een fonds is een goede keuze
Veel beleggers zetten hun geld in een fonds voor veiligheid. Het fonds heeft aandelen van verschillende bedrijven, waardoor het totale bedrag aan geïnvesteerd geld niet direct daalt als de aandelen van het bedrijf vallen of een van de bedrijven in het fonds failliet gaat. Anderzijds zullen de aandelen van het fonds ook niet snel stijgen, omdat ook dan de impact op het totale volume van de aandelen van het fonds onbeduidend is.
Fondsen met een ondergrens
Sommige fondsen garanderen hun investeerders zelfs dat hun aandelen niet onder een bepaalde limiet zullen zakken. Dit is gunstig omdat u dan niet al uw geld kunt verliezen als de aandelen van meerdere bedrijven vallen. Deze fondsen leveren uiteraard een lagere rente op dan niet-afgetopte fondsen.
Investeer door zelf bedrijfsaandelen te kopen
U kunt natuurlijk ook zelf aandelen van bedrijven kopen, maar uw risico is op deze manier hoger dan wanneer u in een fonds belegt. Aan de andere kant zijn er ook enkele marktsegmenten waar u veiliger bent en ervan uit kunt gaan dat uw geld iets goeds zal doen. Denk: voedsel en medicijnen zijn altijd nodig. De aandelenwaarde van deze bedrijven kan tijdens een recessie licht dalen, maar zal onmiddellijk herstellen als de economie aantrekt.
Volledig veilig beleggen is bijna onmogelijk
Ook daar kan het natuurlijk mis gaan. Een bedrijf kan failliet gaan, bijvoorbeeld door besmette goederen, een fabricagefout of een andere reden, en direct worden gestraft met een waardedaling op de beurs. Wees dus altijd voorzichtig en volg de beursberichten op de voet.
Investeringen in onroerend goed
Onder andere onroerend goed kopen is een slimme manier om uw geld te beleggen. Vooral zzp’ers die na verloop van tijd van de arbeidsongeschiktheidsverzekering af willen, kunnen het onroerend goed dat ze kopen vaak verhuren en inkomsten genereren uit die huur die ze kunnen gebruiken om indien nodig het hoofd boven water te houden. .
Investeren in je huis
Dat kan ook en is vaak voordeliger dan het geld op een spaarrekening te zetten. Gebruik het onnodige geld direct om zonnepanelen, kunststof ramen en deuren met isolatieglas aan te schaffen of het dak en de muren te isoleren. Later ziet u het rendement terug in een lagere energierekening. Het is een ander soort investering, maar ook een winstgevende.
Investeren in goud kan een keuze zijn
U kunt ook beleggen in goud en sieraden. De waarde ervan kan zowel stijgen als dalen. Als je echter geduld hebt, zal het uiteindelijk goed genoeg werken. De prijs van goud is vrij stabiel, hoewel deze tijdens een crisis sterk kan dalen. Maar zodra de economie uit het dal klimt, trekt ze weer aan. Het is dan ook niet voor niets dat de schatkist in goud heeft geïnvesteerd.
Raak nooit in paniek
Probeer nooit in paniek te raken als de aandelenmarkten dalen. Paniek is meestal geen goede raadgever. Iedereen die met een beetje diversificatie belegt en niet meteen in paniek raakt, komt uiteindelijk uit een recessie met beursdips. Elke crisis heeft zijn paniekverkopers. Ze zullen de aandelenmarkt alleen maar verder laten dalen. Mensen met geduld zullen op de lange termijn meer verdienen. Zorg er dus altijd voor dat u alleen belegt met geld dat u de eerste jaren niet nodig heeft.
Effect van perioden van het jaar
De ups en downs van de aandelenmarkten zijn niet altijd te wijten aan de effecten van de economie en wereldoorlogen, maar ook aan vakanties. Het klinkt raar, maar in de zomer is er ook een zomerseizoen voor acties. Aandelenmarkten gaan in de zomerperiode altijd wat omlaag, maar rond oktober stijgen ze weer. Alleen tijdens een recessie kan het soms in de weg zitten. Maak je dus geen zorgen als de feestdagen naderen en je voorraadrendementen lager lijken te zijn.
Verkoop niet te snel
Meestal hebben die verkopers er na een half jaar of een jaar spijt van, maar dan is het te laat. Als de beurs daarna herstelt, zijn ze ondertussen een deel van hun geïnvesteerde geld kwijt omdat ze hun aandelen onderaan verkochten. Je moet verstandig en bewust investeren en geduld hebben.
Toenames en afnames
De beurs kan erg hectisch zijn, maar wie goed luistert naar alle berichten in de media hoeft niet in paniek te raken. Het is normaal dat de prijzen in de zomer dalen en in de winter weer stijgen. De zomerse malaise is bekend bij beleggers.
Gespreid beleggen is het beste
Pensioenen stijgen niet meer vanzelf mee met de inflatie, maar staan vaak stil. Soms worden ze zelfs gekort en is er al gesuggereerd om de AOW op termijn te verlagen. Daarom is het belangrijk om een leeftijdspremie te verstrekken bij het beleggen op welke manier dan ook. Helaas zal dit niet voor iedereen mogelijk zijn.
Beleggen in aandelen is niet voor een smalle aandelenmarkt
Degenen met alleen een minimuminkomen zullen dat inkomen volledig nodig hebben om van te leven. Dan zou het heel dwaas zijn om te gaan beleggen. Wie echter voldoende verdient, doet er goed aan vooruit te kijken. Maar de spaarbank geeft niets meer.
Misschien het geld op een spaarrekening zetten
Om het geld op de bank te houden, moet u er in de toekomst mogelijk voor betalen. Heel onverstandig want uw bank doet zaken met dit geld en verdient er vaak veel geld mee. Het zou alleen maar logisch zijn als je er ook een beetje van zou kunnen profiteren.€