Beleggen in aandelen of beleggingsfondsen

Met een spaarrekening weet u vrijwel precies hoeveel rente u krijgt. En ook dat je weinig of geen risico neemt. Aandelen kunnen een hoger rendement opleveren. Maar omdat het risico hoger is, kan het ook slecht zijn en kunt u tijdelijk of anderszins een deel van uw vermogen verliezen. U moet zich natuurlijk comfortabel blijven voelen bij het beleggen in aandelen of beleggingsfondsen.

Hoger risico, maar potentieel hoger rendement op lange termijn

als jij
promoties
wanneer u koopt, wordt u eigenaar van de aandelen van het bedrijf. De activiteit van de onderneming wordt weerspiegeld in de koers van het aandeel en ook in het bedrag van de uit te keren dividenden.

Als het bedrijf het goed doet, kan het interessant zijn
efficiëntie
maar als het bedrijf failliet gaat, kunt u uw geïnvesteerde geld verliezen.

Dat
risico
van
beleggen in aandelen
is dus groter dan de besparing. Maar op den duur,
investeren
op voorraad, waarschijnlijk een
hogere efficiëntie
Bijsnijden.

Aandelen of beleggingsfondsen kiezen

Je kunt aandelen kopen in 1 bedrijf, maar als het failliet gaat, is al je geïnvesteerde geld weg. Het is verstandig om in meerdere bedrijven te beleggen om het risico te spreiden. Als u zelf geen bedrijven wilt volgen en
aandelen
u wilt kiezen, u kunt ook investeren
aandelen beleggingsfondsen
.

EEN
aandelen beleggingsfonds
ontslaat werk en volgt beursgenoteerde ondernemingen en economische ontwikkeling op de voet. Op basis van de informatie die door deze professionals is verzameld, is het:
investeringsbeleid
uit het fonds.

Er zijn veel verschillende aandelenfondsen op de markt. De belegde aandelen kunnen verspreid zijn over de hele wereld en over verschillende sectoren, maar er zijn ook fondsen die zich richten op een bepaalde regio (zoals Zuid-Amerika, Europa of Japan) of op een bepaalde sector (zoals ICT of financiële instellingen).

Hoe meer het beleggingsfonds zich richt op 1 sector of 1 regio, hoe groter het risico. Als de economie in deze sector of dat continent verslechtert, worden de tegenvallende rendementen niet gecompenseerd door aandelen in beter presterende sectoren of landen. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar: als de prijzen bijvoorbeeld in India omhoogschieten, zal een Indiaas fonds beter presteren dan een wereldwijd gediversifieerd fonds. Zoals vaak het geval is hier, hoe groter de kans om te winnen, hoe groter het risico.

“Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.” Deze uitspraak kom je overal tegen. Omdat de keuze aan beleggingsfondsen echter groot is, kan het toch raadzaam zijn om fondsen te kiezen die net zo goed of beter hebben gepresteerd dan fondsen met een vergelijkbaar beleggingsbeleid. De
beoordeling van ochtendsterren
. Hoe meer sterren (op een schaal van 1 tot maximaal 5) een fonds heeft, hoe beter de resultaten.

Een ander punt om in gedachten te houden als het om beleggingsfondsen gaat, zijn de kosten: beheerkosten en transactiekosten. Ze gaan ten koste van het beleggingsresultaat. Overigens zijn er ook kosten verbonden aan het aanhouden van een aandelenportefeuille: transactiekosten en opslagkosten.

U kunt natuurlijk zelf de aandelen of fondsen kiezen waarin u wilt beleggen, maar ook uw bank helpt u graag een handje.

Hoeveel geld bent u van plan te investeren op de aandelenmarkt?

Het gaat niet alleen om
welke aandelen of fondsen?
je kunt investeren.

Je moet ook kiezen welk bedrag of
een deel van uw vermogen
geïnvesteerd zal worden.

Het betekent onder meer:

Vandaag hebben banken de plicht om hun klanten te informeren
investeringsprofiel
maken. Dit doen zij door u te vragen een vragenlijst in te vullen waarin bovenstaande aspecten worden besproken. Dit geeft een indicatie van het type belegger dat u bent. Er worden vaak voorbeeldportefeuilles aangeboden die passen bij uw beleggersprofiel. Als het percentage van een dergelijk advies te hoog is naar uw smaak, hoeft u het niet strikt op te volgen.

Een goed rendement is goed, maar je nachtrust is belangrijker.

Lees verder