Beleggen in aandelen, hoe doe je dat?

Lage spaarrentes hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen ervoor kiezen om in aandelen te beleggen. Het kopen van aandelen kan rendementen opleveren die veel hoger zijn dan de rente op de spaarrekening, maar het is niet zonder risico.

Wat is een promotie?

Zoals de naam al doet vermoeden, maken aandelen deel uit van een bedrijf. Wanneer u een aandeel koopt, wordt u onderdeel van het bedrijf. Aandelen kunnen worden verhandeld op beurzen. De koers van het aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod. Beleggers kopen aandelen met de bedoeling ze later tegen een hogere prijs te verkopen.

Wat is een dividend?

Aangezien de aandeelhouders gezamenlijk eigenaar zijn van het bedrijf, hebben zij recht op de winst die het bedrijf maakt. Dit is de reden waarom veel bedrijven dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. Het maakt deel uit van de winst die het bedrijf maakt. Over het algemeen worden niet alle winsten uitgekeerd in de vorm van dividenden. Een deel van de winst blijft bij het bedrijf om toekomstige investeringen te betalen.

Beleggen in aandelen als inkomensaanvulling

Door een gediversifieerde portefeuille van dividendbetalende aandelen op te bouwen, kunt u regelmatig dividend ontvangen. Dit zorgt voor een regelmatige inkomstenstroom die kan worden gebruikt voor dagelijkse uitgaven. Dividenden kunnen ook worden herbelegd om een ​​aandelenportefeuille te laten groeien.

Belangrijke dingen om in gedachten te houden bij het kopen van aandelen

Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de financiële toestand van het bedrijf waarin u aandelen wilt kopen. Daarnaast moet je ook nadenken over het toekomstperspectief. Veel mensen vinden dit erg moeilijk. Aandelenhandel is alleen geschikt voor mensen die bereid zijn tijd en moeite te steken in het analyseren van bedrijven. Voor mensen met minder aandelenkennis voegt een beleggingsadviseur vaak veel waarde toe.

Wat zijn de risico’s van beleggen in aandelen?

Zoals gezegd maken aandelen deel uit van een onderneming. Een faillissement betekent dus dat de koers van het aandeel snel naar nul zakt. Dit risico kan worden opgevangen door in veel verschillende aandelen te beleggen. Een koersdaling van één aandeel heeft dan een beperkt effect op de performance van de gehele portefeuille. Het is belangrijk om te onthouden dat aandelenkoersen niet altijd rationeel zijn. Succesvolle bedrijven kunnen soms relatief goedkoop zijn, terwijl falende bedrijven extreem duur kunnen zijn.

Andere soorten investeringen

Naast aandelen zijn er nog veel meer soorten beleggingen. Door naast aandelen ook obligaties te kopen, kan het risico nog verder worden gespreid. Daarnaast is het mogelijk om de risico’s van koersschommelingen te beperken door gebruik te maken van put- of callopties.€